Implanturi cu microcipuri: răspunsuri la întrebări frecvente (III)

un studiu realizat de dr. Katherine Albrecht, expert în RFID
www.antichip.com
traducere de Lia Stoica


Ce acţiune juridică pot demara dacă mi se petrece ceva din cauza implantului VeriChip?

Din păcate, este posibil să nu puteţi demara nicio acţiune juridică dacă păţiţi ceva din cauza implantului VeriChip. Înainte de a primi implantul, persoanelor în cauză li se cere să semneze un contract prin care VeriChip este absolvită de orice responsabilitate în eventualitatea unei răni sau a vreunei vătămări. De fapt, documentul prevede faptul că VeriChip nu prezintă nicio „garanţie de vandabilitate ori conformitate” pentru niciun scop şi absolvă în mod expres compania de la intentarea vreunui proces – inclusiv în cazul neglijenţei sau a încălcării contractului din partea companiei. Formularul VeriChip care trebuie semnat de pacient conţine următoarele:

„Pacientul ……. este în totalitate conştient de toate riscurile, complicaţiile, riscurile de pierdere, vătămare de orice natură şi rănire, care ar putea fi asociate acestei implantări. Pacientul renunţă la orice plângeri, scuteşte VeriChip de orice responsabilitate care ar putea decurge din această implantare şi atestă faptul că nu i-a fost oferită nicio garanţie în legătură cu această implantare. „ORICE FEL DE GARANŢIE, FIE EA EXPRESĂ SAU IMPLICITĂ, ORICUM AR DECURGE EA, FIE PRIN LEGE SAU ALTFEL, ORICE FEL DE GARANŢIE DE VANDABILITATE ORI CONFORMITATE ÎN ORICE SCOP ESTE EXCLUSĂ ŞI SE RENUNŢĂ LA ACEASTA. COMPANIA NU ESTE RESPONSABILĂ ÎN NICIUN CAZ, PENTRU NICIUN FEL DE DAUNE INCIDENTALE, SPECIALE SAU ULTERIOARE (INCLUSIV PENTRU PIERDEREA VENITULUI SAU A ECONOMIILOR), – CARE AR PUTEA APARE DUPĂ IMPLEMENTAREA CIPULUI – DE ORICE NATURĂ AR FI ELE, CHIAR ŞI ÎN CAZUL ÎN CARE CLIENTUL A FOST AVERTIZAT ASUPRA ACESTOR POSIBILITĂŢI, INDIFERENT DACĂ ASTFEL DE DAUNE SUNT CAUZATE DE ÎNCĂLCAREA CONTRACTULUI, NEGLIJENŢA COMPANIEI SAU DE ORICE CLAUZĂ JURIDICĂ.” – citat din contractul original

Limbajul juridic folosit în contract este năucitor. Oameni ca pompierul John Centola, de exemplu, declară că nu au fost informaţi despre niciun fel de risc, complicaţie, risc de pierdere, vătămare sau posibilă rănire, care ar putea să apară ca urmare a implantării, atunci când le-a fost introdus cipul. De asemenea, domnul Centola nu ştia că a renunţat la dreptul său la a acţiona în justiţie compania VeriChip în cazul în care păţeşte ceva din cauza implantului.

Date fiind riscurile prezentate de VeriChip, există vreo alternativă la îndemâna oamenilor de a transmite rapid starea lor medicală către instituţiile medicale, în caz de urgenţe?

