Studii: Opt efecte fiziopatologice ce vor fi amplificate de 5G

 

Prof. dr. Martin L. Pall

În timp ce implementarea tehnologiei wireless 5G este asiduu promovată, fără a fi testată temeinic în prealabil în ceea ce priveşte efectele biologice, dr. Martin Pall ‒ doctor în Biochimie și Genetică, profesor emerit de Biochimie și Științe Medicale Fundamentale la Universitatea de Stat din Washington, director de cercetare la Tenth Paradigm Research Group, Portland, Oregon ‒ avertizează, pe baza dovezilor științifice incontestabile, asupra pericolului unei iminente explozii a problemelor de sănătate cauzate de noua tehnologie: boli neuro-degenerative și cronice, infertilitate, cancere, autism, copii născuți morți, orbire, disfuncții hormonale, deteriorarea ADN-ului, insuficiență renală, holocaustul insectelor, distrugerea pădurilor.

Astfel, într-un amplu raport adresat forurilor responsabile ale Uniunii Europene, Statelor Unite și tuturor organizațiilor internaționale competente, dr. Martin Pall sintetizează opt tipuri de afecțiuni ce pot fi provocate de 5G.

Mai bine de 60% din raport se concentrează pe contestarea afirmațiilor Comitetului Științific pentru Riscurile Medicale Emergente și Nou Identificate (SCENIHR), ale industriei telecomunicațiilor, ale Comisiei Federale a Comunicațiilor (FCC) și ale Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, care nu reflectă știința actuală și omit, în mod repetat, o mare parte sau chiar toate concluziile acesteia. Aceste organizații sunt obișnuite nu numai cu omisiunile, ci și cu falsurile ușor demonstrabile, susținând eforturile ample ale industriei telecomunicațiilor de a corupe știința, atacând oameni de știință a căror singură vină a fost aceea că ajunseseră la descoperiri importante care nu erau pe placul industriei, precum și de a corupe agențiile federale cu importante roluri de reglementare.

Există însă o vastă literatură de specialitate ce oferă un nivel ridicat de certitudine științifică pentru fiecare dintre cele opt efecte fiziopatologice provocate de expunerile la câmpurile electromagnetice (CEM) de frecvență non-termică a microundelor. Astfel, CEM-urile provoacă:

1. Trei tipuri de atacuri ale ADN-ului celular, care produc rupturi monocatenare și bicatenare în ADN-ul celular, oxidând bazele din ADN-ul celular. Fiecare dintre aceste modificări duce la apariția cancerului și la importante modificări genetice atât la oameni, cât și animale. Când se petrec în celulele somatice, pot cauza cancerul, iar când se petrec în celulele de linie germinală, cauzează trei dintre cele mai importante tipuri de mutații în generațiile viitoare: mutații cromozomiale, mutații ale numărului de cópii și mutații punctuale.

2. Fertilitate scăzută la bărbați și femei, creșterea riscurilor de avort spontan, scăderea nivelurilor de estrogen, progesteron și testosteron, scăderea libidoului. Calitatea spermei poate scădea sub 50% la populațiile din țările lumii avansate tehnologic. Un studiu realizat pe reproducerea cobailor a arătat că expunerea la CEM-uri de frecvență radio în parametrii aflați în limitele actualelor linii directoare de siguranță a produs scăderi substanțiale în reproducere, în timp ce o expunere peste aceste limite a produs sterilitate totală sau aproape totală, direct proporțională cu nivelul de expunere ‒ sterilitate ce s-a dovedit în mare parte ireversibilă.

3. Efecte neurologice și neuro-psihiatrice. Un articol scris de dr. Martin Pall pe această temă, precum și două studii anterioare citate au evidențiat o serie de efecte ale CEM-urilor, înregistrate în societățile noastre avansate tehnologic: perturbări ale somnului și insomnie; oboseală; dureri de cap; depresii și simptome depresive; lipsă de concentrare și de atenție, disfuncții cognitive; amețeală și vertij; perturbări ale memoriei; agitație, tensiune, anxietate, stres și iritabilitate. Există dovezi științifice că CEM-urile cauzează un debut al demenței foarte devreme, incluzând Alzheimer, demență digitală sau alte forme ale acestei boli.

4. Apoptoză (moartea celulară programată). Cele mai importante consecințe ale creșterilor semnificative ale apoptozei sunt apariția bolilor neuro-degenerative și reproducerea scăzută, dar, pe lângă acestea, mai există și altele.

