Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor

 

Fluorul, prezent în apa de la robinet în unele ţări, ar putea afecta IQ-ul copiilor mici, se arată într-un studiu publicat recent, ale cărui rezultate sunt contestate de mai mulţi experţi, relatează AFP.

Începând cu anii 1950, fluorura a fost adăugată în apa de la robinet în multe ţări industrializate pentru a preveni cariile dentare.

Concentraţiile foarte mari ale acestui mineral s-au dovedit a fi toxice pentru creier.

„Ne-am dat seama că există o mulţime de întrebări cu privire la pericolul pe care îl reprezintă fluorul din apă, în special pentru femeile însărcinate şi copiii mici”, a declarat Christine Till de la Universitatea York din Canada, autorul principal al studiului publicat în JAMA Pediatrics.

Potrivit cercetătorilor, apa fluorurată este distribuită către aproximativ 66% din populaţia Statelor Unite, către 38% din cetăţenii canadieni şi către 3% din cetăţenii europeni.

La studiu au participat circa 601 perechi mamă-copil din şase oraşe canadiene, dintre care 41% trăiesc în comunităţi alimentate cu apă fluorurată.

Autorii studiului au descoperit că o creştere a concentraţiei de fluor în urina femeilor însărcinate cu un miligram pe litru a fost asociată cu o scădere cu 4,5 puncte a IQ-ului în rândul băieţilor de trei sau patru ani, dar nu şi în rândul fetelor.

Analizând aportul zilnic de fluor ingerat de mamă în locul fluorului din urină, cercetătorii au descoperit că o creştere cu un miligram a acestui aport a fost asociată cu o scădere cu 3,7 puncte a IQ-ului la băieţi şi la fete.

Însă numeroşi experţi în domenii precum statistică, toxicologie şi neuroştiinţă au exprimat critici serioase asupra studiului.

Anticipând controversa, JAMA Pediatrics a luat decizia neobişnuită de a publica o notă în care precizează că decizia de a publica articolul „nu a fost uşoară”.

Ca urmare a rolului său în reducerea importantă a cariilor în rândul locuitorilor din Statele Unite, fluorizarea apei este considerată a fi una dintre primele 10 mari succese în domeniul sănătăţii publice din secolul XX, potrivit Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

Totuşi, mai multe studii, care au implicat peste 480.000 de copii, nu au descoperit nicio dovadă în acest sens la comunităţile ce foloseau mult fluor faţă de cele care nu foloseau fluor. De fapt, un studiu a arătat că incidenţa cariilor dentare era mai mare în zona în care apa avea niveluri mari de fluor! Mai mult decât atât, sănătatea dentară din Europa s-a îmbunătăţit din 1970, dar fără fluorizarea apei.

Anna Choi, de la HSPH, raportează în revista Environmental Health Perspectives un studiu care a analizat copiii din două comunităţi din apropiere. Cercetătorii au descoperit că cei din zona cu nivelul scăzut de fluor aveau o şansă de 28% mai mare de a fi normali, inteligenţi sau cu o inteligenţă ridicată.

În zona cu niveluri ridicate de fluor, cifra era de 8%. Cercetările au dezvăluit faptul că în comunitatea cu un nivel scăzut de fluor, numai 6% dintre copii erau retardaţi mintal, comparativ cu 15% în comunitatea cu niveluri mari de fluor.

HSPH susţine că există în prezent 23 de studii pe oameni şi 100 de studii pe animale care leagă utilizarea de apă fluorizată de leziunile creierului. Aceste constatări arată o creştere a depunerilor de aluminiu şi a plăcii de beta-amiloid în creier, ambele asociate cu boala Alzheimer.

S-a înregistrat şi o scădere a receptorilor acetilcolinici, care ajută la transmiterea mesajelor nervoase. Aceste schimbări ar putea avea efecte nefaste asupra neurodezvoltării unui copil.

Fluorura trece prin bariera placentară, ceea ce ar putea cauza probleme în dezvoltarea creierului fătului.


Citiţi şi:

Riscurile multiple şi nebănuite ale ingerării fluorului. Modalităţi eficiente de eliminare a compuşilor fluoruraţi toxici din organismul nostru

Fluorizarea apei potabile, otrăvirea globală (1)

 

yogaesoteric
2 octombrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More