Da, brăţara MedicAlert a fost cea care a răspuns „de peste de 50 de ani”  nevoilor populaţiei, în ceea ce priveşte informaţiile de natură medicală. Este o brăţară de metal, non-invazivă, care permite pacienţilor să transmită informaţii privind starea lor de sănătate secţiilor de urgenţă şi personalului medical, în caz de urgenţă.
MedicAlert a format un parteneriat cu Alzheimer’s Foundation of America, pentru a crea o brăţară specială, albastru-verzuie, care se adresează în mod deosebit nevoilor pacienţilor bolnavi de Alzheimer. Brăţara MedicAlert transmite informaţii medicale vitale şi poate fi folosită pentru a identifica, de exemplu, un pacient hoinar. Brăţara nu este invazivă şi elimină nevoia de a implanta ceva în corp.
Un aspect şi mai important este acela că, datorită faptului că o brăţară MedicAlert nu necesită acces la Internet, pacienţii în stare critică pot beneficia în orice moment de informaţiile lor medicale complete, ce pot fi vitale pentru ei în situaţii critice.

VI. ALTE ÎNTREBĂRI DESPRE IMPLANTURILE ANIMALE

Proprietarii de animale de companie ar trebui să fie îngrijoraţi de faptul că implanturile din animalele lor de companie le-ar putea cauza acestora cancer?

Nu au fost efectuate studii experimentale la scară largă, care să fie aprobate din punct de vedere statistic şi controlate clinic, privind implanturile cu microcipuri la câini şi pisici, prin urmare ştim foarte puţine lucruri despre siguranţa lor pe termen lung.
Totuşi, faptul că nu a apărut o epidemie de cancer la animalele de companie sugerează faptul că doar un număr mic de animale de companie au fost afectate de implantul cu chip. Dat fiind faptul că procedura de îndepărtare a cipului este şi costisitoare, şi invazivă, proprietarii de animale de companie ar trebui să opteze pentru păstrarea intactă a microcipurilor implantate în corpurile animalelor lor, dacă nu apare nicio problemă.

Proprietarii animalelor de companie care au fost implantate cu cipuri ar trebui să se preocupe să verifice în mod regulat zona în care a fost introdus cipul, pentru a observa dacă nu a apărut ceva neobişnuit. Umflăturile, ţesuturile fibroase, febra şi simptomele de durere, de exemplu, sunt toate indicii ale existenţei unei probleme.
Ţineţi minte faptul că microcipurile au tendinţa de a migra din locul iniţial de implantare, astfel că proprietarii de animale de companie ar trebui să verifice cu atenţie zona din jurul cipului implantat.

Dacă este depistat vreun lucru neobişnuit, acesta ar trebui raportat imediat unui veterinar şi ar trebui efectuate teste pentru a elimina posibilitatea existenţei cancerului. Proprietarul animalului de companie este cheia în depistarea unei probleme în fazele incipiente şi în salvarea vieţii animalului. În cele două cazuri publicate, în care câinii au dezvoltat tumori în jurul implanturilor şi în apropierea lor, proprietarul a fost cel care a depistat cancerul şi nu medicul veterinar. Singurul indiciu că ar exista o problemă, a fost o umflătură; rezultatele tuturor celorlalte analize de laborator au ieşit în limitele normale.

Câinele meu are cancer în altă parte a corpului. Este posibil ca acesta să aibă legătura cu microcipul?

Probabil că nu microcipul este cauza cancerului câinelui dvs. Cancerele cauzate de cipuri, raportate în literatura aferentă s-au format chiar în jurul microcipurilor, nu în alte părţi ale corpului. Dacă o tumoare malignă s-a format în jurul implantului şi a crescut destul de mult încât să ajungă la metastază (să se răspândească) în altă parte a corpului, probabil că aţi fi putut simţi cu degetele umflătura iniţială din locul implantului.
Este posibil ca o tumoare cauzată de cip să ajungă eventual la metastază şi să se răspândească şi în altă parte a corpului, numai dacă câinele dumneavoastră are un sarcom sau un ţesut asemănător cancerului în locul implantării microcipului, însă nu este posibil ca cipul introdus să aibă vreo legătură cu cancerul din altă parte a corpului, dacă în jurul cipului nu s-a format o tumoare. O biopsie a tumorii ar putea diagnostica sursa sa şi confirma sau infirma această posibilitate.

Procedura de injectare prezintă riscuri pentru animalele de companie?

