Folosirea cremelor de protecţie solară – un risc pentru sănătate

de Vlad Petreanu
 

„Atenţie! S-ar putea să vă ardeţi!” avertizează un studiu realizat de o instituţie pentru protecţia consumatorilor. Avertismentul a fost formulat în special pentru părinţii care îşi imaginează că folosind creme de protecţie solară chiar îşi protejează familia.

Environmental Working Group, o societate non-profit cu sediul în Washington, a studiat în jur de o mie de tipuri de creme solare ajungând la concluzia că patru din cinci astfel de produse nu numai că nu oferă protecţia dorită, ci chiar conţin substanţe chimice periculoase. Instituţia care a efectuat studiul afirmă că unele dintre produsele cele mai de renume – printre care Coppertone, Neutrogena şi Banana Boat – sunt şi cele de calitate mai scăzută.

Ingredienţii activi din ecranele solare conţin componente care absorb, reflectă sau blochează razele ultraviolete. Produsele pentru protecţie solară nu sunt catalogate oficial (de către Food and Drug Administration) drept cosmetice, ci drept medicamente. Se consideră că protecţia împotriva arsurilor solare este cu atât mai bună cu cât factorul de protecţie solară (SPF) este mai mare.

Environmental Working Group susţine că factorul de protecţie solară (SPF) reprezintă doar o mică parte din informaţiile pe care consumatorul ar trebui să le primească referitor la produsul pe care îl cumpără. Problema produselor de protecţie solară este că nu oferă de fapt protecţia pe care susţin că o oferă şi, în plus, conţin ingredienţi periculoşi.

Campaniile publicitare sunt campanii de dezinformare

De zeci de ani, mass-media şi aşa-zişii „specialişti” în îngrijirea sănătăţii, ne spun că soarele este periculos. În cel mai bun caz ne spun doar că determină apariţia ridurilor şi îmbătrânirea prematură. În cel mai rău caz ne spun că accelerează riscul îmbolnăvirii de cancer.

În ambele cazuri însă, cei care au avut de câştigat nu au fost consumatorii, ci industria cancerului şi cea a produselor de protecţie solară. Ei sunt cei care îndeamnă: „Folosiţi creme solare! Folosiţi cât mai multe creme solare!”

Produsele de protecţie solară aduc un profit enorm celor care le fabrică. Astfel încât interesul acestora este să dezvolte tot mai mult campaniile de dezinformare pentru ca profiturile să crească şi ele în continuare. O parte din profituri merg către industria cancerului, ca răsplată binemeritată pentru că îi ajută din plin la perpetuarea dezinformării.

Adevărul este că, dacă într-adevăr dorim să ne protejăm de arsurile solare, trebuie să evităm ingredienţii periculoşi din produsele comerciale. Multe din acestea fac mai mult rău decât bine: efectele lor nu sunt sigure, nu durează atât cât ni se spune, oferă un fals sentiment de siguranţă care încurajează expunerile prelungite la soare dăunând astfel sănătăţii pielii, pot fi chiar ele cancerigene datorită substanţelor pe care le conţin.

Una dintre cele mai dăunătoare recomandări este cea care spune să nu ieşim din casă fără să ne protejăm pielea cu un ecran solar. Unul dintre efectele pe care le au ecranele solare este acela că blochează producţia de vitamina D în organism, proces care are loc în mod natural atunci când pielea este expusă la soare. Mai exact, reduc producţia de vitamina D în organism cu 97,5 – 99,9 %.

Rezultatul este apariţia unor grave deficienţe de vitamina D care duc, în fiecare an, la un milion de cazuri de cancer sau alte boli (diabet, boli de inimă, inflamarea organelor interne, artrită reumatoidă, scleroză multiplă şi osteoporoză).

De ce sunt periculoase expunerile la soare? Cum să ne protejăm?

Razele ultraviolete ale soarelui au două lungimi de undă: UVA şi UVB. Razele UVB sunt cele care ajută organismul să producă vitamina D. Ele sunt mai puternice la prânz şi mai scăzute dimineaţa şi seara. Razele UVA penetrează mai adânc pielea, dăunându-i. În plus, acestea sunt active pe tot parcursul zilei, chiar şi atunci când este înnorat, precum şi în toate anotimpurile. Majoritatea ecranelor solare din comerţ protejează împotriva razelor UVB şi nu împotriva razelor UVA.

De fapt, soarele este sănătos. Periculoase sunt doar expunerile prelungite la soare. Prima măsură de protecţie pe care o putem lua este ca atunci când pielea începe să capete o tentă roz, să o acoperim cu haine cu mâneci lungi, pantaloni şi o pălărie pe cap. Ca produse de protecţie şi îngrijire a pielii putem folosi uleiurile naturale (de măsline, de floarea soarelui etc.).

Citiţi şi:
Cosmetice naturiste la îndemâna fiecăruia
Sfaturi simple pentru a face faţă cu brio caniculei

yogaesoteric
8 august 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More