Ideologia LGBTQ e prioritară pe agenda corporațiilor. De la politici de incluziune la tampoane și programe artistice pentru adolescenți, totul e gay

 

Pentru cine nu știe, începând de anul trecut, ziua de 19 octombrie a fost decretată drept Ziua Mondială a Menstruației. Partea cu adevărat frumoasă vine abia acum: în ziua imediat următoare, Compania Procter and Gamble a anunțat scoaterea de pe ambalajele tampoanelor Always (ale cărei producătoare este, se înțelege) a simbolului feminității, Venus. Și asta la insistențele comunității LGBTQ.

Comunitatea cealaltă, a femeilor heterosexuale, a amenințat cu boicotul în masă, dar asta nu i-a oprit companiei P&G înaintarea pe calea „respectării drepturilor minorității LGBTQ”.

Un reprezentant al companiei, dr. Jack Turban, psihiatru la Harvard Medical School, a spus că această decizie onorează persoanele „trans și pe cele care nu se conformează genului lor”. „Compania arată că acceptă, respectă și îi pasă de acest segment de populație, ceea ce, pentru o comunitate care e adesea marginalizată și respinsă, este o declarație puternică”.

Pentru Steph de Normand, manager de Program de Sănătate pentru Persoanele Trans de la Fenway Health, mișcarea companiei este, de asemenea, bine-venită. Aceasta a spus că imagistica „codului feminin” poate nu doar să exacerbeze disforia de gen pentru persoanele trans și cele neconforme cu propriul gen, dar le poate împiedica să cumpere aceste produse.

„Pentru cei (sic!) care folosesc aceste produse în fiecare lună, să vadă mereu imagini cu simboluri pentru fiecare sex poate fi nefast și deranjant, astfel că folosirea produselor necodificate în funcție de sexul cărora le sunt destinate este o idee foarte bună”, a spus de Normand.

De departe, Statele Unite sunt campioanele apărării drepturilor categoriei LGBTQ. Companiile își declară public și asumat aderența la noul sistem de valori, iar, în mod concret, acest aspect se traduce prin campanii de marketing, încheierea de parteneriate cu organizații LGBTQ, schimbarea politicii interne și chiar schimbarea design-ului cu unul LGBTQ-prietenos (vopsirea birourilor în culorile curcubeului, de exemplu).

O simplă analiză a recenziilor scrise pe Glassdoor (un site pe care orice angajat sau fost angajat al unei companii poate să scrie recenzii, sub protecţia anonimatului, despre experiența lui la fostul – sau actualul – loc de muncă) scoate în evidență preocuparea corporaţiilor pentru crearea unui mediu de lucru prietenos cu reprezentanţii comunității LGBTQ.

La fel sunt și descrierile companiilor lăsate pe propriile site-uri, în efortul lor de a atrage talente din toate părțile. Sau e doar political correctness?

Visa

„Visa și-a exprimat dintotdeauna sprijinul pentru standardele emise de Națiunile Unite pentru Egalitatea de Drepturi, are cele mai bune politici de bune-practici pentru angajații LGBTI, inclusiv oferirea de locuri de muncă. Potrivit ghidului Națiunilor Unite, există cinci standarde de conduită pe care compania le respectă întru totul, pentru a evita discriminarea la locul de muncă a lesbienelor, homosexualilor, persoanelor bi, trans sau intersexuale. Din acest punct de vedere, Visa a primit un rating de 100% pentru Campania de Promovare a Egalității de Drepturi, la care s-au înscris mai multe companii, iar acest fapt s-a petrecut timp de cinci ani la rând.”

CIA

Are o agenție de Resurse Umane dedicată. Aceasta se numește ANGLE (Agency Network for Gay, Lesbian, Bisexual and Transgender Officers and Allies). Are sute de membri, inclusiv seniori, și este una dintre cele mai vechi organizații din interiorul acestei entități.

Tema de anul trecut a lunii dedicate comunității (Pride Month) a fost „Generații de mândrie: Leadership la toate nivelurile” și a studiat impactul pe care un individ din comunitatea LGBT sau din orice altă comunitate îl are atunci când un membru este exclus pe motive sexuale, în îndeplinirea scopului comun.

Pentru actualii și foștii angajați, CIA este „un loc de muncă din care se poate învăța, cu resurse umane dedicate, cu cerințe variate și atmosferă de echipă” (Glassdoor).

Charles Schwab

Sprijină egalitatea de drepturi încă din 2004 și și ei se numără printre companiile cu rating de 100% în Indexul Corporațiilor care sprijină egalitatea de drepturi.
Compania cultivă un mediu de lucru care celebrează diversitatea și include beneficii pentru toți angajații.

Uber

„Cu UberPride, compania construiește un mediu de lucru divers și incluziv, fiind concentrată pe a-i face pe angajații LGBTQ să se simtă bineveniți. Compania promovează în mod activ drepturile comunității LGBTQ în toate orașele în care activează și a primit un scor de 100% în Indexul Corporațiilor care sprijină egalitatea de drepturi”.

