Discursul integral al lui Viktor Orbán la Tușnad (III)

Discursul pe care premierului maghiar Victor Orban l-a ținut anul acesta la Școala de vară de la Tușnad a trezit numeroase reacții atât în România cât și în străinătate, mulți atacând elementele rasiste, dar și depărtarea de Europa. Partizanii săi îi remarcă, însă, curajul. Ce a spus, de fapt, fără niciun comentariu adăugat, dar cu explicații ale momentelor istorice invocate, Viktor Orbán?

Citiți partea precedentă a articolului

Întreaga Europă este cuprinsă de groaza recesiunii”

Următoarea problemă cu care ne confruntăm aici în domeniul economic este recesiunea. Acesta este un mod elegant de a spune, dacă vrem să arătăm că performanța economiei anul viitor va fi mai mică decât în anul precedent. Întreaga Europă este cuprinsă de groaza recesiunii. În Ungaria, acest aspect este agravat de faptul că, din moment ce avem forintul, atunci când cursul de schimb dolar-euro se schimbă, adică atunci când dolarul se întărește, aceasta duce automat la o slăbire imediată a forintului. Iar dacă ne aflăm într-o perioadă în care dolarul se întărește constant în raport cu euro, sau cel puțin își menține nivelul ridicat pe care l-a atins, acest fapt duce automat la o slăbire a forintului. În plus, există întrebarea dacă economia va fi mai puțin performantă anul viitor decât anul acesta? Iar prognoza din bugetul adoptat este că nu va fi așa, dar că vom crește.

Problema este că, între timp, peste tot în Europa, sau cel puțin în majoritatea țărilor europene, va exista cu siguranță o încetinire a creșterii economice, iar acest fapt va cauza destabilizare politică.

Știți, grecii antici spuneau că lumea are două stări: la un moment dat, lumea este ordonată, numită cosmos, iar la un moment dat este dezordonată, numită haos. Și în această direcție se îndreaptă astăzi economia europeană.

Dilema cu care ne confruntăm noi, maghiarii, și urmărim să găsim cheia pentru a o rezolva, este următoarea: atunci când există o recesiune globală, este posibilă o excepție locală? Iar obiectivul nostru pentru următorii doi ani este de a face din Ungaria o excepție locală într-o criză globală. Un obiectiv ambițios!

Acest aspect înseamnă, de asemenea, că, și dacă am dori să vedem cei patru ani care ne așteaptă ca fiind unul singur după câștigarea alegerilor, acest fapt nu este posibil, deoarece acești patru ani sunt compuși din doi ori doi ani. Sunt primii doi ani: între 2022 și 2024. În 2024 sunt alegeri prezidențiale în America, și atunci cred că va apărea prima perspectivă cu adevărat serioasă de pace, și apoi cei doi ani între 2024 și 2026. Avem nevoie de un plan diferit pentru primii doi ani și de un plan diferit pentru următorii doi. Poate fi Ungaria o excepție locală? Se poate face, cuvântul cheie este „opting out” (cu sensul de neimplicare, n.n.).

Așadar, Ungaria va reuși să își mențină succesul în termeni economici doar dacă nu vom intra în război, dacă nu vom intra în migrație, dacă nu vom intra în nebunia de gen, dacă nu vom intra în impozitul global – nu voi vorbi pe larg despre asta din lipsă de timp, dar vor să ne impună aceasta – și dacă nu vom intra în recesiunea generală din Europa.

Vestea bună este că, în 2010, am făcut aceasta. Este o veste bună că am făcut-o în 2020, în timpul epidemiei de covid. Am ieșit din fiecare criză mai puternici decât am intrat. Ceea ce s-a petrecut în 2020 este că am fost în fața curbei, am fost înaintea Greciei și Portugaliei în ceea ce privește producția economică pe cap de locuitor în timpul crizei. Problema este că, în timp ce depășeam în curbă, a căzut o lapoviță abundentă și acum urmărim să ne ținem mașina pe pistă.

Este necesar să încheiem un nou acord cu Uniunea Europeană, cu rușii, cu chinezii, cu americanii”

Cred că este important pentru noi să putem ajunge la noi acorduri cu toți actorii importanți, nu doar din punct de vedere politic, ci și economic, pentru a reuși, pentru a ne adapta la noua situație. Este necesar să încheiem un nou acord cu Uniunea Europeană. Aceste negocieri financiare sunt în curs de desfășurare, vom ajunge la un acord. Acum vom merge împreună la perete, ținându-ne de mână, oprindu-ne, întorcându-ne unul spre celălalt, îmbrățișându-ne, ajungând la un acord.

