În 2050, persoanele cu un IQ mai mic de 150 pot fi considerate nefolositoare in timp ce „permisul de procreare” ar putea fi introdus

Între sectarism, vise de super-oameni și inexorabilul avans al omului spre viitor, transumanismul este curentul de gândire dintre cele mai provocatoare ale momentului. Dar el pune la îndoială viitorul speciei noastre.

Laurent Alexandre, una dintre primele (și încă rare) personalități franceze care a analizat întrebarea, ne oferă o explicație.

Laurent Alexandre

„Omul care va trăi 1.000 de ani s-a născut deja.”

Laurent Alexandre, chirurg urolog și autor, în special, al „Death of death” (Moartea morții), îi plac frazele șocante. Dacă afirma că au existat „o mulțime de neînțelegeri în jurul acestei propoziții”, își asumă ideea: NBIC-urile (pentru nanotehnologii, biotehnologii, informatică și științe cognitive) vor revoluționa lumea noastră și vor prelungi considerabil durata de viață.

Cel care este, de asemenea, un om de afaceri și fondatorul site-ului Doctissimo își asumă și el rolul, între tehnofil convins, susținător al unei vaste dezbateri publice și releu francez al transumanismului din Silicon Valley. Prin urmare, de la începutul interviului, l-am întrebat dacă crede în profețiile din urmă.

Pentru mine sunt două întrebări principale”, a răspuns el imediat. „Va ajunge omul să aibă putere asupra naturii sale muritoare? Când?

Nemuritori până în 2029? Imposibil, dar…

Recent, Ray Kurzweil, futurist, inginer la Google și „Papă” al transumanismului, a anunțat că până în 2029 , vom putea creste în fiecare an durata de viață, cu un încă un an.

2029 ar fi, de asemenea, după el data la care un supercomputer ar trece faimosul test Turing, care ar deschide ușa către viitorul fantazat de Kurzweil: oameni conectați, augmentați de inteligența artificială și nanobotizați.

Pentru Laurent Alexandre, dacă există o eroare în aceste profeții, aceasta este în temporalitate, nu în substanță.

„Când Kurzweil anunță că estimează că vom reuși să creştem speranța de viață cu un an în fiecare an, adică vom fi nemuritori, şi pentru un orizont atât de scurt ca 2029, nu-mi vine să cred nicio secundă. Pe de altă parte, este evident că suntem pe cale să prelungim considerabil durata de viață”.

Aceeași reflecție asupra omului îmbunătățit.

Pe termen lung, cred că Kurzweil are dreptate. Dar, pe termen scurt, cred că se înșeală. El subestimează complexitatea conexiunilor creierului în comparație cu cunoștințele noastre actuale. Un creier conectat, suntem încă departe să-l creăm. Pentru a crede că vom ajunge acolo peste 15/20 de ani, mi se pare că este o naivitate neuro-tehnologică. Deocamdată, singurele lucruri pe care le putem face este să recreăm amintiri false la șobolani, de exemplu, «conectându-le». Dar le înșelăm creierul, suntem departe de a fi stăpânit acest subiect.”

O religie fără Dumnezeu

Pentru numeroșii săi detractori, transumanismul este asemănător cu o religie, chiar cu o sectă unde Kurzweil este conducătorul. Recent, Paul Jorion a criticat „mesajul lui mesianic”: „Desigur, aceasta este o credință religioasă. Nu numai că l-am lăsat pe Dumnezeu deoparte. Dumnezeu este Omul 2.0.”

Mai mult, Kurzweil estimează că, din 2035, vom fi zei [„Vom fi asemănători cu Dumnezeu”].

Google este mai aproape de o biserică decât de o afacere tradițională”, a explicat Jorion pe canalul Arte. „Obiectivele lor sunt obiective mesianice înainte de a fi acumularea de bani.”

Prin urmare, ar fi necesar să fim îngrijorați de pericolele unei derive sectare? „Vorbim despre stăpânirea inteligenței artificiale, a creierului conectat, posibilitatea editării genomului uman, a apropierii de nemurire etc. Consecințele și pericolele tuturor acestora sunt multiple și amețitoare, într-adevăr nu cred că faptul de a ști dacă să considerăm transumanismul ca o sectă este prioritar. Ar fi necesar mai degrabă să ne uităm la capacitatea noastră de a anticipa lumea viitoare.

