În 2014: Laboratorul de neurobiologie Rockefeller primește prima rundă de granturi pentru inițiativa BRAIN (Cercetarea creierului prin dezvoltarea neurotehnologiilor inovatoare)

Articolul de mai jos este postat pe site-ul oficial al Universității Rockefeller și este din 2014.

Sarah Stanley, cercetător asociat în cadrul Laboratorului de genetică moleculară al Universității Rockefeller, condus de Jeffrey M. Friedman, a propus dezvoltarea unei noi modalități de a controla de la distanță celulele cerebrale, fiind printre primele care au primit finanțare din partea inițiativei BRAIN a președintelui american Barack Obama. Proiectul se va folosi de o tehnică numită radiogenetică, care combină utilizarea undelor radio sau a câmpurilor magnetice cu nanoparticule pentru a activa sau dezactiva neuronii.

NIH este una dintre cele patru agenții federale implicate în inițiativa BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies). Urmând pașii ambițioși ai Proiectului Genomului uman, inițiativa BRAIN urmărește să creeze o hartă dinamică a creierului în acțiune, un obiectiv care necesită dezvoltarea de noi tehnologii. Grupul de lucru al inițiativei BRAIN, care a conturat domeniul larg de aplicare al ambițiosului proiect, a fost coprezidat de Cori Bargmann de la Rockefeller, șeful Laboratorului de circuite neuronale și comportament.

Subvenția acordată lui Stanley, în valoare de 1,26 milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, este unul dintre cele 58 de proiecte care vor primi subvenții BRAIN, a anunțat NIH. Planul NIH pentru partea sa din acest proiect național, care a fost prezentat ca fiind „următoarea lovitură de pionierat a Americii”, prevede fonduri federale în valoare de 4,5 miliarde de dolari pe o perioadă de 12 ani.

Tehnologia pe care Stanley o dezvoltă ar permite cercetătorilor să manipuleze activitatea neuronilor, precum și a altor tipuri de celule, la animale care se mișcă liber (omul este un astfel de animal, n.n.), pentru a înțelege mai bine ce fac aceste celule. Există și alte tehnici de control al unor grupuri selectate de neuroni, dar noua sa tehnică bazată pe nanoparticule are o combinație unică de caracteristici care ar putea permite noi tipuri de experimente. De exemplu, aceasta ar permite cercetătorilor să activeze sau să reducă rapid la tăcere neuronii dintr-o zonă mică a creierului sau dispersați într-o regiune mai mare, inclusiv pe cei aflați în locuri greu accesibile. Stanley intenționează, de asemenea, să exploreze potențialul pe care această metodă îl are pentru a fi utilizată în tratarea pacienților.

Francis Collins, directorul NIH, a discutat despre necesitatea de a studia circuitele creierului, care sunt formate din neuroni interconectați. Tehnologia noastră de control de la distanță poate oferi un instrument cu ajutorul căruia cercetătorii pot pune noi întrebări despre rolul circuitelor complexe în reglarea comportamentului”, spune Stanley.

Citiți și:
Tehnologia „neuromodulării” bazată pe grafen este reală: INBRAIN Neuroelectronics descrie biocircuite care controlează creierul folosind grafen operat de inteligența artificială
Conștiința de stup: Tehnologia BCI permite monitorizarea gândurilor populației și eliminarea persoanelor independente

 

yogaesoteric
26 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More