Conștiința de stup: Tehnologia BCI permite monitorizarea gândurilor populației și eliminarea persoanelor independente

Interfețele brain-computer (BCI) sunt în prezent dezvoltate pentru a ajuta persoanele cu dizabilități fizice să comunice prin intermediul dispozitivelor digitale, să interacționeze cu oamenii și serviciile prin internet și să controleze membrele protetice și aparatele de uz casnic cu gândurile lor. Dar, pe măsură ce această tehnologie se maturizează, va deveni posibil ca toată lumea să-și conecteze direct creierul la internet și la sistemele de inteligență artificială (AI) și poate chiar să se conecteze la gândurile altora.

Contextul conștiinței de stup

Conștiința de stup este adesea asociată cu grupuri complexe de insecte, cum ar fi furnicile și albinele, unde inteligența apare la nivel de grup pentru a permite colaborarea care atinge obiective complexe, imposibile pentru un singur membru al unui anumit grup. Neurologii moderni dezbat dacă același tip de conștiință colectivă se formează încet printre oameni. Formarea conștiinței umane de stup sau „creierul creierelor” este în prezent amplificată cu internetul. În următoarele decenii, pe măsură ce întreaga populație a lumii obține acces la internet, populații întregi vor fi bombardate și influențate de informații și marketing, modelând gândurile, credințele și valorile colective.

Cu tehnologiile de interfață creier-calculator (BCI) care se dezvoltă rapid, nu va trece mult până când ne putem conecta sfera conștiinței la internet, precum și la sfera conștiinței altor oameni. Începând cu 2021, există două metode BCI: invazivă, care presupune implantarea de cipuri de computer în diferite zone ale creierului, și non-invazivă, care utilizează o tehnologie similară cu o electrocardiogramă (ECG).

Impact perturbator

Firme private, cum ar fi compania BCI a lui Elon Musk, Neuralink, experimentează deja implantarea de cipuri BCI în creierul animalelor (cum ar fi maimuțele și porcii) prin intervenții chirurgicale invazive, permițând animalelor să comunice semnale cerebrale direct către computere. Musk susține că Neuralink își propune să ajute persoanele cu dizabilități, cum ar fi paralizii, să se reconecteze cu membrele lor încă o dată.

Tehnologia BCI este acum dezvoltată și pentru apărarea națională. Agenția de cercetare a Departamentului Apărării al SUA, Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată a Apărării, cercetează, de asemenea, tehnologia BCI pentru a „augmenta” armata, permițând un control mai precis al dronei, o comunicare silențioasă și o vindecare accelerată a rănilor.

Unii oameni de știință se tem că, pe măsură ce tot mai multe companii se bazează pe AI pentru a analiza și prezice viitoarele date BCI, aceasta poate duce la nașterea neașteptată a IA sensibilă. În plus, se pune întrebarea cât de etică este BCI, în primul rând, dat fiind pierderea extremă a intimității și posibilitatea piratării creierului uman.

Aplicații pentru conștiința de stup

Exemple de aplicații pentru conștiința de stup pot include:

  • Un colectiv de creiere umane poate stoca mult mai multe date decât unitățile de computer tradiționale.
  • Tehnologia BCI este folosită pentru a îmbunătăți anumite zone ale creierului uman, cum ar fi cele care procesează numere și creează artă.
  • Oamenii sunt capabili să schimbe amintiri și informații de la un creier la altul, stimulând o nouă formă de comunicare și noi implicații culturale.
  • Permiterea unor progrese tehnologice mai rapide prin aplicarea unei conștiințe umane de stup (adică, înțelepciunea mulțimii) la diferite provocări de inovare.
  • Permiterea unei forme mai directe de democrație sau de management corporativ, deoarece votul pentru orice idee anume poate fi executat aproape instantaneu, la scară.
  • Permiterea unei noi ere a păcii, pe măsură ce mai mulți oameni se pot cunoaște mai intim sau o nouă eră a controlului autoritar, pe măsură ce guvernele folosesc această tehnologie pentru a monitoriza gândurile populației lor și pentru a elimina persoanele independente.

Citiți și:
Psihologia totalitarismului covidist. De la viziunea raționalistă asupra omului și a lumii la psihoza în masă
IA, satanică: Cercetătorii pun bazele unei Inteligențe Artificiale cu mentalitate de stup

 

yogaesoteric
24 septembrie, 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More