Furtunile tiroidiene ale vieţii mistice

Profesorul Okkles spune că boala lui Basedow implică în faza terminală „o manifestare clinică lamentabilă”. Bolnavul se află atunci într-o stare de slăbire excesivă şi el oferă spectacolul unei totale decrepitudini fizice şi mentale. La mistici nu s-a înregistrat niciodată aşa ceva, dimpotrivă, ei dau impresia că îşi hrănesc geniul şi apariţia fenomenelor excepţionale pe care le trăiesc tocmai din această sursă tainică internă care îi arde.


Pentru a ne convinge este suficient să citim cu atenţie şi obiectivitate opera sfintei Tereza din Avila, care este admirabilă în egală măsură prin vigoare şi prin luciditate. Având în vedere toate acestea, se impune deci o altă interpretare, şi anume aceea că hipertiroidia crizelor mistice este doar un mijloc, şi nu o cauză. Cu alte cuvinte, la un moment dat, pentru a susţine în continuare în acţiune o cauză de care noi, oamenii obişnuiţi, nu ne putem da seama, misticul are nevoie de o cantitate de energie uriaşă, pe care el o obţine atunci printr-o accelerare extremă a metabolismului său, graţie unui fel de mecanism reflex al tiroidei, care, după cum ştim, se află în strânsă legătură cu centrul secret de forţă Vishuddha chakra.


Dar cum se declanşează acest reflex? La ora actuală se ştie că tiroida se supune unor mecanisme intim corelate, cum ar fi emoţiile noastre, prin intermediul glandei hipofize care, după cum ştim, se află în strânsă legătură cu centrul secret de forţă Ajna chakra. Dar într-un organism normal nu s-a observat niciodată până în prezent ceva comparabil cu furtunile tiroidiene ale vieţii mistice. Atunci? Răspunsul pare să vină şi în acest caz de la o altă familie de simptome care sunt demne de subliniat în viaţa misticilor: sugestibilitatea lor extraordinară. Aceasta a fost identificată uneori de cei sceptici şi răuvoitori ca o manifestare a isteriei. Dar adevărul este că posibilitatea de a săvârşi minuni prin intermediul sugestiei este un nivel de realizare care poate fi obţinut prin disciplină ascetică, şi aceasta are drept efect esenţial intrarea în acţiune a reflexului tiroidian, care este în strânsă legătură cu Vishuddha chakra şi care va fi pus în slujba vieţii spirituale pe care o trăieşte respectivul mistic.

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More