Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (4)

Procesele: Sibiu, Alba Iulia și București (4)

 
 

Introducere

Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (1)

Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (2)

Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (3)

 
 

Nici situaţia intrărilor şi ieşirilor din ţară a părţii vătămate nu susțin acuzațiile. Conform mărturiilor existente, fiecare participant suporta costurile aferente deplasărilor. Pe de altă parte, simpla participare a părţii vătămate la conferinţele şi simpozioanele organizate de MISA în străinătate nu echivalează cu întreţinerea unor raporturi sexuale cu Gregorian Bivolaru.
Evaluarea psihologului Tudorel Butoi a fost întocmită doar pe baza documentelor furnizate de organele de urmărire penală, fără a exista un contact direct între evaluatorul psiholog şi persoana vizată, iar pe de altă parte, concluziile acestui raport au fost combătute în cursul cercetării judecătoreşti prin opiniile altor specialişti. Cum probatoriul administrat nu confirmă comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor, nu se poate reţine nici exercitarea unor acte de perversiune sexuală asupra părţii vătămate Dumitru Mădălina. 
 
În ce o priveşte pe Ilinca Simionescu, declaraţiile acesteia, în sensul că la vârsta de 16 ani, inculpatul a întreţinut raporturi sexuale cu ea, profitând de calitatea sa de profesor de yoga rămân singulare şi nu pot conduce la stabilirea vinovăţiei inculpatului. Chiar declaraţiile martorului cu identitate atribuită „Marinescu Vasile”, care în faza de urmărire penală susţinuse poziţia părţii vătămate, au fost retractate printr-un înscris autentic. Declaraţiile părţii vătămate, nesusţinute de alte probe certe de vinovăţie, nu pot conduce la o soluţie de condamnare a inculpatului. Ca urmare, acţiunea civilă formulată de Ilinca Simionescu, ca și a Arabelei Mureşan, în cazul căreia intervenise prescripția răspunderii penale, a fost respinsă.  
 

Prima instanţă concluzionase că nu au existat fapte de trafic de minori, nedovedindu-se acţiuni certe de recrutare, respectiv găzduire a părţilor vătămate, în scopul special prevăzut de lege, respectiv în vederea exploatării sexuale a acestora. Curtea de la Alba Iulia a remarcat şi că în privinţa Mădălinei Dumitru, aceasta s-a stabilit în Bucureşti din proprie iniţiativă, având acordul mamei sale pentru transferul şcolar, astfel că nu se poate reţine că a fost recrutată de inculpat în vederea exploatării sale sexuale. Nu s-a demonstrat nici implicarea lui Gregorian Bivolaru în găzduirea părţii vătămate la locuinţa sa. Şi Ilinca Simionescu s-a deplasat în Bucureşti din proprie iniţiativă pentru a-şi căuta sora, iar vizita efectuată la imobilul unde locuise Gregorian Bivolaru nu are semnificaţia unei găzduiri. În contextul în care nu s-a dovedit existenţa unor raporturi sexuale între inculpat şi părţile vătămate, şi nici nu se regăsesc la dosar alte elemente din care să rezulte intenţia acestuia de a le exploata sexual, instanța a hotărât că nu se poate adopta o soluţie de condamnare pentru infracţiunea de trafic de minori. Din actele dosarului nu a rezultat nici recrutarea sau găzduirea minorelor, nici exploatarea părţilor vătămate.

Confruntarea de la Bucureşti

Şedinţele instanţelor de la Sibiu şi Alba Iulia se desfăşuraseră în condiţii de maximă presiune asupra judecătorilor, sugerând împingerea acestora spre o hotărâre de condamnare. Verdictul a fost totuşi cel de nevinovăţie, iar argumentaţia judecătorilor a excelat prin acribie. Cum să te lupţi cu observaţia de bun simț a instanţelor, că nu e de luat în serios acuzația Parchetului privind exploatarea sexuală a unei minore, de vreme ce acesta, împreună cu SRI, au calificat ca atare presupusele fapte în decembrie 2002, dar au intervenit să oprească „exploatarea” de abia în martie 2004? Ce alt detaliu ar fi putut să distingă mai bine adevăratele motivații de pretextele ofițerilor de informații și procurorilor care au semnat documentele de urmărire și inculpare?
După două faze procesuale pierdute, Parchetul a depus recurs, contestând soluțiile instanţei de fond şi de apel prin care au fost înlăturate în totalitate probele administrate în cursul urmăririi penale – act motivat de instanțe prin jurisprudenţa CEDO şi prevederile Codului de procedură penală românesc. 
 

Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (5)

Fragment din cartea MISA – radiografia unei represiuni (6)

 

yogaesoteric

3 aprilie 2013 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More