Este posibil. Asociaţia Britanică pentru Animale Mici raportează un incident din anul 2004, când un pisoi care s-a mişcat în timpul procedurii a murit după ce i-a fost implantat un microcip. Autopsia a scos la iveală faptul că microcipul a fost introdus din greşeală în trunchiul cerebral al pisoiaşului. O greşeală asemănătoare i-a cauzat o afecţiune severă neurologică şi unei pisici, când i-a fost injectat din greşeală  un microcip în coloana vertebrală.

Afecţiuni neurologice permanente, cauzate de implanturile cu microcipuri au fost raportate şi la cai. Chiar şi cercetătorii, care efectuează în mod frecvent implanturi la animale pot face greşeli grave. Cercetătorii Rao şi Edmondson declară că 5% (7 din 140) din microcipurile implantate în spinarea şoarecilor, au fost recuperate ulterior din apropierea rinichilor acestora. Un alt cercetător a recunoscut faptul că „uneori, unele microcipuri au fost implantate prea adânc, cel mai probabil datorită faptului că acul a fost introdus dintr-un unghi greşit.”

Am auzit că implanturile pot migra. Este adevărat?

Da, cipurile pot migra sau pot să se deplaseze prin carne către altă parte a corpului. Pentru detalii şi dovezi, vă rugăm să consultaţi secţiunea despre implantarea cipurilor la oameni, din partea a doua acestui raport, secţiunea „La ce se referă migraţia?”.

Ce alte probleme pot cauza animalelor implanturile cu microcipuri?

În afara afectării nervilor şi în afara posibilei migrări a acestuia, despre care s-a vorbit anterior, implanturile cu microcipuri pot cauza infecţii, abcese, umflături anormale şi alte reacţii adverse în interiorul ţesuturilor.

Ce alternative există pentru implantarea animalelor cu cipuri?

Există alte modalităţi prin care animalele pierdute sau care se pierd să fie înapoiate proprietarilor. O zgardă rezistentă şi o plăcuţă de identificare curată şi lizibilă, cu datele de contact ale proprietarului sunt instrumente eficiente, care au funcţionat întotdeauna. Câinii de rasă pură, caii şi animalele de la toate fermele pot avea, de asemenea, inscripţionate aceste date şi există registre care înregistrează numărul lor de identificare, tocmai pentru acest scop.
Dacă un animal de companie se pierde, în prezent există servicii şi centre specializate care folosesc tehnologie de ultimă oră şi care au cunoştinţe temeinice privind comportamentul animalelor de companie pierdute, pentru a ajuta la găsirea acestora. Cartea „The Lost Pet Chronicles” scrisă de detectivul Kat Albrecht oferă o vedere excelentă de ansamblu asupra acestui serviciu. (Deşi au acelaşi anume, detectiva de animale de companie Kat Albrecht, autoarea cărţii „The Lost Pet Chronicles” nu are nicio legătură cu Katherine Albrecht, autoarea acestui document.)
 
VII.  PROBLEME LEGATE DE SIGURANŢĂ ŞI CONFIDENŢIALITATE

VeriChip ridică probleme legate de confidenţialitate?

Da, există probleme serioase asociate implanturilor cu microcipuri, care pot fi citite de la distanţă, inclusiv riscul ca implantul să fie folosit pe ascuns, pentru a realiza localizarea purtătorului printr-o reţea de cititoare locale.
Deşi VeriChip nu conţine numele persoanei, el conţine un număr unic de identificare, care poate fi cu uşurinţă asociat cu persoana respectivă. Dacă de fiecare dată când apare Joe Smith, apare şi numărul pe un scaner, se poate deduce că, de exemplu, #1234567 înseamnă „Joe Smith”. Când acest număr este văzut ulterior într-o locaţie diferită, să zicem, intrând pe o uşă echipată cu cititor de implant, se poate constata că Joe Smith tocmai a trecut pe acolo.

Cât de uşor este de citit informaţia de pe implantul VeriChip al altei persoane?