5. Afecțiunile provocate de stresul oxidativ. Stresul oxidativ afectează reproducerea, funcțiile neurologice, determină deteriorări ale ADN-ului celular și cauzează cancerul.

6. Efecte endocrine (hormonale). Prin expunerea la CEM, scad nivelurile hormonilor steroizi, în timp ce nivelurile altor hormoni cresc; de asemenea, scad nivelurile hormonilor neuro-endocrini și ale insulinei, probabil datorită epuizării endocrine.

7. Creșteri ale nivelurilor de calciu intracelular ([Ca2+]i) ca urmare a expunerii la EMF, ducând la creșterea semnalizării celulare prin ionii de calciu.

8. Apariția cancerului. Efectele în lanț produse în celulele noastre de expunerile la EMF-uri pot cauza cancer în 15 moduri diferite. Cancerul cerebral, cancerul salivar, neurinomul acustic și alte două tipuri de cancer înregistrează o creştere a incidenței din cauza folosirii telefonului mobil. Persoanele care trăiesc în apropierea turnurilor de telefonie mobilă prezintă rate crescute de cancer. Operatorii radio de unde scurte sau radio-amatorii, precum și persoanele expuse la radar au o incidență ridicată de cancer. Utilizatorii de telefoane mobile pe termen lung au cea mai mare incidență de cancer cerebral, constatându-se apariţia cancerului pe partea ipsilaterală a capului (partea pe care sunt folosite telefoanele mobile).

Soluții există

Fiecare dintre aceste efecte este produs prin mecanismul principal de acțiune al CEM-urilor de frecvență joasă, şi anume prin activarea canalelor de calciu dependente de voltaj (CCVD). Fiecare dintre aceste efecte este produs prin așa-numitele efecte în lanț ale activării CCVD, care conduc apoi la electro-hiper-sensibilitate (EHS). În continuare, EHS provoacă perturbări metabolice foarte greu de recuperat după un anumit nivel. Sensibilitatea extraordinară a senzorului de voltaj CCVD la forțele EMF-urilor ne arată că actualele linii directoare de siguranță permit să fim expuși, în mod legal, la niveluri de EMF aproximativ de 7,2 milioane de ori peste nivelul normal. Astfel, atât fizica, cât și biologia atrag atenția asupra aceluiași mecanism de acțiune a EMF-urilor non-termice.Astfel, diferitele efecte produse de EMF-uri devin adevărate amenințări existențiale, dacă luăm în considerare faptul că unele dintre ele sunt deopotrivă cumulative și ireversibile. Există o evidență incontestabilă a caracterului cumulativ și ireversibil al efectelor neurologice și neuro-psihice, al celor reproductive, al mutațiilor ADN-ului, al efectelor cardiace, precum și al unora dintre efectele hormonale.

De asemenea, orice ocurență a ADHD-ului și autismului ca urmare a expunerii la CEM-uri nu face decât să ne îngrijoreze și mai mult. Când știm că valorile spermei au scăzut sub 50% în toate țările dezvoltate tehnologic la nivel mondial, e greu să ascunzi faptul că majoritatea populației din aceste țări este deja serios afectată. Aceeași concluzie se poate trage și pe baza răspândirii efectelor neuro-psihiatrice în aceste țări. Ambele efecte se vor agrava și mai mult, chiar și fără creșterea expunerilor curente, din cauza naturii cumulative și a ireversibilității lor. Evident, 4G și 5G nu fac decât să înrăutățească situația.

În plus, este de așteptat ca deteriorarea funcțiilor creierului, pe care o constatăm deja, să ne pecetluiască soarta, dacă nu vom acționa rapid și energic, căci există soluții: internetul poate fi accesat în continuare folosind conexiuni cu fir; putem reduce substanțial radiația telefonului mobil și radiația telefonului fără fir; contoarele inteligente (smart meters) pot funcționa foarte bine prin conexiuni prin cablu etc.

Atâta timp cât există un risc major determinat de multiple amenințări existențiale pentru fiecare țară avansată tehnologic, ignorarea vehementă a acestuia dovedește o uriașă lipsă de responsabilitate.


Citiţi şi:

11 motive de îngrijorare datorate implementării tehnologiei 5G 
WI-FI – agresiunea invizibilă (I) 

 

yogaesoteric
2 octombrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More