Experții se tem că ar putea avea consecințe „devastatoare”: Pământul tocmai a început să se învârtă mai repede ca niciodată, iar oamenii de știință nu știu de ce

Recent, Pământul a efectuat o rotație mai rapidă ca niciodată, cu 1,59 milisecunde sub 24 de ore, iar consecințele asupra modului în care măsurăm timpul îi alarmează pe experții din întreaga lume.

Ar putea fi pentru prima dată în istoria lumii când ceasurile globale va fi nevoie să fie accelerate.

Aceasta ar fi necesar pentru a menține timpul civil – care se bazează pe ritmul super-stabil al ceasurilor atomice – în pas cu timpul solar, care se bazează pe mișcarea Soarelui pe cer”, a relatat Time and Date.

Oamenii de știință nu știu ce anume face ca planeta noastră să se învârtă mai repede ca niciodată, dar unii experți se tem că ar putea fi „devastator”, în timp ce alții speculează că zilele mai scurte ar putea fi legate de schimbările climatice, desigur.

Deoarece rotația Pământului a încetinit întotdeauna în mare măsură de-a lungul timpului, ceasurile atomice au adăugat până acum doar secunde bisecte pozitive pentru a ține pasul. Începând cu anii 1970, au fost necesare 27 de secunde bisecte pentru a menține ora atomică exactă.

Cu toate acestea, la 29 iunie, Pământul a înregistrat cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să folosească ceasurile atomice pentru a-i măsura rotația, acesta fiind doar cel mai recent dintre recordurile de viteză stabilite pentru planeta noastră începând cu anul 2020. Fenomenul s-a repetat și mai recent, pe 26 iulie, Pământul realizând o rotație în 1,5 milisecunde sub 24 de ore.

O secundă bisectă negativă ar însemna că ceasurile noastre sar cu o secundă, ceea ce ar putea crea probleme pentru sistemele informatice”, a avertizat site-ul Time and Date.

La rândul său, Meta a avertizat, într-o postare pe blog, că adăugarea unei secunde bisecte negative ar putea avea consecințe pentru smartphone-uri, computere și sisteme de comunicații.

Citând blogul celor de la Meta, The Independent a relatat că secunda bisectă ar fi „în principal în beneficiul oamenilor de știință și al astronomilor”, dar că este o „practică riscantă care face mai mult rău decât bine”.

Meta a avertizat, de asemenea, că prin adăugarea unei secunde bisecte negative, ceasurile se vor schimba de la 23:59:58 la 00:00:00 și că aceasta ar putea avea un „efect devastator” neintenționat asupra software-ului care se bazează pe cronometre și programatoare.

Impactul unei secunde bisecte negative nu a fost niciodată testat pe scară largă; ar putea avea un efect devastator asupra software-ului care se bazează pe cronometre sau programatoare”, a spus Meta.

Aceasta se datorează în parte faptului că timpul care avansează este considerat o constantă în majoritatea sistemelor tehnologice.

Dacă ceasurile interne ale acestor sisteme IT va fi nevoie vreodată să fie ajustate înapoi pentru a ține cont de o rotație anormal de rapidă a Pământului, sunt de așteptat perturbări pe scară largă și întreruperi masive.

Time and Date sugerează că diminuarea duratei zilelor ar putea fi legată de „straturile interioare sau exterioare ale Pământului, de oceane, de maree sau chiar de temperatură”, deși experții nu sunt siguri.

Leonid Zotov, Christian Bizouard și Nikolay Sidorenkov au susținut, în cadrul întâlnirii anuale a Societății de Geoștiințe din Asia și Oceania, care a avut loc la începutul lunii august, că accelerarea rotației Pământului ar putea fi legată de „oscilația Chandler”, termenul dat mișcării mici și neregulate a polilor geografici pe suprafața globului.

Amplitudinea normală a oscilației Chandler este de aproximativ trei până la patru metri la suprafața Pământului”, a declarat Zotov pentru Time and Date, adăugând: „Dar din 2017 până în 2020 a dispărut”.

Serviciul Internațional de Rotație a Pământului din Paris, care urmărește rotația planetei, va notifica guvernele cu șase luni înainte dacă și când este necesar să fie adăugate sau eliminate secundele bisecte.

Nimeni nu știe dacă Pământul va continua sau nu să se învârtă din ce în ce mai repede pe măsură ce zilele vor continua să se scurteze.

Citiți și:
Durata zilei pe Terra creşte sau se micşorează? Inima Terrei bate tot mai accelerat
Câmpul magnetic al Pământului se modifică iar geologii nu înțeleg de ce

 

yogaesoteric
15 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More