Este destul de uşor. Informaţiile de pe implantul VeriChip sunt transmise prin unde radio, prin aer şi pot fi cu uşurinţă interceptate de oricine are un dispozitiv de citire, de la o distanţă de câţiva centimetri de implant. Un hacker cu experienţă în electronică poate asambla un asemenea cititor, folosind componente electronice care sunt deja disponibile pe piaţă.
Compania VeriChip recunoaşte că baza sa de date poate cădea pradă hackerilor şi că un asemenea atac ar putea „avea un impact negativ asupra venitului nostru, ar dăuna reputaţiei noastre şi ne-ar expune unui proces.” Declaraţia de înregistrare pe care compania a depus-o la SEC (Comisia pentru valori mobiliare şi burse de valori din SUA) cuprinde şi faptul că „am putea întâmpina daune în ceea ce priveşte reputaţia afacerii noastre şi intentarea de procese din partea clienţilor„ dacă „firewall-ul programului ce protejează informaţiile conţinute în baza noastră de date nu funcţionează sau dacă cineva pătrunde fraudulos în baza noastră de date.”

De ce este important faptul că un hacker sau un infractor intră în posesia unui număr de 16 cifre?

Infractorii sau hărţuitorii nu ar avea nevoie să acceseze baza de date VeriChip pentru a urmări oamenii prin intermediul cipurilor pe care aceştia le au implantate. Este suficient ca ei să parcurgă numerele de identificare VeriChip ale oamenilor şi să îşi creeze propria lor bază de date despre oamenii implantaţi cu cipuri.
„Siguranţa informaţiilor compromise” a fost unul dintre riscurile identificate de FDA, în ceea ce priveşte VeriChip. Pentru a înţelege de ce nu este o idee bună să strigi în gura mare un număr de identificare unic şi întâlnit constant, este de ajutor să ne gândim la codul numeric personal. Nu aţi vrea să vă imprimaţi CNP-ul pe tricoul pe care îl purtaţi, pentru că ştiţi că acest număr este unic şi este numai al dumneavoastră, şi el poate fi folosit pentru a accesa informaţii personale despre dumneavoastră. Nu aţi vrea ca un implant VeriChip să ofere pe tavă un număr unic de identificare, din acelaşi motiv.
În plus, dacă hackerii pot citi acest număr format din 16 cifre din implantul unei persoane, ei îl pot duplica şi pot începe să emită acelaşi număr în folosul lor, într-o formă high-tech de furt de identitate.

Chiar este posibil ca un infractor să duplice informaţiile de pe implantul VeriChip al altcuiva?

Da. După parcurgerea informaţiilor cu un cititor ţinut în mână, este posibilă duplicarea semnalului şi apoi trecerea drept persoana implantată cu respectivul cip, în scopuri infracţionale. Doi cercetători diferiţi în materie de siguranţă, Jonathan Westhues (în 2006) şi Adam Laurie (în 2007) au demonstrat această posibilitate în public.

Implantul VeriChip ar putea contribui la siguranţa clădirilor de birouri şi a uzinelor de energie nucleară?

Nu. Deşi Compania VeriChip şi-a comercializat produsul ca pe o modalitate de asigurare a centrelor de interes major precum uzinele nucleare, aceasta ar fi o idee foarte proastă. După cum am arătat anterior, un infractor ar putea cu destul de mare uşurinţă să se folosească de punctele vulnerabile ale unui sistem de securitate pe bază de VeriChip pentru a duplica semnalul cipului unui angajat şi având astfel acces la o instalaţie secretă. Din această cauză nu este recomandată folosirea unui dispozitiv VeriChip pentru acces în clădiri sau în scopuri de securitate.

VeriChip ar putea fi de folos în prevenirea răpirilor, găsirea persoanelor rătăcite pe munte sau salvarea soldaţilor capturaţi?

