Gesturile care nasc energie


Anumite poziții ale trupului influențează în mod direct creierul. Felul în care ne ținem capul, umerii sau felul în care stăm pe un scaun are efecte benefice sau nefaste asupra stării noastre sufletești și trupești. Cu puțină atenție, ne putem asigura zilnic buna dispoziție și confortul spiritual.

Noile cercetări în domeniul psihologiei ne deschid un drum îndrăzneț către bună dispoziție și energie. Avem nevoie de ele ca de aer în perioada aceasta de pandemie, care ne pune trupul, psihicul și conştiinţa la încercare. Se știa de mult că între starea de spirit și gesturi există o legătură directă. Că tristețea ne face să ţinem capul aplecat în piept și umerii lăsaţi, în vreme ce bucuria și satisfacția ne dăruiesc o ținută de top-model pășind pe podiumul prezentării de modă. Ei bine, cercetătorii au descoperit că principiul funcționează și invers. Că mimica, ținuta, gesturile pot acționa benefic asupra dispoziției noastre. Îndreptați-vă spatele, descrețiți-vă fruntea, zâmbiți (chiar forțat la început) și corăbiile care vi s-au înecat vor ieși iarăși la suprafață.

Pe scurt, principiul este următorul: persoanele care evită o ținută neadecvată, nefastă a trupului, depresivă, care exprimă înfrângerea, înlocuind-o în mod conștient cu o gestică binefăcătoare, își vor îmbunătăți în mod remarcabil starea de spirit și capacitatea de concentrare. Ori de câte ori simţim nevoia sau avem câteva momente de răgaz, este binevenit să exersăm pe îndelete câteva dintre pozițiile menite să ne îndrepte nu doar spinarea, ci și bucuria de a trăi.

Încrucișați-vă mâinile după cap

Capul sprijinit pe mâinile încrucișate îi spune creierului că e vremea destinderii. Puține alte poziții sunt așa de eficiente pentru a produce relaxare. Este de fapt un gest de ofertă totală față de ambianța înconjurătoare, un gest fără echivoc, complet lipsit de apărare, pe care creierul îl interpretează și îl aplică imediat: destindere. Folosiți-l ca pe un antidot împotriva stresului și a oboselii, ca pe un răgaz de echilibrare energetică. Funcționează la fix.

Umeri drepți – siguranță de sine și gândire fluentă

De câte ori vă simțiți oropsiți, copleșiți de împrejurările vieții, nesiguri pe dvs., îndreptați-vă umerii, trageți-i ușor către spate și priviți înainte, cu capul sus. Pentru creier, poziția aceasta înseamnă siguranță și deschidere totală spre dialog, creativitate și gândire dinamică. Dacă menţinând această poziție veți face și câteva mișcări de rotație cu capul, veți activa traseele energetice al căror punct de întâlnire se află în zona cefei.

Brațele întinse, cu palmele îndoite: „până aici!”

Gestul acesta ne ajută să ne concentrăm asupra esențialului: până aici, de acum înainte știu ce am de făcut. Este bine să-l folosiți atunci când vreți să luați o hotărâre importantă, să vă exprimați un punct de vedere, să dovediți că sunteți stăpâni pe situație. Pentru verificare, faceți gestul în cursul unei discuții care bate pasul pe loc și când vreți să vă impuneți un punct de vedere. Funcționează excelent.

În plus, mușchiul încordat al antebrațului stăvilește pofta de mâncare, deoarece creierul asociază mâna îndoită din cot cu mâncatul, dusul tacâmurilor și al hranei spre gură.

Brațele așezate pe masă: creativitate din plin

Când suntem aşezaţi cu spatele drept și brațele îndoite, așezate pe masă, creierul primește informația că suntem gata să cucerim mapamondul. Lumea e a noastră, fără niciun fel de obstacole! Poziția sporește creativitatea și favorizează ideile originale. Efectul este și mai puternic dacă apăsăm palmele cu putere pe masă. Este un exercițiu bun pentru toți cei care fac muncă intelectuală.

Capul sus!

În limba română, expresia este încetățenită de mult ca un îndemn moral: capul sus, adică nu te lăsa copleșit de împrejurări, ai curaj și luptă cu ele. Sensul ține însă tot de poziția trupului: nefericirile, împrejurările din care ieșim înfrânți ne ofilesc ca pe plante. Fără să vrem, privirea și capul se apleacă, exprimând abandonul. Ei bine, ținuta inversă are capacitatea de a ne face să privim situaţiile dintr-o perspectivă mai optimistă, să credem că vom ieși din impas. Ridicați-vă capul și creierul va înțelege imediat: resemnarea a fost depășită, este nevoie de rezolvări optime. Și vor veni.

Pentru verificare: plimbați-vă prin casă, vreme de 5 sau 10 minute, cu capul sus, eventual purtând pe creștet o carte mai groasă, care să vă mențină poziția. Barometrul pesimismului dvs. începe să arate timp frumos.

Râsul conferă sănătate și frumusețe

* Zâmbiți relaxat
Îndatoririle grele sunt mai ușor de îndeplinit dacă vă sporiți buna dispoziție cu un zâmbet. O expresie zâmbitoare semnalizează creierului că totul este în ordine, că dificultățile sunt o joacă de copil.
Recent, în Marea Britanie s-a consumat un experiment epocal: un grup de 10 bărbați bolnavi de depresie, cu tentative de suicid, au fost complet vindecați după ce timp de o lună de zile au fost obligați să-și zâmbească în oglindă. Mișcarea mușchilor buzelor a activat în creier hormonii responsabili de fericire, mai bine ca orice medicament.
Important: creierul nu poate să distingă zâmbetul sincer de cel fals, așa că poate fi păcălit.

* Expresia veselă, moartea ridurilor
Fața încordată, serioasă, antrenează în nemișcare o mulțime de mușchi. Când zâmbim, ei se relaxează total. Încordarea produce riduri și face ochii mai mici.

Secretul posturilor trupeşti, ce este redescoperit de ştiinţa actuală, este cunoscut de mii de ani de yoghini. Exerciţiile posturale din Hatha Yoga îşi bazează eficienţa tocmai pe procesele de rezonanţă ocultă cu anumite sfere de forţă benefice din Macrocosmos pe care acestea le induc.


Citiţi şi:

ASPECTE EZOTERICE dezvăluite în premieră referitoare la ATITUDINEA TRUPEASCĂ (ASANA) (I)
Ia atitudine, creează o aptitudine 
Legătura dintre emoţii şi organe


yogaesoteric
18 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More