Îmbrăţişând Lumea: AMMA – Sri Mata Amritanandamayi Devi (partea a doua)

Motto 1: „Fii ca un copil. Numai atunci vei putea învăţa şi creşte.” – Amma
Motto 2: „Instinctul matern, în esenţă, nu are nimic de-a face cu a fi însărcinată, ci cu iubirea, compasiunea şi altruismul. Constă în a te dărui în totalitate celorlalţi.” – Amma
Motto 3: „Fii atent să nu te îndrăgosteşti de ego-ul tău în numele iubirii şi ajutorării celorlalţi.” – Amma

 

Citiţi aici prima parte a acestui articol.

Amma ca Ghid spiritual„Amma nu are nicio pretenţie.” E ceva ce Amma spune frecvent. De fapt, Adevăraţii Ghizi spirituali nu au nevoie să se afirme ca atare în lume, căci ei vor fi recunoscuţi de cei care sunt sinceri în căutarea lor sau care au inima curată. Oare mama are nevoie să îi spună bebeluşului ei, „Sunt mama ta”? La fel se petrece şi cu Amma.

Esenţa Indiei se află în tradiţia sa spirituală. DUMNEZEU nu este văzut ca ceva separat, ci ca propria noastră esenţă, Unicul şi Adevăratul Sine care rezidă în inima tuturor. Ridicarea de la nivelul de oameni obşnuiţi la înălţimea Conştiinţei Divine este posibilă doar prin ghidarea unei fiinţe care deja se află în acea stare transcendentă. O asemenea fiinţă este numită SATGURU, un adevărat Ghid spiritual.

Din antichitate şi până în prezent, o succesiune neîntreruptă de Ghizi spirituali, fiinţe perfecte care au atins realizarea de Sine, s-au născut în această lume pentru a-i ghida pe căutătorii Adevărului către realitatea ultimă. Da, Amma nu pretinde nimic, dar căutători din toată lumea găsesc în ea ce au căutat – cineva care experimentează în mod direct supremul adevăr şi care este capabilă să îi conducă spre atingerea acelui ţel.

În Amma, găsim un Ghid spiritual, o Mamă şi un Prieten. Considerându-i pe toţi ca şi copii ai ei, ea nu respinge pe nimeni şi este mereu disponibilă. De la pescarii din sat, preocupaţi de puţinii peşti pe care i-au prins, până la întrebările discipolilor despre natura realităţii, Amma este mereu gata să îi sfătuiască pe cei care vin la ea cu credinţă şi din toată inima. Şi cuvintele sale, redate în limba sa nativă Malayalam, clarifică cele mai subtile adevăruri într-o modalitate în care chiar şi un copil le poate înţelege.

Deşi Amma are o educaţie formală de numai patru clase, ea inspiră o renaştere spirituală pe tot teritoriul Indiei şi dincolo de aceasta. În 1995, Amma a ţinut discursul „Aniversare Interreligioasă” în onoarea celei de-a 50-a aniversări a Naţiunilor Unite. În acel discurs, ea şi-a exprimat viziunea pentru viitor, una în care credinţa şi meditaţia vor aduce lumea către cunoaşterea de Sine, unitate, pace şi linişte. Oricine poate observa că viziunea Ammei nu se adresează doar câtorva oameni aleşi, ci lumii, întregii creaţii.

DARSHAN: întâlnind-o pe Amma

În tradiţia spirituală indiană, termenul DARSHAN se referă la întâlnirile – în cadru mai restrâns sau mai larg – cu Ghidul spiritual, în cadrul cărora acesta dă anumite învăţături şi răspunde la întrebări. Considerat esenţial în SADHANA (practica spirituală), DARSHAN-ul este, în general, un dialog pe teme spirituale care dă totodată posibilitatea aspiranţilor de a beneficia de impulsionarea directă datorată prezenţei Ghidului spiritual. Credinţa indiană este că simpla vedere a unei fiinţe iluminate este extrem de benefică pentru toate fiinţele umane.

DARSHAN-ul Ammei este, din câte ştim, unic în istoria lumii. DARSHAN înseamnă „a vedea” şi tradiţional, un Ghid spiritual este „văzut” şi nu atins. În plus, în India, femeile nu ating bărbaţii în public. Dar DARSHAN-ul Ammei a apărut ca o îmbrăţişare maternă, iubitoare, încă de când era numai o adolescentă şi îi alina pe cei singuri şi suferinzi din satul său. În prezent, Amma este disponibilă pentru orice persoană care doreşte să primească binecuvântarea sa, pe care o oferă mai ales prin intermediul îmbrăţisărilor pline de iubire. Nu există niciodată nicio schimbare şi nimeni nu este refuzat.

Oră după oră, zi după zi, an după an – deja de peste 30 de ani, Amma îi îmbrăţişează pe toţi cei pe care vin la ea. Bărbaţi sau femei, bolnavi sau sănătoşi, bogaţi sau săraci, indiferent de religia lor, de castă, că sunt tineri sau bătrâni: chiar şi cei foarte bătrâni, chiar şi rudele ei o privesc ca pe propria lor Mamă. Amma călătoreşte în prezent pe toată întinderea Indiei şi în alte ţări din toată lumea. Oriunde se duce, ea le acordă DARSHAN tuturor celor care vin la ea.

