Gândirea malefică, nefastă îţi «otrăveşte» trupul

Un studiu efectuat de cercetători din San Diego, publicat în revista medicală The Lancet, a implicat analiza registrelor de deces a aproximativ 30.000 chinezi-americani, comparate cu peste 400.000 ale unor persoane de rasă albă aleşi aleatoriu.

Cercetătorii au descoperit că persoanele de origine chinezo-americană mor mult mai devreme decât limita normală (cu până la 5 ani) dacă suferă de vreo boală şi se nasc într-un an despre care astrologia şi medicina chineză cred că este de rău augur. Studiul a evidențiat că şansele de deces ale chinezo-americanilor erau cu atât mai mari cu cât aceştia erau mai ataşaţi de tradiţiile chinezeşti. La o examinare mai atentă, cercetătorii au concluzionat că reducerea speranţei de viaţă nu poate fi explicată de factorii genetici, stilul de viaţă sau comportamentele pacienţilor, abilitatea doctorilor sau alte variabile.

Atunci de ce chinezii-americani mureau mai repede? Cercetătorii au concluzionat că era vorba nu de genele lor, ci de convingerile lor. Ei credeau că vor muri de tineri pentru că aşa stabiliseră stelele. Convingerile lor negative le-au scurtat viaţa.

Dar nu numai chinezii-americani au temeri legate de viaţa lor care le influenţează starea de sănătate. Un studiu a arătat că 79% dintre studenţii la medicină încep să manifeste simptome ale unor boli pe care le studiază. Pentru că încep să se îngrijoreze că se vor îmbolnăvi, trupul lor se conformează, îmbolnăvindu-se cu adevărat. În funcţie de bolile pe care le studiază, memorând simptomele şi procesele patologice care pot duce la boli dintre cele mai variate – de la porfirie la febra Dengue, osteogeneză imperfectă sau narcolepsie –, studenţii pot trăi senzaţia că ei înşişi manifestă simptomele respective şi se pot autodiagnostica cu afecţiuni dintre cele mai variate.

La o clinică unde studenţii făceau practică, asistentele şi medicii care lucrau în instituţia respectivă nu au fost deloc surprinşi să vadă cum, rând pe rând, aceştia se plângeau de diverse simptome ale unor boli pe care le studiau la acel moment. Ei au mărturisit că acest lucru se petrece de ani de zile şi chiar găsiseră un nume pentru sindromul respectiv: „medstudentitis” sau, cu alte cuvinte, „boala studentului la medicină”.

Gândurile noastre ne pot îmbolnăvi

Fie că eşti chinez-american, student la medicină sau vedetă precum Angelina Jolie, care a fost indusă în eroare de o prognoză nefericită sau un risc crescut de boală, sau doar o persoană care şi-a hrănit subconştientul din copilărie cu convingeri limitative precum „Sunt o persoană bolnăvicioasă” sau „În familia mea ne îmbolnăvim de cancer”, dacă îţi concentrezi atenţia asupra bolilor, ştiinţa demonstrează că îţi predispui singur trupul la îmbolnăvire. Nici să deţii prea multe informaţii despre ce se poate petrece rău în trupul tău nu face bine. Cu cât eşti mai atent la modurile infinite în care trupul tău poate ceda în faţa unei afecţiuni sau boli, cu atât eşti mai predispus să manifeşti simptomele asociate cu acestea.

Dacă efectul placebo demonstrează că prin gândire pozitivă, aşteptări pozitive, speranţă şi grijă competentă te poţi vindeca, efectul nocebo demonstrează efectele fiziologice pe care gândurile negative, teama, anxietatea şi ceea ce Martin Seligman denumeşte „neajutorarea învăţată” le pot avea.

Aceste emoţii negative declanşează nucleul amigdalian din sistemul limbic al creierului, care transmite mesajul de alertă activând reacţia de „luptă sau fugi” specifică unui stimul de stres. Când sistemul nervos este în faza de „luptă sau fugi”, mecanismele naturale de auto-vindecare ale trupului nu funcţionează adecvat, iar corpul este predispus bolilor. Şi toate acestea datorită propriilor noastre gânduri.

Cât şi mai ales cum crezi că vei trăi?

Vestea bună este că dacă îţi modifici gândurile, îţi poţi influenţa şi sănătatea! Becca Levy a studiat modul în care convingerea proprie despre longevitate ne afectează speranţa de viaţă. Ce a descoperit? Iată secretul: cei care trăiesc cel mai mult sunt cei care cred că vor trăi cel mai mult.

Desigur că gândurile pozitive nu reprezintă unicul factor de influenţă. Se mai petrec accidente, apar factori genetici care ne pot influenţa cursul vieţii şi al sănătăţii, lucruri rele se pot petrece oamenilor buni, care au gânduri pozitive. Însă studiile arată că, în ciuda acestor evenimente neprevăzute, ceea ce gândim, în special dacă o facem cu teamă, tinde să devină realitate, pentru că gândurile negative stimulează producţia de cortizol şi epinefrină în trup, în timp ce gândurile pozitive ne relaxează sistemul nervos şi permite trupului să se vindece.

Sunteți stăpânii propriilor voastre gânduri

Sigur nu veți înghiţi o pastilă dintr-o cutie de otravă, dar ori de câte ori aveți gânduri negative despre sănătatea voastră, vă puteţi otrăvi trupul cu hormoni de stres care dezactivează mecanismele naturale de auto-vindecare ale trupului. Voi sunteți stăpânii propriilor voaste gânduri şi răspunderea de a proteja ceea ce gândiți vă revine numai vouă înșivă.

Aşadar, ce gânduri alegeți pentru a vă face bine trupului vostru?

Citiţi şi:
Efectul placebo – triumful minţii asupra corpului
Suferinţa trupului m-a obligat să îmi purific sufletul
Puterea formidabilă a gândirii pozitive
Cum ne afectează viaţa energiile malefice
 


yogaesoteric
10 august 2015

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More