Germania recunoaște genocidul din Namibia și va plăti compensaţii de 1,1 miliarde de euro

Germania a anunțat că va despăgubi Namibia cu 1,1 miliarde de euro după ce a recunoscut ca genocid atrocitățile comise în epoca colonială împotriva grupurilor etnice Herero și Nama din Namibia actuală. Istoricii susțin că aproximativ 65.000 dintre cei 85.000 de Herero și cel puțin 10.000 dintre cei 20.000 de Nama au fost uciși sub Imperiul German în ceea ce se numea atunci Africa de Sud-Vest germană, între anii 1884 și 1915.

Ca gest de apreciere pentru suferința nemăsurată cauzată victimelor, vrem să sprijinim Namibia și descendenții victimelor cu un program substanțial de 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucție și dezvoltare”, a comunicat ministrul de externe Heiko Maas la sfârșitul lunii mai.

Delegațiile din ambele țări au convenit anterior asupra unei declarații politice după aproape șase ani de negocieri și, deși ambele guverne sunt de acord acum, documentul nu a fost încă semnat. Guvernul german intenționează să clasifice uciderile ca genocid din perspectiva de astăzi ca parte a acordului.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier va cere, de asemenea, iertare oficial, la o ceremonie din Parlamentul namibian. Cele 1,1 miliarde de euro vor fi utilizate în principal pentru a sprijini proiecte în zonele de aşezare ale grupurilor Herero și Nama. Guvernul german a subliniat, de asemenea, că recunoașterea genocidului și crearea fondului de ajutorare nu va da naștere la nicio cerere legală de despăgubire, afirmând că este o chestiune de obligație politică și morală.

Sunt mulțumit și recunoscător că s-a ajuns la un acord cu Namibia cu privire la modul de abordare în comun a celui mai întunecat capitol din istoria noastră comună”, a spus Maas. „Obiectivul nostru a fost și este să găsim o cale comună către o adevărată reconciliere în memoria victimelor”, a adăugat el.

De asemenea, oficialul german a subliniat că „recunoașterea vinovăției și cererea de scuze este un pas important pentru a repara crimele și a construi viitorul împreună”, potrivit agenției DPA.

Namibia studiază propunerea Germaniei

Purtătorul de cuvânt al Președinției Namibiei, Alfredo Hengari, a indicat că propunerea de compensare a fost prezentată în cea de-a noua rundă de negocieri, care s-a încheiat pe 15 mai, și a adăugat că guvernul va delibera pe această temă.

„Guvernul adoptă o poziție sistematică în negocierile referitoare la genocid”, a spus el, în timp ce a explicat că problema este tratată cu maximă seriozitate, potrivit ziarului local The Namibian.

Președintele (Hage Geingob) se va pronunța asupra primei faze a procesului și vom discuta pașii cu comunitățile afectate”, a subliniat Hengari.

La rândul lor, Autoritatea Tradițională Ovaherero și Asociația Liderilor Tradiționali Namaqua au declarat că anunțul nu este altceva decât un act de propagandă din partea Germaniei și o farsă din partea Guvernului Namibiei.

Liderul Ovaherero Vekuii Rukoro a declarat că Whindoek „nu caută despăgubiri, își caută proiectele de dezvoltare”, subliniind în același timp că suma menționată nu reprezintă o compensație suficientă.

Nu este suficient din cauza sângelui strămoșilor noștri. Vom lupta până în iad și înapoi. Vom merge la culcare cu diavolul dacă asta ne oferă ceea ce merităm”, a afirmat Rukoro, care a mai spus că Geingob „nu are mandat să reprezinte Herero și Nama.” Aceste organizații reprezintă o parte a acestor comunități, deoarece există opt grupuri Herero recunoscute oficial de autoritățile namibiene și care au participat la negocieri.

Guvernul namibian respinge criticile

Ca răspuns, Hengari a negat faptul că aceste fonduri ar fi furnizate ca parte a sprijinului Germaniei pentru guvern, așa cum au susținut aceste organizații.

Astfel, el a afirmat că „este greșit și fals ca cineva să spună asta”. „Poziția președintelui a fost întotdeauna clară: recunoașterea de către Germania a faptului că a avut loc un genocid, urmată de scuze și plata despăgubirilor către comunitățile afectate”, a conchis purtătorul de cuvânt al Președinției.

Negocierile au fost blocate pentru o lungă perioadă de timp cu privire la problema compensației financiare pentru exploatarea și oprimarea colonială.

În ciuda declarațiilor lui Maas, nu a fost încă semnat niciun fel de declarație comună între guvernele Germaniei și Namibiei. Președintele namibian Hage Geingob s-a plâns anul trecut că guvernul german a acceptat o „scuză necondiționată” față de guvernul namibian, dar nu a dorit să folosească termenul „reparații”.

Trupele germane au ucis aproximativ 65.000 de etnici Herero și 10.000 de etnici Nama într-o campanie care a durat din 1904 până în 1908, pentru a sufoca o revoltă. Alte mii au fost ținuți în lagăre de concentrare sau forțați să rătăcească în deșert până când au murit. Istoricii și Națiunile Unite au descris deja aceste fapte ca fiind primul genocid al secolului al XX-lea.

Citiți și:
Cum a pornit Germania revoluția bolșevică sau rolul Germaniei în demararea revoluției bolșevice
Germania redevine un stat totalitar!

 

yogaesoteric
12 septembrie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More