Experimentele pe oameni între Codul de la Nuremberg și noul vaccin anti-Covid

Tribunalul de la Nuremberg care a judecat crimele de război a stabilit 10 standarde de care medicii este necesar să țină seama atunci când fac experimente pe oameni, iar aceste standarde sunt acceptate peste tot în lume.

Acest proces a definit un nou etalon în etica medicală în perioada postbelică. Printre alte norme, documentul elaborat atunci stabilește cerința consimțământului voluntar informat al subiectului uman. Acest principiu al consimțământului voluntar informat protejează dreptul fiinţei umane de a-și controla propriul trup.

De asemenea, acest cod recunoaște că riscul este necesar să fie  pus în balanță cu beneficiile anticipate, iar suferința inutilă să fie evitată. Doctorii este necesar să evite acțiunile care îi rănesc pe pacienți.

Principiile stabilite de acest document pentru practica medicală s-au transformat într-un cod general de etică medicală.

Codul de la Nuremberg (1947)

Experimente medicale permisibile

Proporția covârșitoare a dovezilor pe care le avem pentru a efectua anumite tipuri de experimente medicale pe ființe umane presupune ca acestea să se conformeze eticii profesiei medicale în general. Cei care practică experimentele pe oameni își justifică vederile prin argumentul că aceste experimente au niște rezultate bune pentru societate, care nu ar putea fi obținute prin alte metode sau mijloace de studii. Totuși, cu toți sunt de acord asupra faptului că anumite principii de bază este necesar să fie respectate pentru a satisface standardele morale, etice și legale:

1. Consimțământul voluntar al persoanei umane este absolut esențial. Asta înseamnă că persoana implicată este necesar să aibă capacitatea legală de a-și da consimțământul. Ar fi necesar să fie capabilă să-și exerseze libera alegere, fără niciun fel de intervenție a forței, înșelătoriei, minciunii, constrângerii, șireteniei, sau oricărei alte forme ulterioare de constrângere și convingere; de asemenea, este necesar să aibă o cunoaștere și o înțelegere suficientă a subiectului care să-i permită o decizie în deplină cunoștință de cauză. Acest aspect din urmă necesită ca, înainte de acceptarea unei decizii afirmative de către subiectul experimentului, acestuia să i se comunice natura, durata și scopul experimentului; metodele folosite; toate inconvenientele și consecințele care pot apărea în mod rezonabil; consecințele asupra sănătății sale care pot apărea în urma participării sale la experimente. Datoria și responsabilitatea consimțământului rezidă în fiecare persoană care inițiază, conduce sau este implicată în experiment. Este o datorie și o responsabilitate personală care nu poate fi delegată unei alte persoane fără teamă de consecințe.

2. Experimentul este necesar să aibă drept scop obținerea unor rezultate fructuoase pentru binele societății și care nu pot fi obținute prin alte metode sau mijloace de studiu, și să nu fie ceva întâmplător și inutil.

3. Experimentul este necesar să fie astfel conceput și bazat pe rezultatele experimentelor pe animale și pe o cunoaștere a istoriei naturale a bolii sau a oricărei alte probleme aflate în studiu, ca rezultatele anticipate să justifice experimentul.

4. Experimentul este necesar să fie condus astfel încât să fie evitate orice suferință fizică și psihică inutilă.

5. Nu este permis să fie efectuat niciun experiment unde există un motiv apriori de a crede că moartea sau o leziune care îl face pe om infirm să survină; excepție face poate acel experiment în care doctorul este de asemenea subiect.

6. Gradul de risc estimat nu este permis niciodată să-l depășească pe acela determinat de importanța umanitară a problemei pe care experimentul urmăreşte să o rezolve.

7. Este necesar să fie realizate pregătiri și amenajate facilități adecvate pentru a-l proteja pe subiectul experimentului contra celor mai îndepărtate posibilități de rănire, vătămare sau moarte.

8. Experimentul este necesar să fie efectuat doar de persoane calificate științific. Cel mai înalt grad de abilitate și grijă este necesar să fie demonstrat în fiecare stadiu al experimentului de către cei implicați.

9. În timpul experimentului, subiectul este necesar să aibă libertatea de a spune stop experimentului dacă a atins starea fizică și psihică în care continuarea experimentului i se pare imposibilă.

10. În timpul experimentului, omul de știință care conduce experimentul este necesar să fie pregătit în orice moment să încheie experimentul, dacă are motive întemeiate de a crede că o continuare a experimentului poate duce la rănirea, la incapacitarea sau moartea subiectului uman.

Mai multe informații legate de implicațiile medicale ale Procesului de la Nuremberg sunt diponibile în British Medical Journal.  

Analizând punct cu punct directivele codului de la Nuremberg în contextul actual al vaccinării anti-covid, este evident că standardele morale şi de etică medicală sunt flagrant încălcate în acest caz. Aşadar, singura concluzie pe care o putem trage este că vaccinarea cu vaccinul anti-covid de nouă generaţie – un tip de vaccin care nu a mai fost utilizat până acum niciodată şi care a fost trecut pe repede înainte prin teste de foarte mică amploare şi durată, astfel că efectele lui pe termen lung nu pot fi anticipate – este un experiment pe oameni la scară globală.

Citiţi şi:

ŞOCANT, INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT. Oameni-cobai în experimente medicale (I) 

Profesorul Christian Perronne despre vaccinul anti Covid-19: Există un risc real de a ne modifica pentru totdeauna 

Nașul vaccinurilor admite că s-au făcut experimente pe copii orfani și cu handicap 

yogaesoteric

11 ianuarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More