Sau mai degrabă incapacitatea noastră.

Vom fi copleșiți de tsunamiul tehnologic

Pentru că aceasta este principala problemă. Vom putea anticipa această revoluție anunțată? Răspunsul este definitiv. „Desigur că nu. În anii 1990 nu am putut anticipa valul revoluționar al erei web-ului, în 2005, nu am putut anticipa rețelele de comunicare virtuală, istoria arată că nu putem anticipa. Mai ales că vorbim despre un viitor exponențial, care este în toate modurile diferit de creșterile liniare pe care știm să le analizăm.”

Iar la Laurent Alexandre nu lipsesc exemplele.

Marele Jacques Monod, recunoscut laureat al Premiului Nobel, a considerat că modificarea genomului uman era imposibilă pentru totdeauna. 5 ani mai târziu, au apărut primele modificări genetice. În ultima vreme, Lee SeDol, un geniu, campion Go, a fost convins să joace împotriva mașinii AlphaGo. Drept urmare, a fost zdrobit. Dacă geniile noastre nu sunt capabile să anticipeze aceste aspecte, mi-e greu să-mi imaginez că o societate întreagă poate.”

Așa că vom face ca de obicei”, continuă chirurgul. Unda tehnologică va trece peste noi, ne va copleși și abia după aceea vom încerca să reglementăm cât putem. Politicienii noștri, incapabili să gândească pe termen lung, nu vor vedea nimic și vor permite tsunamiului să treacă. Și numai după aceea ne vom îngrijora, vom reglementa, vom legifera. Așa cum am făcut pentru web. Întrebări de securitate, confidențialitate etc. au intrat în arena politică mult după ce tehnologiile ne-au invadat.

Filmul „Her-Ea” o realitate înainte de 2030

Și dacă există mulți care au anticipat acest val, ei sunt futuriștii din Silicon Valley, cu Facebook și Google în frunte. „Astăzi este Facebook care ține frânghia, mai mult decât Google. Facebook face pași mari în realitatea virtuală, căutările interne și mesageria instantanee. Toată lumea a râs de Zuckerberg când a plătit în exces pentru WhatsApp, dar a reușit să anticipeze declinul e-mailului și să vadă că în curând principalul canal de informații va fi mesageria.”

Dar acești giganți anticipează cu adevărat viitorul? „Îl anticipează la fel de mult pe cât îl creează, dar investesc și sume uriașe de bani. Recent, Zuckerberg a investit mult în realitatea virtuală și inteligența artificială. De asemenea, își dezvoltă propriul asistent personalizat, precum Jarvis în Iron Man.

Viitorul facebook-ului? „Vom controla totul prin voce, vom naviga prin realitate virtuală și inteligența artificială ne va ajuta. În plus, agenți personalizați, mai sofisticați decât Siri sau Cortana, precum Jarvis sau Sam în «Her», pe care îi vom vedea înainte de 2030 da, cu siguranță.”

O lume condusă de Silicon Valley?

Astăzi, GAFA au controlul asupra acestor tehnologii și sunt leagănul gândirii transumaniste. Vor fi ei stăpânii noii lumi? „Inițial, giganții internetului vor păstra cu siguranță un monopol temporar, consideră Laurent Alexandre. Dar nu își vor păstra dominația pentru totdeauna. Este nevoie să vă amintiți că acum 20 de ani Google nu exista și toată lumea credea că Microsoft va domni suprem, pentru totdeauna.”

Chirurgul nu omite să-și amintească cuvintele lui Steve Ballmer, pe atunci CEO al Microsoft, în urmă cu mai puțin de 10 ani, când iPhone-ul a fost lansat. „A anunțat râzând: «Dar cine vrea un telefon fără atingere? Acest lucru este ridicol, nu va funcționa niciodată». Microsoft era atunci liderul incontestabil pe această piață.”

AI nu va fi periculoasă pentru oameni … nu înainte de 2070

Desigur, vor exista probleme de securitate. Va fi hacking. Vor exista o mulțime de probleme etice. La fel ca veșnica dezbatere despre mașina Google confruntată cu o alegere morbidă. Pe cine ar trebui să strivească, dacă poate cruța copiii sau bătrânii? Morala noastră ne va face să salvăm copiii. Dar ar fi necesar să dotăm mașina cu moralitate?

