Facebook şi post-democrația. Un insider inteligent ne vorbeşte despre manipulările rețelei de socializare

 

Comisia pentru comerţ din Senatul american, care are jurisdicţie şi asupra problemelor legate de media, protecţia consumatorilor şi comunicaţiile prin internet, i-a trimis la începutul lunii mai o scrisoare lui Mark Zuckerberg solicitând un răspuns în legătură cu afirmaţiile unui fost angajat Facebook care avea ca responsabilitate gestionarea fluxului de ştiri, potrivit căruia platforma de socializare cenzurează sau blochează subiectele de interes pentru conservatori.

Conform afirmaţiilor şi altor foşti editori de ştiri, Facebook utilizează un instrument de „injecţie” a conţinutului pentru a adăuga sau scoate în evidenţă teme de dezbatere în modulul care surprinde „tendinţele” (trending topics section). Ei au declarat pentru Gizmodo.com că au fost instruiţi să „injecteze” în mod artificial articole selectate în modulul „trending topics”, chiar dacă nu erau suficient de populare pentru a justifica includerea lor sau, în unele cazuri, nu erau deloc populare.

Această suspiciune bazată pe informaţii din interior vine să completeze concluziile unui experiment interesant desfăşurat cu ani în urmă pe mai multe mii de utilizatori Facebook care erau confruntaţi alternativ cu un flux de ştiri preponderent pozitiv şi apoi cu informaţii cu tentă negativă. Previzibil, starea de spirit a utilizatorilor se modifica în ton cu structura informaţiilor servite de reţea, și chiar mai mult, mulţi dintre cei bombardaţi cu conţinut cu o anumită tendinţă începeau să posteze ei înşişi materiale care se încadrau în respectiva orientare.

Una peste alta, să reţinem că există instrumente care pot injecta conţinut şi care pot bloca sau minimaliza un anumit gen de teme. Reţeaua poate imprima anumite tendinţe ale dezbaterilor şi asta ne duce cu gândul la revoluţiile din lumea arabă susținute prin platformele de socializare sau, mai pe la noi, la turnura surprinzătoare pe care au luat-o alegerile pentru preşedinție din 2014 sau la isteria din jurul tragediei Colectiv din 2015, când focalizarea asupra subiectului pe Facebook a determinat schimbări de optică de proporţii şi chiar ieşiri în stradă.

Facebook anunţă schimbări la rubrica Trending Topics

Acuzată în SUA că a eliminat din rubrica celor mai discutate subiecte ştiri politice conservatoare, Facebook a anunţat că schimbă regulile şi îşi întăreşte mecanismele de control, pentru ca în viitor să nu mai existe astfel de suspiciuni, scrie AFP. Facebook a negat că ar fi existat cenzura, chiar dacă nu exclude apariţia unor erori umane. Compania mai spune că ancheta internă a arătat un echilibru între subiectele progresiste şi cele conservatoare.

Facebook a răspuns repede şi a detaliat modul în care Trending Topics funcţionează şi a demarat o anchetă internă pentru a vedea dacă este vorba de cenzură. Concluziile companiei sunt că nu s-au găsit dovezi de subiectivism în alegerea ştirilor politice de la rubrica Trending Topics.

Chiar dacă nu a găsit probleme, Facebook spune că va face câteva schimbări, cea mai importantă fiind legată de faptul că se va elimina lista celor mai mari zece site-uri de ştiri aprobate, iar editorii trebuie să respecte reguli mai stricte, pentru a nu mai exista parti-pris-uri.

Compania nu exclude să fi existat eroare umană şi, din greşeală să fi existat cazuri izolate în care anumite teme au fost privilegiate. Compania spune că noile directive ar trebui să elimine problemele.


Citiți și:

Facebook va monitoriza de acum înainte chiar si persoanele care nu au deloc cont pe rețeaua de socializare

Facebook, trimis în judecată. Acuzaţiile ce sunt aduse de utilizatori au fost considerate îndreptățite

Supravegherea în masă şi modelarea comportamentului în era digitală. Ce se mai poate face?

 

yogaesoteric
26 iunie 2016

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More