HATHA YOGA ne învaţă arta de a fi sănătoşi (II)

de Alex Ionescu

Citiţi prima parte a articolului

Noi dovezi științifice: practica YOGA – terapie eficace pentru osteoartrita genunchiului

Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor ce este cauza cea mai frecventă a durerilor articulare. Medicina convențională afirmă că această afecțiune nu se poate vindeca și oferă doar unele tratamente care ameliorează simptomele (reduc durerea și mențin mobilitatea articulațiilor). Rezultatele a două studii recente referitoare la efectele practicii HATHA YOGA în cazul acestei boli au confirmat ceea ce tradiția milenară YOGA afirmă de mult timp – practica HATHA YOGA conduce la restabilirea stării de sănătate a ființei umane. În ceea ce privește osteoartrita, practica YOGA previne această afecțiune și în cazul în care această boală s-a instalat deja ameliorează simptomele și conduce la vindecare, mai ales atunci când este dublată de un tratament adecvat cu unele plante de leac naturale. În finalul acestui articol veți găsi și o listă a unor tehnici adecvate de HATHA YOGA care acționează în vederea menținerii sănătății, prevenirii, ameliorării și vindecării afecțiunilor sistemului osteo-articular.

Osteoartrita este o boală cronică inflamatorie şi dureroasă a articulaţiilor, care poate duce la invaliditate. Această afecțiune afectează de obicei o anumită articulaţie, deseori simetric – spre exemplu: ambii genunchi, ambii umeri etc. Osteoartrita este pe locul doi ca incidență a bolilor cronice care nu necesită spitalizare. Genunchiul este cea mai frecventă articulație la care poate apare osteoartrită. Această boală survine la adulţi şi persoane în vârstă, fiind mai frecventă la femei şi la cei supraponderali. Boala progresează lent, simptomele cuprinzând dureri şi diminuarea mobilităţii articulaţiei genunchiului.

Terapia cu plante de leac (fitoterapia) și HATHA YOGA sunt practicile cele mai sigure, fără efecte secundare, în tratarea problemelor cronice. Alte tratamentele alternative pentru osteoartrită includ fizioterapie, acupunctură, exerciţii kinetoterapeutice, electroterapie, diatermie, tratament cu ultrasunete etc. Medicina clasică oferă metode de tratament prin medicamente antiinflamatorii şi uneori injecţii intra-articulare cu corticosteroiozi (ce au puternice efecte adverse asupra sistemelor cardiovascular, digestiv şi renal) și metode chirurgicale, dar care reprezintă rezolvări temporare, întrucât ulterior boala îşi urmează cursul.

În acest articol ne vom referi doar la YOGA și vom cita unele studii referitoare la efectele practicii HATHA YOGA în cazuri de osteoartrita genunchiului.

Dr. Gholam A. Ghasemi, împreună cu colaboratorii săi – Ainaz Golkar și Sayyd M. Marandi – au evaluat într-un studiu de opt săptămâni efectele practicii HATHA YOGA în cazul femeilor care prezentau osteoartrită la genunchi. Acest studiu a fost publicat de International Journal of Preventive Medicine în 2013.

Studiul a inclus 30 de femei cu osteoartrită la nivelul genunchiului, care au participat voluntar la acest studiu. S-au realizat două grupe: un grup de control de 15 femei, care nu realizau practica HATHA YOGA şi îşi desfăşurau activităţile zilnice ca de obicei şi un alt grup tot de 15 femei, care au introdus în programul lor săptămânal trei zile în care realizau sesiuni de exerciţii HATHA YOGA de câte 60 de minute, timp de opt săptămâni cât a durat studiul. Au fost analizate durerea și alte simptome specifice osteoartritei, activitatea zilnică, sportul, activitățile din timpul liber, cu ajutorul unor chestionare. Toate femeile incluse în studiu, atât cele din grupul control cât şi cele din grupul YOGA, au fost supuse testelor înainte de începerea studiului şi la finalul celor opt săptămâni.

Rezultatele observate au confirmat ceea ce tradiția milenară YOGA afirmă – îmbunătăţirea stării de sănătate, în acest caz a stării genunchilor la practicanții HATHA YOGA. Cu toate că la început nu existau diferențe între durerile resimțite de cele două grupuri, după perioada de practică HATHA YOGA de opt săptămâni, a apărut o diferenţă semnificativă la practicantele YOGA, în sensul că durerile resimţite se diminuaseră foarte mult ca manifestare şi intensitate. La femeile din grupul de control se manifestau aceleaşi dureri ca la început.

În ceea ce priveşte activităţile zilnice, femeile din grupul YOGA începuseră să realizeze activităţi din ce în ce mai variate şi mai multe, comparativ cu perioada premergătoare practicii HATHA YOGA şi comparativ cu persoanele din grupul de control. Aceste diferențe au apărut și în ceea ce priveşte sporturile şi activităţile recreative, precum și calitatea activităţilor zilnice, în sensul îmbunătăţirii remarcabile a calităţii activităţilor pe care le puteau realiza cele care practicau YOGA.

Rezultatele studiului au arătat că prin practica HATHA YOGA de numai opt săptămâni, durerea şi simptomele cauzate de osteoartrită au scăzut semnificativ, iar activitățile zilnice, sportul şi activităţile specifice timpului liber, precum şi calitatea vieţii au crescut semnificativ.

