Prof. Petrișor Peiu, despre microcentralele nucleare netestate nicăieri în lume: Din graba de a da bine „în poză”, Iohannis a mai făcut o eroare angajând România într-o aventură

Profesorul și economistul Petrișor Peiu a comentat, în termeni critici, decizia președintelui Klaus Iohannis de a se angaja că România va construi pe teritoriul său microcentrale nucleare, după o tehnologie netestată nicăieri în lume.

Peiu spune că România, deși este pe penultimul loc în clasamentul surselor de poluare ale Uniunii Europene, s-a angajat să devină și mai „verde”, închizând minele de cărbuni și centralele electrice.

„România, la rândul ei, a devenit țara europeană cea mai habotnică în noua religie a decarbonării. Deși suntem a doua cea mai mică sursă de poluare pe cerul Uniunii (după Suedia), ne-am trezit brusc într-o dimineață că sensul existenței noastre pe Pământ este, nici mai mult nici mai puțin, decât închiderea minelor de cărbune și a centralelor electrice care utilizează demonizatul carburant scos din minele patriei.

Dintr-o dată am uitat că suntem penultimii din Europa la educație și la sănătate, dintr-o dată am uitat că avem cei mai puțini kilometri de autostradă și cale ferată modernizată din UE și ne-am dat seama că în calea fericirii și dezvoltării noastre stau fix cele șase grupuri energetice de la Turceni și Rovinari. Plus câteva mine și câteva mii de mineri.

Așa încât am pășit apăsat în noul mileniu, deciși să înlocuim prea-murdarul și poluantul lignit din Valea Jiului cu prea-curatul uraniu importat de peste mări și țări. Mă rog, noi nu am decis nimic, ci a decis Klaus Iohannis pentru noi. Așa încât, gloriosul guvern demis Vasilică Cîțu ne anunță bombastic, de parcă am fi în ultima săptămână de campanie electorală, că vom fi pionerii Estului sălbatic și vom instala nu unul, ci mai multe (și mai mici) reactoare nucleare care să înlocuiască prăfuitele centrale de la Turceni și Rovinari”, a scris Peiu într-un articol publicat în Q Magazine.

Despre centralele preconizate a se construi în România, Peiu spune că „tehnologia asta este atât de nouă și de experimentală, încât nu prea știe niciun stat mare și dezvoltat (inclusiv SUA) cum să o licențieze”.

Fostul consilier guvernamental afirmă că „din graba de a da bine în poză”, președintele Iohannis a angajat România într-o aventură.

„Nu era, oare, mai înțelept să aștepte Iohannis să vadă ce firme vor reuși să construiască, până la urmă, reactoare exploatabile comercial? Nu mai bine se ducea el vreo câțiva ani la golf, până se clarifica soluția câștigătoare? Poate canadienii vor avea un produs mai bun. Poate britanicii sau francezii. Poate coreenii sau japonezii. Sau poate altă firmă americană. De unde știe cineva azi, cine, din lumea occidentală, va reuși să facă un micro-reactor funcțional și rezonabil ca preț? De ce s-a grăbit guvernul cu acest acord? Nu cumva partenerii europeni vor fi și ei iritați de această ne-la-locul ei pripeală? Nu cumva guvernul nostru s-a pus în postura feciorului care se însoară la 12 ani cu o mireasă de 10 ani, neștiind cum va arăta aceasta la 20 de ani?

Oameni buni, totuși, vorbim de o țară și de câteva miliarde de dolari, cu asta nu se glumește…”, a concluzionat Petrișor Peiu.

Citiți și:
Scrisoare deschisă a unui grup de ofițeri (r) adresată președintelui Iohannis: Socotim de datoria noastră să vă atragem atenția că lucrați contra interesului național
Cărturar de top: «Iohannis a instaurat cel mai securist stat. Rareori în istorie s-a furat mai mult!»

 

yogaesoteric
23 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More