Fără gaz rusesc. Criza din iarna viitoare va fi și mai dură!

Uniunea Europeană va urma măsuri radicale, inclusiv plafonarea prețurilor și o recuperare a profiturilor excedentare ale companiilor energetice și petroliere, în timp ce urmărește să împiedice criza energetică să devină o catastrofă economică.

De asemenea, va propune plafonarea prețurilor gazului Rusiei, ridicând mizele într-un impas cu Moscova. Președintele Vladimir Putin a amenințat anterior că Rusia nu va furniza petrol sau gaze niciunei națiuni care introduce limite de preț.

Toți ochii sunt ațintiți asupra calendarului pe măsură ce sezonul rece se apropie.

Pierderea livrărilor de gaze naturale rusești va face ca rezervele să se epuizeze mai repede atunci când temperaturile vor scădea în lunile următoare și va îngreuna și mai mult procesul de pregătire pentru următoarele sezoane de încălzire, potrivit directorilor din domeniul energiei, care au prezis că această presiune va dura cel puțin până în 2025.

Europa ar putea avea o problemă și mai mare iarna viitoare”, spune Niek Den Hollander, directorul comercial al gigantului energetic german Uniper.

Principala problemă este lipsa unor alternative viabile la gazul adus prin conducte din Rusia, deoarece construcția de noi capacități de export de GNL durează aproximativ trei ani. Aceasta înseamnă că Europa se confruntă cu o resetare dureroasă, consumatorii și întreprinderile fiind forțați să limiteze consumul de energie.

Poți să produci doar atât de mult GNL cât ai capacitate de lichefiere – iar aceasta nu crește peste noapte. Acesta este motivul pentru care Europa va fi nevoită să aștepte până la jumătatea sau la sfârșitul deceniului pentru a dispune de rezerve ample care să înlocuiască gazul rusesc. De asemenea, este important să ne amintim că planul de joc al Rusiei nu s-a încheiat complet”, a declarat Ed Morse, economist-șef la Citigroup.

UE intenționează să propună celor 27 de state membre ale blocului să limiteze veniturile excesive ale companiilor care produc energie din alte surse decât gazul și să utilizeze profiturile pentru a sprijini consumatorii.

Costurile energetice ale Europei vor depăși cu peste un trilion de euro nivelurile de dinainte de pandemie, potrivit estimărilor S&P Global Ratings.

Citiți și:
Vine iarna recesiunii în Europa. Fără gaz rusesc, începe „operațiunea termostatul”
Manager de top BMW: Mașinile germane nu pot funcţiona fără gaz rusesc

 

yogaesoteric
19 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More