Giganții social media și cenzura ideologică. Polonia înființează tribunal online pentru a proteja libertatea de exprimare

Principalele rețele sociale promovează un control din ce în ce mai mare asupra conținutului postat de utilizatori, aplicând cenzura mai degrabă pe criterii politice și ideologice decât pe cele legale. Un punct de cotitură l-a constituit războiului dintre Twitter, Facebook, Instagram etc. și președintele Donald Trump, cenzurat şi în final eliminat de pe aceste platforme de comunicare virtuală.

Polonia a fost unul dintre puţinele statele care au anunţat contramăsuri, pentru a proteja libertatea de exprimare. Statul polonez urmează să adopte o măsură care prevede amenzi puternice pentru rețelele sociale care cenzurează conținutul legal. În cazul în care conținutul sau conturile care nu încalcă legea poloneză sunt eliminate, managerii rețelelor sociale vor fi pasibili de amenzi de până la 8 milioane de zloţi (aproximativ 1,8 milioane de euro). O instanță specială va fi înființată pentru protecția libertății de exprimare, unde utilizatorii cenzurați vor putea depune o plângere prin care solicită restabilirea posturilor sau conturilor lor. Instanța va revizui recursul și va răspunde în termen de șapte zile. Dacă răspunsul este favorabil utilizatorului, platforma socială va fi obligată să restabilească conținutul cenzurat pe nedrept pentru a nu suferi penalități. Întreaga procedură va avea loc online, scrie presa poloneză.

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, explică faptul că măsura a fost creată pentru a proteja „victimele cenzurii ideologice, reprimate pe nedrept de platformele sociale doar pentru că exprimă puncte de vedere și se referă la valori inacceptabile de unele cercuri de stânga care au o influență tot mai puternică în funcționarea rețelelor sociale. Utilizatorul e necesar să simtă că drepturile sale sunt protejate. Nu poate exista cenzură a cuvântului. Libertatea de exprimare și libertatea de dezbatere sunt esența democrației.

Secretarul de stat, Sebastian Kaleta, spune că această lege este semnificativ mai bună decât Legea privind serviciile digitale, aprobată de Comisia Europeană, care are o abordare exclusiv represivă. De aceea, guvernul polonez a preferat să se concentreze asupra protecției libertății de exprimare.

Vorbind cu Fox News, Kaleta a declarat că de ceva vreme companiile de socializare au luat la țintă conservatorii, creștinismul și valorile tradiționale, interzicând sau eliminând postări.

Vedem că, atunci când Big Tech decide să elimine conținutul în scopuri politice, este vorba în mare parte de conținut care laudă valorile tradiționale sau laudă conservatorismul”, a spus Kaleta, adăugând, „și este șters pe baza politicii lor de încadrare la discurs al urii atunci când nu are dreptul legal să facă asta”, informează The Epoch Times.

Libertatea de exprimare nu este un aspect pe care moderatorii anonimi care lucrează pentru companii private ar fi cazul să îl decidă”, a spus Kaleta.

În schimb, aceasta este treaba forurilor naționale; oficialii aleși în mod corespunzător și toate industriile, auto, telefoane, finanțe, au fost nereglementate până au devenit prea mari; la fel ar fi necesar să se petreacă și cu Big Tech.”

Este foarte deranjant, pentru că dacă Big Tech se consideră o organizație suficient de puternică pentru a interzice un președinte în funcție al SUA, trimite un mesaj către lume – că putem interzice pe oricine, oricând dorim”, a adăugat el.

Kaleta a menționat că Polonia a petrecut 45 de ani sub comunism – o experiență despre care a spus că i-a învățat valoarea liberei exprimări și necesitatea de a ști când să traseze o linie peste care nu se poate trece pe fondul noilor tendințe deranjante către cenzură.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat încă din luna ianuarie introducerea unor legi pentru protejarea libertății de exprimare pe internet, denunțând în același timp Big Tech pentru înăbușirea acestei libertăți pe platformele de socializare.

Într-o lungă postare pe Facebook, pe 13 ianuarie, Morawiecki a scris că internetul, de-a lungul timpului, a ajuns să fie dominat de corporații internaționale care tratează activitatea online a oamenilor ca o sursă de venit și un instrument pentru a-și spori dominația globală.

Au introdus, de asemenea, propriile standarde de corectitudine politică și luptă împotriva celor care li se opun”, a adăugat Morawiecki.

Acum ne confruntăm din ce în ce mai mult cu practici despre care credeam că au rămas în trecut. Cenzurarea libertății de exprimare, cândva domeniul regimurilor totalitare și autoritare, a revenit acum, dar într-o formă nouă, condusă de corporații, care îi reduc la tăcere pe cei care gândesc diferit. ”

Discuția constă în schimbul de opinii, nu în reducerea la tăcere a oamenilor. Nu este nevoie să fim de acord cu ceea ce scriu adversarii noștri, dar nu putem interzice nimănui să-și exprime opinii care nu contravin legii”, a adăugat el.

Ungaria urmărește, de asemenea, Polonia în lupta împotriva cenzurii pe rețelele sociale, în luna ianuarie ministrul Justiției Judit Varga afirmând că guvernul primului ministru Viktor Orban nu va tolera intruziunile în libertatea de exprimare.

Într-o postare pe Facebook, Varga a ridicat perspectiva sancționării firmelor de socializare pentru ceea ce a numit „abuzuri sistematice” ale libertății de exprimare și a indicat că va prezenta un proiect de lege mai târziu în acest an pentru „reglementarea operațiunilor interne ale marilor companii de tehnologie”.

Varga a susținut că ea însăși a fost „shadowbanned” de Facebook și s-a plâns că site-urile de socializare obișnuite „limitează vizibilitatea opiniilor creștine, conservatoare, de dreapta” și a acuzat „grupurile de putere din spatele giganților tehnologici mondiali” că au puterea de a decide alegeri”.

Varga a declarat în postarea sa că problema ar fi necesar să fie reglementată la nivelul Uniunii Europene, dar a spus că ar putea fi necesară o acțiune mai rapidă. „Din cauza abuzurilor sistematice, totuși, este posibil să fie nevoie să acționăm mai devreme”, a spus ea.

Citiți și:
Companiile tehnologice mari conspiră întru cenzură
Mass-media şi dezinformarea. Devieri de la informarea corectă
Botniță pentru oameni și informații: Informațiile neagreate de sistem sunt etichetate «teoria conspirației», «fake news» și sunt cenzurate (I)
 

 

yogaesoteric
16 mai 2021

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More