Fost președinte al Colegiului Medicilor: «Delicvență și mass-media»

 

Mijloacele de informare în masă pot fi puternice instrumente de influențare a comportamentului oamenilor. Această aserțiune este menționată pentru prima dată într-un raport UNESCO din 1976, care vorbește despre funcțiile bivalente ale mass-mediei: supunerea individului sau formarea spiritului critic și umanizarea sau birocratizarea relațiilor sociale.

Tot în 1976, într-un raport al Consiliului Europei se releva că 7% din suprafața redacțională a ziarelor este ocupată de relatarea cazurilor de delicvență. Se preciza că anumite grupe populaționale (adulți, bărbați săraci, persoane cu carențe educaționale, frustrați cu pregătire înaltă etc.) au o preferință pentru violențe ca metode facile de rezoluție a conflictelor pe care le pot trăi.

Citez: „Creierul acestora fiind adaptat la o învățare prin reîntărire și nu la o învățare prin observare.”

Numeroase cercetări au arătat influența mediatizării excesive prin mass-media a delicvenței și prin urmare creșterea statistică a comportamentelor agresive și infracționale. În astfel de împrejurări presa oferă modele, care sunt copiate cu ușurință mai ales de tineri, dar nu numai. Încă din 1960 au apărut studii care arată că populațiile vulnerabile imită comportamentele violente, care au fost mediatizate (Bandura). Stein l-a confirmat pe Bandura, arătând că există trei tipuri de „informații” (agresive, neutre, pro-sociale) și că, în funcție de caracterul informației, se dezvoltă comportamente deviante. Devianța nu este strict o problemă juridică. Ea este o problemă de sănătate publică profund influențată de mass-media.

Însă acest aspect nu a fost înțeles de mass-media. În 2016, s-a constatat că suprafața redacțională a ziarelor ocupată de relatarea cazurilor de delicvență a crescut la 18%. Nu există un studiu cu privire la presa românească, dar, dacă urmărim ziarele și posturile TV, observăm că nu există zi în care să nu fie mediatizată minimum o situație infracțională. Și atunci de ce ne mai întrebăm cum s-a dublat delicvența comparativ cu anul 2006 (la nivel internațional)? Presa a avut o contribuţie importantă. Nu singura. Alături (împreună) cu alți factori criminogeni. În pofida celor afirmate de tot felul de comentatori (inclusiv medici) și aplaudate de ziariști, creșterea nu a fost determinată de bolile psihice. Delicvența patologică (determinată de bolile psihice), chiar dacă este mai spectaculoasă, a scăzut (și datorită politicilor de sănătate mintală). Cu toate acestea, există numeroase voci care ar dori să ne întoarcem în evul mediu și să punem bolnavii psihici în lanțuri. Din acest motiv, codul deontologic al Ordinului Medicilor din Franța stipulează în mod expres că „atunci când presa se ocupă de probleme de sănătate, obiectivitatea este necesar să fie dublată de prudență pentru ca bolnavii sau candidații la boală să nu fie supuși unor concluzii dramatice sau eronate prin care pot deveni victime”.

În concluzie, presa este necesar să-și asume responsabilitatea în creșterea delicvenței, iar organele de monitorizare să stabilească reguli clare și sancțiuni aspre atunci când regulile sunt încălcate.

Vasile Astărăstoae

Citiţi şi:

Știrile – mai ales cele rele – dăunează grav sănătății tale! Vei fi mai fericit renunțând să le urmărești în totalitate

Germanii, tot mai furioşi pe mass-media corporatistă pe care o descoperă ca fiind mincinoasă

 

yogaesoteric
28 ianuarie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More