WEF face presiuni asupra intermediarilor de date pentru protecția confidențialității; ar fi mai bine să se insiste asupra detaliilor

Un nou document de reflecție promovează ideea unor intermediari de date care să intervină între persoanele fizice și orice organizație care râvnește la datele lor biometrice și la alte date personale.

Oamenii ar da unuia dintre acești terți preferințele lor în materie de confidențialitate și de partajare a datelor, iar cei care culeg datele ar fi necesar să treacă prin intermediar pentru a accesa și utiliza informațiile în conformitate cu ordinele proprietarului.

Astăzi, desigur, oamenilor le revine sarcina de a alege setările de confidențialitate a datelor pentru multe tranzacții din lumea reală, pentru aproape toate produsele electronice pe care le achiziționează și pentru fiecare site sau serviciu online.

Acest aspect evident este subliniat și reluat într-un raport al Forumului Economic Mondial despre intermediarii de date.

De asemenea, se vorbește mult despre faptul că toată lumea are un interes vital în a controla datele persoanelor, dar numai întreprinderile și guvernele fac ceva în acest sens, de obicei în detrimentul proprietarilor de date. Persoanele fizice fac – sau, la fel de des, nu pot face – prea multe pentru a-și gestiona propriile date.

Potrivit autorilor raportului, speranța este un viitor (odată ce vor exista infrastructura și standardele) în care intermediarii vor stoca ei înșiși datele, reducând la minimum oportunitățile de încălcare și utilizare abuzivă.

Negocierea taxelor de acces și a soluțiilor de utilizare abuzivă ar fi, de asemenea, servicii cheie. De asemenea, entitățile ar putea efectua unele prelucrări, cum ar fi anonimizarea, agregarea și evaluarea comparativă, ceea ce ar putea reduce riscurile de expunere.

În mod firesc, există o propunere de a introduce inteligența artificială în sistem, o idee care oferă o monedă de schimb pentru investitorii de software.

Patru din cele 46 de pagini ale raportului sunt dedicate rolului identității digitale. Documentul descrie un ecosistem actual de identitate digitală bazat pe consimțământul utilizatorului și pe „intermediari tradiționali”, alături de o potențială schimbare către controlul utilizatorului prin intermediul magazinelor de date personale, al stocării pe dispozitiv și al unor „intermediari de date mai avansați”. În viitor, spune WEF, intermediarii de date de nivel următor pot fi încorporați oriunde, îmbunătățind din nou capacitatea de acțiune a utilizatorilor de identitate digitală.

Toate acestea sună încurajator și, într-adevăr, orice concept coerent care protejează datele biometrice și alte date ale persoanelor, dar se face prea puțin caz de obstacolele semnificative și de conflictele potențiale.

În raport se vorbește despre intermediari terți de încredere, de exemplu, dar cum ar putea o firmă să demonstreze că este de încredere? Multe companii și agenții guvernamentale lucrează de ani de zile la această problemă, dar fără succes.

Apoi, există Google, care s-a felicitat pentru că a angajat doi cercetători în domeniul eticii IA, doar pentru a-i concedia.

Cum rămâne cu conflictele de interese?

Li s-ar interzice intermediarilor să servească în liniște cumpărătorii de date, așa cum unele agenții imobiliare pot crea aparența că reprezintă vânzătorii, în timp ce, de fapt, încasează taxe de la cumpărători?

Și cum ar putea intermediarii de date să fie mai imuni la hacking și abuzuri? Cantitatea de date de proprietate și de securitate națională de pe dark web indică faptul că nici măcar informațiile pentru care oamenii sunt pregătiți să lupte nu pot fi protejate.

În cele din urmă, chiar dacă intermediarii se pot dovedi viabili, întreaga industrie rămâne sub o umbră de neîncredere, după cum o demonstrează luptele în curs de desfășurare cu privire la modul în care arată recunoașterea facială etică.

Idei precum cea a Forumului sunt bune, dar nu sunt mai bune decât altele dacă încrederea este mai mult o presupunere decât un element fundamental.

Citiți și:
Cercetători îndeamnă cetăţenii lumii să îşi stocheze ADN-ul într-o bază de date. Pentru «protecţie»
„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar

 

yogaesoteric
13 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More