Fanta şi Sprite, declarate «otrăvitoare» de Înalta Curte de Justiţie din Nigeria

Un judecător de la Înalta Curte de Justiţie din Lagos a decis că Fanta şi Sprite pot fi „otrăvitoare” şi a dat o sentinţă în acest sens, scrie CNN, citând presa locală. Judecătorul Adedayo Oyebanji a decis ca pe toate sticlele ce conţin aceste baturi să fie pus un avertisment privind riscurile în cazul în care sunt consumate împreună cu vitamina C. De asemenea, magistratul a impus Agenţiei Naţionale de Control al Alimentelor o amendă de 2 milioane de naira (6.000 de euro) pentru că nu a supravegheat suficient comercializarea acestor băuturi.

„Agenţia i-a abandonat pe cetăţenii ţării noastre, certificând drept potrivite pentru consumul uman produse care devin otrăvitoare în prezenţa acidului ascorbic”, a afirmat judecătorul. El susţine că acidul benzoic şi alţi aditivi din Fanta şi Sprite produc o combinaţie letală când sunt amestecaţi cu vitamina C – mai precis, formează benzen, care este carcinogen.

Sentinţa a fost dată după un proces împotriva NBC, firma care îmbuteliază produsele Coca-Coca în Nigeria, deschis de un om de afaceri local. Acesta spune că a încercat să exporte produsele NBC în Marea Britanie, dar au fost distruse din cauza riscului pe care îl prezintă. Compania se apără, spunând că limitele privind conţinutul de acid benzoic sunt mai scăzute în Marea Britanie decât Nigeria şi din acest motiv băuturile răcoritoare au fost distruse de vameşii englezi, nu pentru că erau periculoase. Cei de la NBC explică şi că, pentru piaţa nigeriană, e nevoie de o concentraţie mai mare de conservanţi din cauza climei tropicale. Atât NBC, cât şi Agenţia de Control al Alimentelor vor face recurs la decizia Înaltei Curţi.

Ministrul nigerian al Sănătăţii a anunţat o anchetă, chiar dacă a dat şi un comunicat în care anunţat că nivelul de acid benzoic din respectivele băuturi răcoritoare este sigur şi nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Şi oficiul local pentru protecţia consumatorilor a demarat verificări, chiar dacă compania a dat asigurări că nu a încălcat standardele Codex Alimentarius şi că nivelul de acid benzoic din cele 2 produse nu este periculos.

Citiți și:

Drumul către iad este pavat cu aspartam

Consecinţele teribile ale consumului de zahăr asupra sănătăţii (I)

yogaesoteric

5 iunie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More