Goldman Sachs ne vrea bolnavi cronici pentru ca piaţa medicamentelor să aducă ușor și «pe vecie» profituri uriaşe
Da, este vorba despre aceeaşi Goldman Sachs, firmă de investiţii care a provocat și apoi a exploatat o criză economică mondială, îmbogăţindu-se nemăsurat în timp ce sute de milioane de oameni erau afectaţi grav.
Trei elemente sunt în discuţie: tratamentele genetice dezvoltate de companiile de biotehnologii, bolnavii cronici şi profiturile de pe urma tratamentelor. În formula Goldman Sachs (GS), cele trei nu merg împreună, căci tipul de tratament care, administrat o singură dată, vindecă definitiv, scade substanţial profiturile de pe urma bolilor noastre.
Vindecarea maladiilor cronice este dăunătoare afacerilor, explică analistul de la GS, Salveen Richter, într-un raport din 10 aprilie intitulat „Revoluţia genomului”, destinat clienţilor GS.
„Posibilitatea de a asigura «tratamente cu administrare unică» este unul dintre cele mai atractive aspecte ale geno-terapiei, terapia genetică a celulei şi prelucrării genelor. Totuşi, astfel de tratamente oferă o foarte diferită perspectivă în ceea ce priveşte veniturile, faţă de terapiile cronice. Dacă, pe de o parte, această perspectivă are o valoare uriaşă pentru pacienţi şi pentru societate, ea poate reprezenta o ameninţare la adresa dezvoltatorilor medicinei genomului, care au nevoie de venituri constante.”
Richter face trimitere la tratamentele de la Gilead Sciences’ pentru hepatita C, care au obţinut rate de vindecare de peste 90%. Vânzările companiei pentru aceste tratamente au crescut la 12,5 miliarde în 2015, dar au scăzut de atunci, anul acesta fiind sub 4 miliarde.
„GILD este unul dintre cazurile în care succesul tratamentului hepatitei C a golit piaţa de pacienţi tratabili. În cazul maladiilor infecţioase, cum este hepatita C, vindecarea pacienţilor existenţi face să descrească de asemenea şi numărul de purtători care ar putea transmite virusul către noi pacienţi, astfel că scade şi bazinul de incidenţă. … Acolo unde bazinul de incidenţă rămâne stabil (de ex. în cancer) posibilitatea vindecării induce mai puţine riscuri pentru stabilitatea veniturilor.”
Citiți și:
Industria farmaceutică (II). Un adevărat «exemplu» de marketing eficient
Medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă
ADEVĂRUL ȘOCANT DESPRE MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE ESTE DEZVĂLUIT DE UN INSIDER
yogaesoteric
20 mai 2018