Fenomen misterios în Himalaya: Stâlpi gigantici de lumină la 50 de km deasupra Pământului

O echipă de cercetători condusă de Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei, care a observat o minune cerească într-o lume mistică, a efectuat un amplu studiu publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences, pe 17 martie 2025. Experții au constatat un fenomen misterios apărut în Munții Himalaya: stâlpi gigantici de lumină ce dansează mult deasupra Pământului.

Jeturile roșii de lumină uluitoare s-au produs în timpul unei furtuni, când fulgerele au dansat pe cer, ca într-un film științifico-fantastic, potrivit WION News. Fulgerul este doar unul dintre numeroasele evenimente luminoase spectaculoase care au loc în atmosfera Pământului. Unul deosebit de căutat și misterios îl reprezintă fenomenul fulgerelor roșii, sclipiri de lumină roșu-portocalie ca niște stâlpi verticali de lumină, care apar la altitudini de 50 până la 90 de kilometri (31 până la 56 mile). Acestea sunt foarte greu de capturat deoarece, în ciuda faptului că sunt uriașe – până la 40 de kilometri (25 mile) în diametru – ele clipesc doar pentru o milisecundă sau cam așa ceva.

Himalaya este o minune mistică. Oamenii de știință, astrofotografii, alpiniștii și câțiva alți pasionați au fost intrigați de puterea acestei regiuni de ani de zile. În 2022, aici s-a petrecut ceva neobișnuit care a atras atenția lumii. Un fenomen denumit „fulgerele roșii” a fost fotografiat din apropierea unui lac din platoul tibetan de sud.

Pe atunci nu exista nicio explicație pentru aceste „jeturi roșii” de lumină, niște stâlpi gigantici ce loveau cerul. Acum, un studiu a descoperit că minunea roșie care a fost văzută în Himalaya a fost legată de furtuni. Studiul a fost publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

Minunea cerească s-a petrecut în noaptea de 19 mai 2022. Doi astrofotografi se aflau în apropierea lacului Pumoyongcuo din Tibet în acel moment și au văzut aceste „fulgere roșii dansând” deasupra munților Himalaya. Ei au surprins fenomenul atmosferic cu aparatele lor de fotografiat. Luminile păreau ca niște meduze și erau destul de înfricoșătoare.

Fotografia a câștigat locul întâi la categoria Skyscapes a competiției Fotograful Anului în Astronomie 2023.

Ce sunt luminile roșii de deasupra Himalayei

Studiul notează că fulgerele roșii strălucitoare au fost formate de descărcări electrice, care au condus la apariția lor deasupra furtunilor. Pe lângă fulgerele roșii, în cadrul aceluiași eveniment au fost observate și 16 jeturi secundare rare. Cea mai minunată apariție a fost strălucirea verde a aerului numită „fantome” de la baza ionosferei, fiind pentru prima dată când a fost înregistrată în Asia.

Aproape jumătate dintre aceste evenimente au implicat fulgere dansatoare, cu alte 16 jeturi secundare neobișnuite și cel puțin patru emisii verzi extrem de rare numite «fantome» observate în urma fulgerelor asociate”, au spus autorii studiului.

Oamenii de știință au folosit fotografiile evenimentului pentru a analiza originea fenomenelor neobișnuite. Deoarece nu existau date temporale exacte, cercetătorii au sincronizat timpul înregistrării folosind traiectoriile sateliților și analiza câmpului stelar. Aceasta i-a ajutat să afle cu exactitate la ce oră au apărut jeturile și apoi le-au legat de descărcările electrice care au condus la apariția lor.

Ei au descoperit că fulgerele au fost declanșate de un „curent de vârf ridicat” de descărcări electrice pozitive de la nor la sol în cadrul unui sistem convectiv masiv care se întindea pe o suprafață noroasă de peste 200.000 km².

Potrivit studiului, complexul convectiv care a declanșat descărcările electrice ce au generat fenomenele neobișnuite se întindea de la Câmpia Gangelui până la poalele sudice ale Podișului Tibetan.

Cercetătorii cred că descoperirea arată că furtunile din Himalaya pot produce fenomene mult mai complexe, așa cum sunt fulgerele roșii.

Citiți și:
Este acum cert, fulgerele sunt capabile să declanșeze reacții nucleare în atmosferă
Uimitoarele fulgere formate deasupra Terrei, surprinse de pe Stația Spațială Internațională

 

yogaesoteric
8 aprilie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More