Gheorghe Piperea: „Ar fi necesar ca gazul românesc să nu mai fie exportat deloc în următorii 5 ani”
Prețul gazului a atins, pe piața spot, 175 euro/megawatt, adică cca 2000 de euro pe mia de metri cubi. Ce spunea un președinte al Gazprom recent, cu titlu de amenințare la adresa Europei, a făcut deja piața, covârșită de război și embargou.
Complexul Energetic Oltenia, cu datorii de peste 2,5 mld lei din certificate de emisie de gaze cu efect de seră, face selecție de oferte de joint venture pentru a construi o centrală pe gaz de 850 megawatti. Nu știu de unde și la ce preț va fi adus gazul.
De vreme ce alt gaz nu mai poate fi adus din import, pe motiv de embargou cvasi-total sau de preț exorbitant, ar fi necesar ca gazul românesc să nu mai fie exportat deloc în următorii 5 ani. Dar n-avem decidenți cu un asemenea curaj. E nevoie să primească gaz ieftin și Austria, nu? Că nu are suficient de la Gazprom, compania care deține, direct sau indirect, OMV.
Grupul Electrica are pierderi de cca 500 de milioane de lei și datorii la bănci, pentru credite pe termen scurt, de cca 1,5 miliarde lei, luate în vederea amortizării pierderilor. ANPC a sancționat drastic Electrica Furnizare în ianuarie, obligând-o să storneze (să șteargă din contabilitate) peste 2,2 milioane de facturi emise greșit contra consumatorilor. Electrica a executat destul de prompt ordinul – de unde și pierderile (de care, desigur, este vinovată). ANPC a făcut ceva similar și cu E.On și Engie, dar acolo s-au implicat la maxim ambasadele și ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte și de suspendare a activității până la înlăturarea acestora a fost suspendat prompt în justiție (septembrie 2021). Oricum, mai toți furnizorii se împrumută la bănci pentru a restitui oamenilor sumele umflate din facturi și pentru a acoperi creșterile masive de prețuri de la producător, ceea ce va degenera în alte creșteri de prețuri, pentru că băncile nu fac donații, ci fac bani enormi din credite pe termen scurt. Și pierderile, și creditele, vor fi deversate în prețurile și tarifele re-majorate pe care le vom suporta noi la finalul ciclului import-achiziție (materie primă) – certificate de CO2 – producție – transport – distribuție – comisionare la traderi/speculanți – consum.
Carburantul este deja 8-9 lei la pompă, în multe benzinării.
Grâul s-a scumpit cu 40%.
Inflația este de 11% (cu consecința că creditele ipotecare și cele de consum se vor scumpi curând, cu zeci de probleme).
Refugiații de război depășesc cifrele estimate, iar găzduirea lor costă.
Salariile și celelalte venituri nu au cum să crească, taxele, impozitele și contribuțiile, da.
Intre timp, Iohannis vrea mai mulți bani la bugetul armatei (de la 2%, la 2,5% din PIB, adică un plus de cca 500 de milioane de euro, adăugat din pix, peste noapte…). România va cumpăra în continuare armament vechi și depășit de la americani, portughezi sau norvegieni. Rachetele Patriot, bune acum 30 de ani, dar nu și acum, nu au fost livrate nici măcar în proporție de 25% – și ne-au costat deja 4 miliarde de dolari, plătiți în avans…
În plus, băncile fac chetă de donații ale particularilor din care să se poată înarma și dota armata ucraineană… Ca să fim siguri că războiul va dura mai mult și va cauza mai multe pierderi de vieți omenești, mai multe și mai răscolitoare tragedii, mai multe despărțiri ale unor familii și mai multe distrugeri economice…
S-au făcut bani din suferințele, tragediile și frica oamenilor în plandemie. S-au distrus democrații, s-au segregat societăți (care se împăunează cu toleranța și diversitatea), s-au preschimbat știința și medicina în religii de substituție, care au profeții și apostolii lor, plini de bani și avizi de și mai mulți bani. Lorzii plandemiei nu doar că au făcut bani și plandemie – ei au devenit și mai constrângători în planurile lor demente de a demola și reseta omul, creația ultimă a lui Dumnezeu.
Lorzii războiul vor face și mai mulți bani, și mai mult rău, din nenorocirea și frica oamenilor. Este evident că sunt cam aceiași lorzi cu care ne-am obișnuit în plandemie, dar nenorocirile care sunt antrenate de un război cu totul artificial (ca și plandemia) vor face mult mai simplă sarcina jucătorilor de la consolă de a ne preschimba în Non Playable Characters și de a ne face să acceptăm mai repede sistemul chinezesc al creditului social, apogeul dictaturii digitale. Sistemul rusesc de propagandă, manipulare și organizare oligarhică a economiei și a politicii este deja un produs de import mult mai dezirabil pentru vestici decât au fost gazul și petrolul.
Iar mass-media este fericită că are cu ce să ne țină lipiți de ecrane.
Mai că îți vine să te faci medieval, la propriu – să te ascunzi eventual într-o bibliotecă plină de cărți vechi, anacronice, și să comunici doar prin scrisori…
Av. Gheorghe Piperea
Citiți și:
Dependența Europei de gazul rusesc ar putea avea drept consecință milioane de șomeri. Analiză a think-tank-ului Bruegel
Prof. Petrișor Peiu, despre microcentralele nucleare netestate nicăieri în lume: Din graba de a da bine „în poză”, Iohannis a mai făcut o eroare angajând România într-o aventură
yogaesoteric
13 mai 2022