Îmbrăţişările Ammei şi sărutările ei nu ar trebui considerate obişnuite. Când Amma îmbrăţişează sau sărută pe cineva, este un proces de purificare şi de vindecare lăuntrică. Amma transmite o parte din energia sa pură, vitală în copiii ei. De asemenea, le permite acestora să experimenteze adevărata, necondiţionata Iubire. „Când Amma îmbrăţişează pe cineva, acest lucru poate ajuta la trezirea energiei spirituale interioare adormite din aceştia, fapt care îi va ajuta eventual la ghidarea lor până la atingerea scopului ultim al realizării de Sine.” – Amma

Amma, Mama tuturor

Nu s-a căsătorit, nici nu are copii, dar a ajuns să fie cunoscută drept Mama tuturor. Amma ascultă zi de zi problemele oamenilor care vin să-i ceară sfatul şi face asta de 30 de ani. Unii părinţi obosesc să asculte problemele celor doi sau trei copii ai lor. Dar Amma niciodată nu se plictiseşte, nici nu îşi pierde răbdarea de a asculta aceleaşi probleme zi după zi, an după an, ci ea îşi călăuzeşte cu răbdare copiii către o stare mai profundă de înţelegere a naturii lumii şi a Sinelui lor.

Este un lucru obişnuit să vezi oameni izbucnind în hohote de plâns chiar şi numai la o privire din partea Ammei. Ei simt că Amma este acea persoană faţă de care îşi pot deshide sufletul şi pot da astfel drumul suferinţelor. Ulterior, aceştia spun că se simt salvaţi, uşuraţi şi reîmprospătaţi când îi spun Ammei greutăţile lor.

Templele consacrate de Amma

Altarul interior al extraordinarelor temple ale Ammei – BRAHMASTHANAM – este compus dintr-un singur bloc de piatră pe care sunt reprezentate imaginile a patru zeităţi pe cele patru laturi ale sale, punând în evidenţă unitatea inerentă care se află la baza panteonului hindus. Dintr-un punct predominant cultural de vedere, este foarte neobişnuit ca o femeie să consacre un templu. Cu toate acestea, Amma a consacrat în mod divin integrat 17 astfel de temple Brahmasthanam, în India şi în străinătate, începând din 1987.

În aceste temple, Amma a învestit femei ca preotese, făcând ca, pentru prima oară din antichitate, femeile să oficieze ca preotese în India. Prin aceasta şi printr-o sumedenie de alte modalităţi, Amma restaurează adevăratul înţeles al ritualurilor străvechi şi îi educă pe indieni referitor la comoara care este propria lor moştenire spirituală.

Inspiraţi de Ea

Atinşi de compasiunea sa şi inspiraţi de idealurile ei altruiste care îi animă întreaga viaţă, discipolii monastici ai Ammei şi mulţi aspiranţi ghidaţi de ea au renunţat la carierele şi ambiţiile lor materiale pentru a o urma şi a duce o viaţă centrată în jurul practicii spirituale. Ei sunt cei care se ocupă de diversele acţiuni caritabile ale Ammei, sub ghidarea ei directă, de la construirea de case pentru cei fără adăpost până la cele peste 60 de instituţii educaţionale şi un spital de 800 de locuri, super specializat.

„Iubirea lui Dumnezeu într-un corp uman.”


Din 1993, Amma a fost din ce în ce mai recunoscută de comunitatea internaţională ca o comoară de înţelepciune spirituală practică, care are capacitatea de a ghida lumea către un viitor mai bun, mai luminos. Amma a fost preşedinta Parlamentului Religiilor Lumii la ediţia sa centenară, care s-a reunit în Chicago în 1993. Ea a fost invitată specială şi a vorbit înaintea Naţiunilor Unite de trei ori, cel mai recent când i-a fost acordat Premiul pentru non-violenţă Gandhi-King 2002. Dr. Jane Goodall, cel care i-a înmânat premiul, a prezentat-o pe Amma ca „Iubirea lui Dumnezeu într-un corp uman.”

„În aceste vremuri, ne regăsim puterea în acţiunea unitară, iar forţa unificatoare este iubirea. Dacă ne putem deschide inimile şi minţile către aceste inspiraţii – sub oricare formă ar apărea – nu există nicio limită în ceea ce putem realiza”, spune Amma.
Un discipol occidental a întrebat-o pe Amma, „Amma, cum te simţi aici în vest, faţă de cum te simţi în India? E o diferenţă mare, nu e aşa?” Amma a răspuns, „Bariera creată de corp şi minte este cauza diversităţii. Amma nu simte nicio diferenţă. Chiar dacă o floare are mai multe petale, este o singură floare. Corpul uman are mai multe părţi, şi cu toate acestea este un singur corp. În acelaşi mod, lumea are mai multe ţări, culturi, limbi, rase şi oameni. Dar pentru Amma există doar lumea – există una singură. Mulţi oameni se întreabă cum este posibil ca o fetiţă dintr-un sat mic din sudul Indiei să devină cunoscută în lumea întreagă ca «Amma, Mama tuturor». Instinctul matern, în esenţă, nu are nimic de-a face cu a fi însărcinată, ci cu iubirea, compasiunea şi altruismul. Constă în a te dărui în totalitate celorlalţi.”

