Planta ce alungă afecţiunile hepatice!

 

Popâlnicul iepuresc (Hepatica nobilis) este o plantă cu flori albastre spre mov, mai rar albe sau mov, foarte frumoase, ce creşte în zonele montane, submontane şi de deal. Înfloreşte primăvara, dar şi în iernile blânde (de obicei, din februarie până în mai), are puternice proprietăţi curative şi este indicată în afecţiunile hepato-biliare.

 
Popâlnicul iepuresc

În popor i se mai spune ficăţea sau trei răi şi uneori se confundă cu o „rudă” a ei – crucea voinicului (Hepatica transsilvanica) sau trei crai, ce are mai multe petale, iar frunzele sunt crestate pe margini.

 
Crucea voinicului

În fitoterapie se foloseşte partea aeriană, ce se recoltează prin smulgere în lunile martie-aprilie. Partea aeriană conţine glicozide şi tanin, datorită cărora popâlnicul iepuresc este astringent, antiinflamator, uşor expectorant şi hepatoprotector.

Pentru uz intern se combină cu alte plante şi are eficienţă în afecţiuni hepatice, gastrite, meteorism, crampe intestinale, ascită, bronşită şi traheită cronice.

În uz extern se fac gargare pentru stomatite, faringite cronice, dureri de gât, iar în cazul plăgilor inflamate se pun comprese cu macerat.

Maceratul la rece

Maceratul se obţine din două, trei linguri de plantă uscată, lăsate la macerat timp de 10 ore în 200 mililitri apă pură de izvor sau plată.

Este recomandat în tratamentul bronşitei cronice, al hematuriei, al afecţiunilor hepatice (mai ales al hepatitei), datorită conţinutului de tanin, hepatoglobină şi anemonină. Se beau două căni pe zi.

Pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare se poate folosi maceratul obţinut din două linguriţe de plantă la 300 ml apă. Se strecoară şi se bea apoi uşor încălzit, pe parcursul unei zile.

Tinctura de popâlnic iepuresc

Se lasă la macerat 20 grame de plantă verde în 500 mililitri alcool pur de 70 de grade, timp de o lună de zile.
Se strecoară şi se consumă câte o jumătate de linguriţă la o cană cu apă.

Este indicată în afecţiunile hepatice, dar şi ca antiseptic pulmonar.

Pentru tratarea bronşitelor cronice se pun o dată pe zi 15 picături într-o linguriţă de miere naturală de albine.

Pentru gargară, tinctura se diluează cu apă.

Recomandări suplimentare:

Popâlnicul iepuresc este contraindicat în constipaţiile rebele, în colecistitele şi bronşitele acute.

Se recomandă utilizarea internă în cantităţi mici, din cauza conţinutului de substanţe iritante, deoarece poate provoca intoxicaţii, manifestate prin vomă, hemoragie digestivă, colici, cefalee şi aritmie cardiacă.

Citiţi şi:

Cum să ne protejăm ficatul

Floarea Sfântului Ioan – planta sfântă care vindecă multe boli. Petale ei sunt aşezate sub forma unei cruci

 

yogaesoteric
28 ianuarie 2020

 

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More