Facebook înşeală agenţii de publicitate cu statistici false

 

Cât de gravă este situația pentru Facebook, de când a izbucnit scandalul Cambridge Analytica, încât o echipă de cercetători, condusă de un fost coleg al lui Mark Zuckerberg de la Harvard, care a creat unul dintre prototipurile originale Facebook, crede că realitatea circumstanţelor companiei este chiar mai dezagreabilă decât cred investitorii şi agenţii de publicitate?

Într-un raport publicat de PlainSite, o revistă independentă de cercetare condusă de Aaron Greenspan, analiştii au calculat că Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a fost în mod repetat necinstit pentru investitori şi public cu privire la numărul de utilizatori ai platformei şi compania ar putea supraestima numărul de utilizatori cu 50%.

Echipa a detaliat concluziile într-un raport de 70 de pagini publicat pe site-ul lor. În cele din urmă, acesta este doar cel mai recent semnal că Facebook, anterior una dintre cele mai de succes companii din lume, este condamnată să urmeze drumul CompuServe şi AOL.

PlainSite este un proiect lansat de Think Computer Corporation şi Think Computer Foundation, care urmăreşte să facă astfel ca „datele să fie accesibile gratuit publicului” şi „permite cetăţenilor obişnuiţi să influențeze procesul de elaborare a legilor”, potrivit Bloomberg. Aaron Greenspan şi-a povestit recent istoria despre rolul său în înfiinţarea Facebook la Harvard, pe un podcast.

Statisticile frauduloase ale Facebook produc daune clienţilor săi (agenţii de publicitate) prin supraestimarea eficacităţii produsului Facebook, se afirmă în raportul publicat de PlainSite. Conturile false afectează Facebook în nucleul său, în numeroase moduri:

– Clienţii săi cumpără publicitate pe Facebook bazându-se pe convingerea greşită că poate prezenta anunţuri la peste 2 miliarde de oameni reali. Întrucât nu toți utilizatorii sunt reali, companiile aruncă o parte din bani pe fereastră.

– Conturile false fac clic pe anunţurile publicitare la întâmplare, sau dau „like” în pagini, pentru a elimina algoritmii antifraudă. Conturile false par reale dacă nu urmează un model clar. Acest tip de activitate îi înşeală pe agenţii de publicitate, dar recompensează Facebook cu încasări.

– Mai mult, se consideră că 25% dintre conturile autentice sunt inactive, cu handicap sau cu blocaje constante. Ultimul sistem se bazează pe un program automat care blochează în mod aleatoriu utilizatorii până la 30 de zile fără niciun motiv. Conturile false fraudează adesea alţi utilizatori de pe Facebook, prin escrocherii, ştiri false, extorcare şi alte forme de înşelăciune. Adesea, ele pot implica guvernele.

Acţiunile FB au inversat câştigurile anterioare după ce raportul a început să aibă efect; acţiunile au scăzut cu 1,2% pe zi în ultimii ani.

Mulţi utilizatori autentici care au migrat spre rivali, cum ar fi GAB şi VK, susţin că rentabilitatea acestora este mult mai ridicată decât cea a Facebook-ului fraudulos, discreditat, al lui Zuckerberg.

Citiţi şi:

Un tribunal din Germania a stabilit că Facebook folosește în mod ilegal datele personale ale utilizatorilor
Informații foarte importante pentru utilizatorii Facebook și Google (I)

 
 

yogaesoteric
18 martie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More