Dacă ne uităm la viaţa Ammei, iată ce vedem – o fiinţă care şi-a consacrat fiecare gând, cuvânt şi activitate binelui celorlalţi. A dărui este esenţa. Diferenţa este că atunci când un om fără casă vine cerând adăpost şi Amma îi oferă un acoperiş deasupra capului, spunem că este o fiinţă „caritabilă.” Iar când cei suferinzi vin cerând alinare sufletească, iar ea le dăruieşte iubire, spunem că este „mamă”. Şi când cei însetaţi de cunoaştere spirituală vin căutând-o cu sinceritate, iar ea le oferă înţelepciune, spunem despre ea că este „Ghid spiritual”. Această atitudine de a servi, plină de altruism întreaga creaţie, ştiind că ceilalţi sunt „extensii” ale Sinelui ei, Amma o denumeşte ca VISHWA MATRUTVAM – mamă universală. Tocmai la această culme a existenţei umane Amma încearcă să trezească lumea prin viaţa, învăţăturile şi DARSHAN-ul ei (îmbrăţişare divină).

Întrebări referitoare la natura sufletului, univers şi Dumnezeu; despre DHARMA, iubire şi viaţă de familie; despre meditaţie şi alte practici spirituale… Amma a înlăturat neclarităţile căutătorilor sinceri despre asemenea subiecte încă de când era adolescentă. Ea nu a avut niciodată un guru, nici nu a studiat Vedele, şi cu toate acestea grăieşte adevărurile exprimate în scripturi cu înţelepciune, claritate şi în urma unei profunde, adevărate înţelegeri. Înţelegerea ei nu este una academică, ci cea a unei fiinţe care s-a stabilit pentru eternitate în Realitatea Ultimă. Din acest motiv, casa simplă unde Amma a copilărit a devenit casa spirituală a mii de oameni – un ASHRAM unde aspiranţii din lumea întreagă locuiesc pentru a se impregna cu înţelepciunea Ammei şi pentru a-şi realiza Sinele, care este adevărata lor natură. Căutătorul este instruit conform nivelului său de evoluţie – de la copil la cel de SANNYASIN (călugăr). Ateii au la fel de mult loc în braţele Ammei, ca şi discipolii ei.

Pentru Amma, ADVAITA (non-dualismul) nu este doar o simplă filosofie, ci un lucru care trebuie trăit. Ca atare, fiecare gând, cuvânt şi acţiune ale Ammei rezonează cu acest adevăr suprem: totul din interiorul şi exteriorul nostru este divin. Prin urmare, Amma coordonează o reţea masivă de activităţi umanitare. Amma spune: „În lumea actuală, oamenii trec prin două feluri de sărăcie: sărăcia cauzată de lipsa de mâncare, îmbrăcăminte şi adăpost, şi sărăcia cauzată de lipsa de iubire şi de compasiune. Dintre acestea două, al doilea tip e necesar să fie considerat prioritar – pentru că, dacă avem iubire şi compasiune în inimile noastre, atunci îi vom ajuta din toată inima pe cei care suferă din lipsa de mâncare, îmbrăcăminte şi adăpost.” Acesta este secretul din spatele succesului misiunii caritabile a Ammei şi a expansiunii acesteia care pare a fi constantă şi nesfârşită. Cel mai remarcabil lucru este că nu numai cei nefericiţi sunt alinaţi, ci şi voluntarii, pe măsură ce altruismul acţiunilor lor le purifică minţile, îi ajută gradat să evolueze pe calea spirituală.

Acţiunile caritabile ale Ammei au depăşit toate barierele de naţionalitate, rasă şi religie şi au atras atenţia comunităţii mondiale. În 2005, organizaţia Ammeo, Mata Amritanandamayi Math, a primit un statut consultativ special din partea Naţiunilor Unite.
Persoană umanitară, Mamă, Prieten, Guru, Dumnezeu… oamenii o văd diferit. Amma s-a oferit pe sine lumii. În realitate, Amma este dincolo de toate aceste roluri ştiind că adevărata ei natură este adevărata natură a tuturor – conştiinţa beatifică, divină care infuzează întregul univers. Dar din infinita ei compasiune, Amma se coboară la nivelul celui care se află în faţa sa – cei săraci, cei singuri, cei care caută – pentru a le da ceea ce doresc, ceea ce au nevoie. Pentru acest motiv Amma s-a născut şi doar pentru acesta Amma trăieşte azi. De fapt, Amma a spus că vrea să mângâie cu iubire pe cineva, să îl consoleze şi să îi şteargă lacrimile atunci când îşi va da ultima suflare.

„E mai bine să fii epuizat decât să rugineşti.” – Amma

Citiţi şi:

Omagiu unui yoghin extraordinar – YOGA SWAMI 
Aforisme şi cugetări despre viaţă (1)

yogaesoteric
9 iulie 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More