Este necesar să se ajungă la un nou acord cu rușii. Ungaria este necesar să încheie un nou acord cu rușii, cu chinezii, iar apoi cu Statele Unite – cu republicanii ar putea fi mai ușor decât cu actualii democrați. Și dacă reușim să facem aceasta, dacă putem ajunge la un acord cu toată lumea în modul în care interesele noastre naționale o cer, atunci putem reveni pe vechea cale a creșterii și dezvoltării în 2024.

În 2030, problemele lumii occidentale se vor acumula și multiplica”

În cele din urmă, este necesar să spun că, în timp ce jonglăm cu anii aici, să nu uităm că lucrăm de fapt pentru 2030. Am vorbit despre o mulțime de aspecte, iar în acest moment guvernarea maghiară îmi amintește de artiștii chinezi care învârt douăzeci de farfurii în același timp, fără ca vreuna dintre ele să cadă. Aceasta este, în linii mari, sarcina pe care urmărim să o abordăm, dar nu este cazul să pierdem din vedere faptul că, dincolo de învârtirea farfuriilor, cel mai important orizont și limită de timp în gândirea noastră este în jurul anului 2030. Conform analizei noastre, acesta este momentul în care problemele lumii occidentale se vor acumula și se vor multiplica în termeni de tensiune.

Va fi o criză foarte gravă în Statele Unite. Dacă tocmai l-am recomandat pe acest autor francez, aș recomanda tuturor cartea analistului american Friedman (George Friedman, n.n.), publicată și în limba engleză, intitulată „Storm before the calm” (Furtuna dinaintea liniștii), și care prezintă în linii mari diferitele provocări cu care se vor confrunta SUA, care vor atinge punctul culminant în jurul anului 2030. Dar, într-un fel, toate problemele din zona euro vor apărea în acest interval de timp, și anume că sudul și nordul au căi de dezvoltare divergente, sudul are datorii, nordul este necesar să le finanțeze, dar acest aspect creează o tensiune care va fi nesustenabilă după un timp, dacă sudul nu se reformează în direcția nordului. Iar aceștia nu arată prea multă înclinație de a schimba brusc cultura, motiv pentru care datoria publică a Sudului se situează la un nivel ridicat de 120-150-180%.

Ungaria va deveni al treilea producător mondial de baterii

Și apoi, în jurul anului 2030, va exista un nou echilibru al puterii politice în cadrul Uniunii, deoarece europenii centrali, care sunt tratați în felul în care sunt tratați – nu este necesar să mă refer la acest aspect – noi, europenii centrali, vom fi contribuabili neți în acel moment. Astfel, va veni un moment în care, din cauza dezvoltării mai rapide a Ungariei în comparație cu ei, Ungaria nu va mai primi bani de la UE în ansamblu, ci va contribui la aceasta.

Cine plătește mai mult decât primește? (la bugetul UE, n.n.). Cehii sunt foarte aproape de asta. Dacă polonezii se dezvoltă în modul în care vedem, vor ajunge acolo în curând, în jurul anului 2030, iar noi vom fi acolo undeva în jurul acelei perioade. Acest fapt înseamnă că există un nou raport de forțe: cel care plătește comandă muzica.

Acest aspect va schimba, de asemenea, relația noastră, va crea o nouă situație pentru noi în cadrul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, dragi prieteni, este necesar să fim în formă maximă în jurul anului 2030. Atunci vom avea nevoie de putere. Putere diplomatică, economică, militară și intelectuală.

Și, în final, urmând sfatul lui Zsolt, voi enumera factorii care vor ajuta Ungaria să devină o excepție locală într-o recesiune globală.

Primul este că încă mai avem frontierele noastre.

În al doilea rând, avem o societate bazată pe familie, ceea ce reprezintă un factor care garantează o mare cantitate de energie și motivație.

În acest moment ne desfășurăm activitatea de dezvoltare industrială și militară majoră.

Ne diversificăm sursele de energie. Paranteză: ceea ce dorește Uniunea nu este diversificarea. Diversificarea înseamnă că nu sunteți vulnerabil, deoarece puteți obține energie din diferite locuri. Ceea ce fac ei este o sancțiune, al cărei scop este că nu o poți obține de undeva. Este o cu totul altă poveste. Nu vrem să vă împiedicăm să primiți din Rusia, ci vrem să vă împiedicăm să primiți numai din Rusia.

A cincea opțiune este să profităm de progresele tehnologice. Dacă suntem suficient de rapizi, putem câștiga întotdeauna în ceea ce privește progresele tehnologice. Iată exemplul mașinilor electrice. Facem investiții uriașe în baterii în Ungaria și vom deveni în scurt timp al treilea producător de baterii din lume, al treilea cel mai mare producător de baterii în termeni absoluți, nu în termeni procentuali, și al cincilea cel mai mare exportator din lume. Deci, există nișe în care putem intra.