Nu. Sistemul VeriChip nu este un „eye in the sky” (ochi din cer) care să poată localiza pe cineva de la distanţă. Limita ariei de citire a unui implant VeriChip este în mod normal mai mică de 30 cm, astfel că un scaner ar trebui să se afle foarte aproape de persoana implantată cu cip, pentru a-i putea citi cipul implantat. Nu numai că un VeriChip nu ar putea fi scanat dintr-un satelit, el nu poate fi scanat nici măcar dintr-o cameră alăturată.

VIII. PROBLEME CULTURALE ŞI RELIGIOASE

Am auzit că anumiţi creştini protestează împotriva implantului VeriChip. De ce?

Mulţi creştini cred că VeriChip se aseamănă foarte mult sau prevesteşte „semnul fiarei” descris în Apocalipsă. Îngrijorarea lor vine de la pasajul biblic, care descrie semnul fiarei după cum urmează:

„Şi ea [o persoană coruptă care conduce lumea] îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei sau numărul numelui fiarei. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase”. Apocalipsa: 13:16-18

Modalitatea prin care un număr poate fi înscris în corp şi folosit pentru a cumpăra şi a vinde,  a ridicat din partea creştinilor întrebări cărora nu li s-a putut răspunde timp de două milenii. Faptul că tehnologia actuală creează un asemenea sistem, care teoretic este posibil de pus în aplicare, este de o relevanţă aparte pentru creştini, cărora li se cere de către conducătorii religioşi, în virtutea credinţei lor, să nu participe la un asemenea sistem de plată. Nu este însă nevoie să fii creştin ca să consideri asemănările cu citatele din Apocalipsă stranii. Privind şi numai dintr-o perspectivă academică şi istorică, dezvoltarea societăţii în direcţia descrisă în Biblie este remarcabilă.

Ce cred aceşti creştini că li se va petrece oamenilor care acceptă numărul fiarei?

Biblia descrie pedepse pentru oamenii care acceptă semnul fiarei şi care venerează fiara sau imaginea sa şi îi răsplăteşte pe cei care refuză să facă acestea:

Pedepse fizice. O durere mare se va abate asupra fiinţelor însemnate: „Şi am auzit glas mare, din templu, zicând celor şapte îngeri: Duceţi-vă şi vărsaţi pe pământ cele şapte cupe ale mâniei lui Dumnezeu. Şi s-a dus cel dintâi şi a vărsat cupa lui pe pământ. Şi o bubă rea şi ucigătoare s-a ivit pe oamenii care aveau semnul fiarei şi care se închinau chipului fiarei.” Apocalipsa: 16:1-2

Pedeapsă spirituală. Asupra fiinţelor însemnate se va abate mânia lui Dumnezeu: „Şi al treilea înger a venit după ei, strigând cu glas puternic: Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui sau pe mâna lui, va bea şi el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat în potirul mâniei Sale şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se simte în vecii vecilor. Şi nu au odihnă nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.”  Apocalipsa 14:9-11

Recompense pentru  cei care refuză să accepte însemnul fiarei: „Şi am văzut tronuri şi celor ce şedeau pe ele li s-a dat să facă judecată. Şi am văzut sufletele celor tăiaţi pentru mărturia lui Iisus şi pentru cuvântul lui Dumnezeu, care nu s-au închinat fiarei, nici chipului ei, şi nu au primit semnul ei pe fruntea şi pe mâna lor. Şi ei au înviat şi au împărăţit cu Hristos mii de ani.”  Apocalipsa 20:4

În prezent VeriChip este folosit pentru a vinde şi a cumpăra?