Un al doilea studiu pe care îl cităm este realizat de dr. John Ebnezar împreună cu colaboratorii săi Raghuram Nagarathna, Bali Yogitha și Hongasandra Ramarao Nagendra referitor la efectele practicii YOGA asupra durerii, lipsei de mobilitate articulară matinală şi anxietăţii pe un grup de 250 de pacienţi cu osteoartrita genunchiului. Rezultatul studiului a fost publicat în International Journal of Yoga în 2012.

Grupul de control a primit ca şi tratament fizioterapie, iar grupul YOGA – fizioterapie şi practică YOGA. După încheierea studiului şi evaluarea rezultatelor, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că practica YOGA adăugată la fizioterapie este de mult mai mare ajutor decât fizioterapia singură în cazul acestei boli. De asemenea, rezultatele studiului au confirmat efectele pozitive ale practicii YOGA asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii la pacienţii cu osteoartrită.

Astfel, prin rezultatele statistic semnificative obţinute, cele două echipe de cercetători au putut arăta că HATHA YOGA este o metodă importantă aşa-zis alternativă de reabilitare a pacienţilor cu osteoartrita genunchiului, metodă care ajută la reducerea durerii, a simptomelor şi la o semnificativă creştere a numărului şi calităţii activităţilor zilnice, sportului şi activităţilor de timp liber, ca şi a calităţii vieţii. De aceea ei afirmă că „recomandă această practică (HATHA YOGA) în plus faţă de tratamentele uzuale, pentru a diminua cât mai mult procesul de incapacitare a genunchiului pe care îl produce osteoartrita”.

În lucrarea Yoga și știința medicală, dr. Krishna Raman ne explică pe scurt, printre alte aspecte, beneficiile practicii HATHA YOGA asupra sistemului oseo-articular. Posturile trupești YOGA mențin flexibile şi suple articulaţiile, ligamentele și muşchii sau le redau în timp supleţea, dacă acestea au înmagazinat un anumit grad de uzură. Prin practica HATHA YOGA aria de mişcare pentru fiecare articulație crește, readucând mobilitatea acesteia. De asemenea, practica constantă a ASANA-elor conferă rezistenţă oaselor, aspect care se va menţine până la o vârstă înaintată. Aceste aspecte sunt cunoscute de practicanții sistemului HATHA YOGA. Dr. Krishna Raman spune foarte simplu că „o durere de spate poate fi vindecată prin practica obişnuită a ASANA-elor. Oricum, deoarece trupul are tendinţa de a degenera, este necesară «sărarea» trupului – utilizarea sării, ca la alimentele puse pentru iarnă sau orice aliment pe care îl conservăm. HATHA YOGA este «sarea» care conservă trupul.

Din numărul extraordinar de mare de ASANA-e pe care sistemul HATHA YOGA ni le pune la dispoziție vă oferim câteva dintre acestea care acționează asupra sistemului oseo-articular, care atunci când sunt practicate constant și cu perseverență conferă trupului o stare de sănătate la nivelul oaselor și articulaților. Dintre acestea, cele a căror nume este îngroșat sunt foarte eficiente în cazurile de osteoartrită.

• PADAHASTASANA – Postura mâinii la picior
• KATICHAKRASANA – Postura roții lombare
GARUDASANA – Postura vulturului
• TRIKONASANA – Postura triunghiului
• ARDHA CHANDRASANA – Postura semilunii
UTKATASANA – Postura pe vine în ridicare
• UTTHITA ARDHA DANURASANA – Postura arcului pe jumătate realizat în picioare
JIVABALASANA – Postura voinței energiei vieții
• PRASARITA PADATANASANA – Postura cu picioarele depărtate
• BHUJANGASANA – Postura cobrei
• CHAKRASANA – Postura roții
BADRASANA – Postura tronului
• SUKHASANA – Postura plăcută
SIMHASANA – Postura leului
• KURMASANA – Postura broaștei țestoase
PASCHIMOTTANASANA – Postura cleștelui
• ARDHA MATSYENDRASANA – Postura de torsiune
• VIRASANA – Postura eroului
SUPTA VAJRASANA – Postura trăsnetului realizată culcat
• VRISHIKASANA – Postura scorpionului
• UTTHITA DHANURASANA – Postura arcului în ridicare
BHEKASANA – Postura broaștei
• SHALABASANA – Postura lăcustei
• YONI ASANA – Postura YONI-ului
• NABHI ASANA – Postura ombilicului
• MAYURASANA – Postura păunului
• HALASANA – Postura plugului
• KARNAPIDASANA – Postura presiunii auriculare
• DHANURASANA – Postura arcului
• BRAHMACHARYASANA – Postura continenței sexuale
• DANDASANA – Postura bastonului
SARVANGASANA – Postura lumânării
SETU-BANDHASANA – Postura podului în tensiune
• SHASHASANA – Postura iepurelui
VAJRASANA – Postura diamantului
GOMUKHASANA – Postura botului de vacă
• YOGA MUDRA – Gestul YOGA
PADMASANA – Postura lotusului
• SIDDHASANA – Postura perfectă
• ARDHA SHIRSHASANA – Postura delfinului
• SHIRSHASANA – Postura stând pe cap

Citiți și:
AYURVEDA şi HATHA YOGA
Principiile fundamentale în practica ASANA-elor, care sunt valabile pentru toţi adepții sistemului HATHA YOGA

yogaesoteric
28 iunie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More