Suntem o țară și o economie de tranzit și este cazul să ne opunem oricărei blocade”

Intrările de capital străin: aceasta este cea de-a șasea mare oportunitate a noastră. În 2019, sau poate în 2020, Coreea de Sud a adus deja cele mai multe investiții, în anul următor China, iar anul acesta din nou Coreea, în timp ce investițiile germane continuă.

Ieri a fost anunțată construcția noii fabrici Mercedes, o investiție de un miliard de euro. Suntem o țară de tranzit și vrem să rămânem o economie de tranzit. Este necesar să fac observația că, dacă lumea se blochează și se împarte din nou în Est și Vest, noi nu vom fi un punct de întâlnire, o țară de tranzit, nu vom fi un punct de întâlnire, o poartă, un contact care combină avantajele atât ale Estului, cât și ale Vestului, ci, dacă există un blocaj, vom fi la marginea a ceva, la periferie. Și atunci Ungaria nu va fi o Ungarie prosperă, ci o garnizoană prăfuită, un avanpost ca Jenő Rejtő (jurnalist și scriitor maghiar care a murit făcând muncă forțată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, n.n.). Prin urmare, este cazul să ne opunem oricărei blocade. Numai în acest fel o țară de tranzit și o economie de tranzit pot fi profitabile.

Orban, 59 de ani: „Sunt pe cale să plec”

Următoarea noastră opțiune, a opta, este stabilitatea politică, pentru că avem o majoritate de două treimi și nu avem dispute de coaliție, pentru că nu avem coaliție. De fapt, în ultima perioadă, poate că ați acordat mai puțină atenție acestui aspect, dar am realizat o modificare de generație și pe plan național.

Să punem acum între paranteze faptul că oameni de vârsta mea își încep cariera politică în această perioadă în Occident. În Ungaria este diferit, sunt pe cale să plec.

Și este necesar să ne asigurăm că următoarea generație de după noi va avea același leadership național și emoțional pe care noi l-am oferit Ungariei, motiv pentru care am realizat în liniște o înlocuire de generație, al cărei simbol este faptul că o mamă de 44 de ani, mamă a trei copii, este președintele Republicii (Katalin Novak, n.n.), în contrast cu sau alături de un prim-ministru ca mine, care are deja 60 de ani.

Și dacă ne uităm la guvern, vedem miniștri la patruzeci de ani, uneori chiar la patruzeci și ceva de ani, care vor fi capabili să asigure conducerea Ungariei timp de douăzeci sau treizeci de ani.

Bineînțeles, înlocuirea generațiilor nu este niciodată ușoară, pentru că este diferit dacă cei noi dau cu piciorul la cutie sau trag de ea. Cei care te dau afară din ham să fie puși în cortul de circ, iar cei care trag căruța să fie implicați în luarea deciziilor politice.

Ungaria are ambiție. Avem facturi care nu ne-au fost plătite”

Cea de-a noua cheie a unei strategii de succes în materie de localism este baza intelectuală. Pentru că Ungaria are încă ideea sa națională, sentimentul său național, cultura sa, limba sa capabilă să descrie o lume maghiară completă.

Și, în cele din urmă, al zecelea aspect care ne oferă o șansă de succes este ceea ce eu numesc ambiție. Ungaria are ambiție. Ungaria are ambiții comunitare, chiar naționale. Are ambiții naționale, chiar europene. De aceea, în perioada dificilă care urmează, pentru a ne păstra ambițiile naționale, este necesar să rămânem uniți. Patria să rămână unită, iar Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic să rămână unite. Și această ambiție, dragi prieteni, este ceea ce ne alimentează, ceea ce ne conduce, este combustibilul nostru. Este vorba de faptul că întotdeauna am dat lumii mai mult decât am primit, că întotdeauna ni s-a luat mai mult de la noi decât ni s-a dat, că avem facturi care nu ne-au fost plătite, că suntem mai buni, mai harnici și mai talentați decât locul în care ne aflăm acum și decât modul în care trăim, și de faptul că lumea ne este datoare, iar noi vrem și vom plăti această datorie. Aceasta este cea mai mare ambiție a noastră.

Vă mulțumim că ne-ați ascultat. Hai, Ungaria, hai, unguri!

Citiți și:
Viktor Orban spune că islamicii vor deveni majoritari în multe orașe franceze și europene, până-n 2040. Grupul de la Vișegrad ar putea părăsi UE în 2030
Discurs puternic al lui Viktor Orbán care protejează familia: „În Ungaria, tatăl va fi bărbat, mama va fi femeie”

 

yogaesoteric
15 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More