Fortăreața China. Prima superputere independentă economic!

În luna septembrie, președintele Xi Jinping a ținut un discurs important despre nevoia urgentă de progrese în tehnologia internă, pentru a depăși concurența cu Occidentul și pentru a consolida securitatea națională.

Sub conducerea lui Xi, China vrea să devină o superputere tehnologică condusă de stat și autonomă, care nu se va mai baza pe Occident.

Obiectivul de bază, spun analiștii, este construirea unei „fortărețe China” – retehnologizarea celei de-a doua economii globale, astfel încât să poată funcționa cu energii interne și, dacă va fi nevoie, să reziste unui conflict militar.

În timp ce mulți din SUA doresc să „decupleze” economia lor de China, Beijingul vrea să devină mai puțin dependent de Occident – și în special de tehnologia acestuia.

Strategia are mai multe părți. În ceea ce privește tehnologia, ținta este de a stimula inovarea internă și de a localiza aspectele strategice ale lanțului de aprovizionare.

În domeniul energiei, stimularea implementării surselor regenerabile și de a reduce dependența de petrol și gaze transportate pe mare. În sectorul alimentar, calea către o mai mare autonomie include revitalizarea industriei locale de cercetări agricole. În domeniul financiar, imperativul este de a contracara dolarul american.

Ca o indicație a importanței pe care Xi o acordă acestei agende, el pare pregătit să umple noul Comitet Central, care cuprinde aproximativ 200 dintre cei mai înalți funcționari din China, cu tehnocrați, mai degrabă decât cu birocrați de carieră, potrivit unei analize realizate de Damien Ma, director general al Macro Polo, un think-tank cu sediul în SUA.

Acești oficiali cunoscători de tehnologie vor fi apoi responsabili de supravegherea a ceea ce înseamnă un pariu uriaș.

China investește resurse fără precedent în promovarea încrederii în sine tehnologice, în special în industrii strategice, cum ar fi semiconductorii, în speranța că o astfel de finanțare va duce la inovare și înlocuirea importurilor.

Fondul național de circuite integrate din China a investit deja 39 de miliarde de dolari în noi proiecte de producție – și va continua să pompeze alte 150 de miliarde.

Prin comparație, notează Financial Times, planul SUA de a distribui 50 de miliarde de dolari pentru a-și susține propria industrie internă de semiconductori pare mult mai modest.

O a doua componentă a eforturilor Chinei de a atinge autosuficiența tehnologică vine din sprijinirea companiilor tehnologice naționale.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc în luna septembrie în provincia estică Jiangsu, autoritățile au numit 8.997 de întreprinderi ca fiind „mici giganți”, punându-le la rând pentru a beneficia de scutiri fiscale, astfel încât să ajute națiunea să concureze cu SUA și alte puteri occidentale.

Susținerea pentru astfel de eforturi poate fi găsită într-un control tot mai mare asupra industriei de capital de risc din țară.

În ultimii ani, China a supravegheat înființarea a peste 1.800 de așa-numite fonduri guvernamentale de îndrumare, care au strâns peste 6 miliarde de yuani (900 de miliarde USD) pentru a investi în mare parte în sectoarele tehnologice pe care Beijingul le consideră „strategice”.

Citiți și:
Analiză: Statele din Golf trec la digital cu China
În timp ce rețelele 5G sunt încă în curs de desfășurare în întreaga lume, SUA și China concurează pentru supremație în ceea ce privește următoarea generație 6G

 

yogaesoteric
15 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More