Germania dorește eliminarea dreptului de veto în UE. Demnitar polonez: Este ultimul mecanism rămas care blochează hegemonia germană

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat că a sosit momentul să se elimine mecanismul de veto în Uniunea Europeană. El a spus că este de părere că UE ar fi necesar să devină mai eficientă pe arena politicii internaționale și că decisivitatea Uniunii este blocată de țările care utilizează mecanismul de veto pentru a „paraliza” politica externă a UE.

Nu ne mai putem permite să fim ostatici ai celor care paralizează politica externă europeană prin drepturile lor de veto”, a spus el.

Heiko Maas

El a declarat că mecanismul de veto ar trebui eliminat și că susține introducerea unui sistem de vot majoritar. Problema mecanismului de veto este menită să devină un punct central al discuțiilor despre viitorul Europei la viitoarele conferințe.

Reacție fermă din Polonia

Ministrul adjunct al Justiției din Polonia, Marcin Romanowski, a făcut referire la recenta declarație a lui Maas pe rețelele de comunicare virtuală. El a subliniat că mecanismul de veto a protejat statele mici ale UE de hegemonia Germaniei.

Romanowski a avertizat că dacă se introduce modificarea propusă de ministrul german de Externe, atunci ar putea exista consecințe grave pentru Europa.

Ministrul de Externe german a declarat că mecanismul de veto al UE ar trebui eliminat. La urma urmei, acesta este ultimul mecanism rămas care blochează hegemonia germană. În mod clar, Germania nu mai suportă situația în care alte țări refuză să-i accepte viziunea. Oricum, reușiseră să o facă mult timp”, a scris viceministrul pe Twitter.

Heiko Maas nu a dat nume, dar Ungaria a blocat recent declarațiile de politică externă ale UE. Aparent exasperat de poziția de la Budapesta, ministrul adjunct de Externe al Germaniei, Miguel Berger, a criticat Ungaria pe Twitter.

De asemenea, la jumătatea lunii mai, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a criticat declarațiile „unilaterale” ale UE asupra Israelului, în timp ce omologii săi europeni au cerut încetarea focului între Israel și palestinieni.

Totodată, Ungaria și Polonia au amenințat, anul trecut, că își vor exercita dreptul de veto și vor bloca întregul buget al UE, din cauza propunerilor de a lega unele plăți ale fondului de condițiile statului de drept, descriindu-l drept „șantaj politic”.

Mecanismul statului de drept a trecut în cele din urmă și elemente deja liberale din UE amenință să îl folosească, țările conservatoare precum Ungaria și Polonia fiind cele mai vizate, în special în ceea ce privește migrația și LGBT, precizează Remix News.

Polonia și Ungaria s-au opus includerii expresiei „egalitate de gen” în declarația adoptată pe 8 mai de liderii statelor UE la summitul european ce s-a desfășurat la Porto, potrivit Agerpres.

Opoziția guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki față de mențiunea „egalitate de gen” se explică prin faptul că în opinia lor se creează astfel „un spațiu pentru drepturile LGBT, aspect față de care ele (Polonia și Ungaria n.red) se opun ferm, întrucât afirmă că aceasta le-ar putea distruge țesutul propriilor societăți creștine”, precizează un diplomat european.

Totodată, în martie 2021, Polonia a învins Comisia Europeană în cazul unei legi privind impozitarea supermarketurilor străine.

Legea adoptată de Polonia se aplică comercianților cu amănuntul care raportează un venit lunar de peste 3,7 milioane de euro. Impozitul are două valori: una mai redusă, 0,8%, pentru firmele care au venituri între 3,7 și 37 de milioane de euro, iar o valoare mai mare va fi aplicată societăților care depășesc 37 de milioane de euro pe lună.

Citiţi şi:
UE nu este o țară. UE nu va fi o țară. UE nu poate fi niciodată o țară
Polonia pune la colț politicile homosexuale de la Bruxelles

yogaesoteric
29 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More