A fost la un moment dat. Până în vara lui 2007, Baja Beach Club, o discotecă cu sedii în Barcelona, Spania şi Rotterdam, Olanda îi implanta pe clienţii fideli cu dispozitive VeriChip, conectate la conturi cu plată în avans, pentru a plăti consumaţia. Conrad Chase, proprietarul lanţului Baja Beach Club de atunci şi-a exprimat la un moment dat interesul în a implementa un sistem pilot, care consta în carduri de credit ce se bazau pe implanturi, declarând că: „Suntem în negocieri cu un producător mare de carduri de credit şi am dori să introducem un sistem pilot, de fapt un test, care constă efectiv în folosirea unei cărţi de credit cu care ai putea să plăteşti, având-o implantată sub piele.”De atunci dispozitivele Baja Beach Club au fost vândute. Noul proprietar nu mai foloseşte sistemul VeriChip.

Acceptarea Implantului VeriChip este o încălcare a legii iudaice?

Mulţi evrei ortodocşi şi conservatori cred că tăierea, găurirea sau însemnarea cărnii este contrară B’tzelem Elokim, noţiunea conform căreia oamenii au fost făcuţi „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu” şi prin urmare corpurile lor nu ar trebui modificate. Implantarea unui microcip ar putea, de asemenea, implica şi interdicţia iudaică referitoare la tatuaje şi alte însemne, care reiese din următorul pasaj din Tora: „Să nu vă faceţi tăieturi în carne pentru un mort şi să nu vă faceţi slove săpate pe voi. Eu sunt Domnul.” Levitic 19:28
Această interdicţie este respectată în mod deosebit în comunităţile de evrei ortodocşi şi conservatori. Liceul evreiesc conservator Solomon Schechter din Westchester, New York, de exemplu, interzice elevilor să aibă piercing-uri sau tatuaje: „În afara găurilor din urechilor fetelor, orice altă găurire vizibilă a corpului este interzisă. În plus, tatuajele sau alte însemne permanente făcute pe corp sunt interzise. Aceste reguli au la bază modestia, respectul şi demnitatea faţă de corpul uman prin halacha (legea iudaică), care derivă din credinţa că toţi bărbaţii şi toate femeile sunt creaţi B’tzelem Elokim, după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.”

Altă publicaţie evreiască descrie aceasta după cum urmează: „Una din cele mai mari probleme ridicate de introducerea unui piercing sau realizarea unui tatuaj pe corp din punctul de vedere al legii evreieşti este faptul că ne desfigurăm corpurile şi îi modificăm forma sa naturală, formă care i-a fost dată după asemănarea lui Dumnezeu….
Conform Torei, toţi suntem făcuţi după chipul lui Dumnezeu, iar schimbarea sau mutilarea sa în orice fel este desconsiderată. Dumnezeu ne-a făcut aşa cum El se presupune că a dorit să arătăm, aşa că faptul că am vrea să ne schimbăm, în orice fel, este o lipsă de respect. În mod special, ca evrei, că nu trebuie să facem schimbări în trupurile noastre. Şi în prezent şi în trecut, această „mutilare” este şi a fost dezaprobată.” Deşi în Tora nu se prevede explicit acest lucru, aceste comunităţi vor respinge probabil modificarea corpului, prin implanturi cu microcipuri.

Şi alte tradiţii religioase interzic sau descurajează folosirea implanturilor cu microcipuri?

Se pare că musulmanii au o interdicţie asemănătoare privind modificarea corpului, precum cea care se regăseşte în tradiţia evreiască descrisă mai sus. Tatuajele şi alte modificări ale corpului sunt numite „haram” sau „haraam”, un termen arab care înseamnă „interzis”, în legea expusă în sahih hadith sau tradiţiile orale privind vorbele sau faptele profetului musulman Mohamed. O analiză completă a tuturor religiilor depăşeşte scopul acestui document. Totuşi, autoarea primeşte cu bucurie orice informaţii despre acest subiect de la experţi şi aderenţi la alte religii.

înapoi                                                                 înainte

Citiţi şi:
Expertul în RFID, Katherine Albrecht, face apel la poporul român pentru a respinge implementarea paşapoartelor biometrice
Dispozitivele RFID reprezintă o mare ameninţare la adresa vieţii private şi a libertăţii, afirmă un raport CESE

yogaesoteric
17 iunie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More