Dacă dai pe uber.com și cauți pride, ai să citești că „Indiferent de litera cu care te identifici din acronimul LGBTQIA+, ai să afli că acest fapt înseamnă altceva în diferite colțuri ale lumii. În timp ce fiecare poate arăta sau se poate simți diferit, Pride e acel moment în care toți suntem uniți de același aspect – egalitatea. De la scaunul din față al mașinii până la bancheta din spate, Uber vine alături de comunitatea LGBTQ+ astăzi și în fiecare zi.”

Google

Organizează parteneriate variate cu diferite entități LGBTQ care protejează angajații de discriminarea la locul de muncă, iar compania promovează campanii de marketing pe teme de incluziune socială. A inventat și un termen: „gayglers” – cei care „gugălesc” și fac parte din comunitatea LGBT. „Compania nu doar că e leader în celebrarea diversității în toată lumea, dar are programe și politici dedicate, astfel că Google rămâne un loc de muncă accesibil pentru toată lumea.”

IBM

Compania spune că are contribuții către diferite organizații LGBTI și salarii egale pentru toată lumea.

„IBM are o istorie lungă în ce privește egalitatea angajaților la locul de muncă. Încă din 1984 avem stabilită o politică de non-discriminare la locul de muncă și continuăm să promovăm și să apărăm drepturile comunității LGBT+ în toată lumea. Anul trecut, am fost angajați în a sprijini agenda pentru egalitate de mariaj în Irlanda de Nord, Taiwan, Israel și Japonia”, scrie un fost angajat în poziție de top management pe Glassdoor.

Ikea

Este cunoscută ca având mai mult de jumătate dintre angajați provenind din rândurile comunității LGBTQ. Respectă atât drepturile minorității LGBTQ, cât și pe cele ale femeilor – 47% dintre angajați sunt femei.

„În mai anul trecut, Ikea a sărbătorit Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, pentru a fi alături de lesbiene, homosexuali, bisexuali, persoane transgender, dar și de altele din alte identități de gen. În 2018, Ikea s-a concentrat pe incluziunea persoanelor transgender.”

Microsoft

„Primește în mod constant cel mai înalt rating în Indexul Corporațiilor care sprijină egalitatea de drepturi ale persoanelor LGBTQ și are programe active de incluziune, cum ar fi discuții, prânzuri, networking între corporații, evenimente sportive, activități culturale, voluntariate și strângere de fonduri.”

În 1993, Microsoft a fost prima companie care a oferit prime de mariaj pentru angajații de același sex care aveau o relație consensuală.

Coca-Cola

Are parteneriat cu Campania pentru Drepturile Omului și primește constant ratingul cel mai mare în Indexul Corporațiilor care sprijină egalitatea de drepturi. Are un grup de resurse de Business LGBTQA operativ de aproape 15 ani și e preocupată să asigure egalitatea de drepturi pentru toți asociații săi.

În 2011, compania a început să ofere asigurări de sănătate inclusiv pentru angajații trans-gender, iar în 2015 asistă financiar angajații (doar pe cei americani), al căror partener de același sex trăiește în state care nu recunosc drepturile acestei minorități.

Accenture

Au un slogan care pune accent pe autenticitate: „Fii tu, cel autentic”. Compania oferă dezvoltare profesională, politici incluzive și redactează ghiduri pentru loializarea angajaților, beneficii egale pentru toți membrii săi, indiferent de preferințe sexuale, vârstă, sex, religie.

Mai sunt multe alte companii care oferă cam același condiţii și sunt companii de anvergură mondială: HP, Gap, Hyatt, AT&T, Johnoson&Johnson, Slack, Apple, Amazon, American Airlines, Bank of America, Domino’s Pizza, Xerox, Goldman Sachs, Nike, Starbucks, Walt Disney etc…

Disney – Moment artistic cu lesbiene

Apropo de Disney, în serialul „Totul pentru Dans” (Shake it Up, în original), CeCe și Rocky sunt două bune prietene care fac totul împreună. Ele se ating în permanență, una e peste cealaltă, iar un moment din serial recreează binecunoscuta scenă cu spaghetti din „Doamna și Vagabondul”. Într-o altă scenă fetele sunt cât pe ce să se sărute.

Pentru numărul din luna ianuarie, revista Cosmopolitan îl are pe copertă pe Jonathan Van Ness, descris drept „un uragan de pozitivitate umană, un genderqueer (cineva care nu-și asumă nici identitatea masculină, nici pe cea feminină, n.red.), și care împinge granițele mainstream-ului încă puțin mai încolo”. Van Ness e prezentat îmbrăcat într-o rochie de designer, pozând ca o divă, iar titlul este fabulos: „Da, am făcut-o! Cu plăcere!”.


Citiţi şi:

Scrisoare deschisă către politicieni, jurnaliști și susținătorii căsătoriilor homosexuale

Howard Schultz, director general Starbucks: «Dacă susţii căsătoria tradiţională, nu vrem să lucrăm cu tine»

 

yogaesoteric
21 februarie 2020

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More