Pentru că aceasta este întreaga problemă cu AI.

Atâta timp cât aveți un calculator care face doar ceea ce cereți, este în regulă. Dar imediat ce îl înveți să devină autonom, aceasta poate deveni periculos. În plus, sunt unul dintre oamenii care consideră că poate nu este foarte inteligent să înveți AI-ul să joace șah și Go. Acestea sunt jocuri de strategie, în care scopul este în cele din urmă «Zdrobește-ți adversarul uman». Nu sunt sigur că este relevant să învăț mașinile cum sa ne bată. Mai ales că AlphaGo nu a câștigat datorită combinațiilor matematice integrate în algoritmul mașinii. A învățat să se joace. Și unele dintre mișcările pe care le-a făcut sunt lovituri de geniu, nu doar calcul.”

Următoarele generații de mașini se vor bucura de mai multă independență decât cele de astăzi.

Cu DeepLearning, nu mai suntem în programare, ci într-o logică reală a automatizării.

Ar fi cazul să ne temem de inteligența artificială, până la punctul în care devine periculoasă pentru oameni? „Potrivit fondatorului DeepMind, AI nu poate amenința oamenii până în jurul anului 2070, pentru că ar fi nevoie de un AI puternic, complet autonom, pentru a face aceasta. Dar există în mod clar două tabere. Stephen Hawking și Elon Musk avertizează asupra pericolului pe care AI ostil îl poate reprezenta, în timp ce Mark Zuckerberg consideră că sunt, citez: «isterici».

Sentimentul meu este că, dacă nu înțelegem pe deplin subiectul, da, acesta poate deveni o problemă”, spune Laurent Alexandre. „O sectă sau un grup terorist care nu se teme de moarte și dorește să eradicheze omenirea sau să facă cât mai multe daune umane, ar putea folosi inteligența artificială ca vector, de exemplu; da, este sigur. Problema este că nu avem nicio putere asupra ei. Fără putere legislativă, fără cadru, fără reglementări. Putem interzice serios inteligența artificială? Desigur că nu. Deci, nu putem să-l oprim pe Zuckerberg să facă tot ce vrea.”

O lume nouă complet necunoscută

Laurent Alexandre crede că „absența unei viziuni pe termen lung, fie de la cercetătorii noștri, fie de la politicienii noștri, complică capacitatea noastră de a ne imagina cum va fi organizată această societate în care oamenii vor fi «îmbunătățiți» și inteligența artificială omniprezentă”. Dar el „refuză să creadă în apocalipsa ce ni se anunță” și rămâne în favoarea unei forme de tehnologism. Astfel, progresele noastre tehnologice ne vor permite să abordăm problemele cu care ne confruntăm, indiferent dacă este vorba de boli, inegalități sau ecologie.

Personal, nu văd deloc pericolul ecologic, nu sunt un Khmer Verde. Am rezolvat gaura din stratul de ozon în doar 5 ani, eliminând pur și simplu anumite substanțe din aerosoli, când am prezis apocalipsa.”

Laurent Alexandre elimină posibilitatea unui deficit de materii prime, necesar pentru toate aceste progrese tehnologice.

Vom fi într-o lume infinită. Chiar pe scoarța terestră, vom putea să ne aprovizionăm cu energie aproape inepuizabilă, prin energie solară, eoliană, apă etc. Materiile prime vor fi aproape nelimitate. Deoarece aceste tehnologii nu vor costa mult și există încă multe resurse neexploatate. În opinia mea, aceasta este o problemă falsă, cum ar fi suprapopularea. Există o mulțime de locuri pe planetă unde nu există nimeni, în Rusia, în America etc.”

Odată ce problema ecologică a fost abordată, mai apar încă câteva întrebări economice. Aceste tehnologii de augmentare vor fi accesibile tuturor? Avem mijloacele pentru această revoluție?

Din punct de vedere economic, creșterea populației, robotizarea tuturor, etc. nu va costa atât de mult”, consideră Laurent Alexandre. „Pe de o parte, pentru că vom face economii substanțiale. De exemplu, un copil va putea să învețe singur, să se antreneze, să se educe etc. Mai important, cererea de NBIC, nanotehnologii sau terapie genetică va continua să crească, iar costurile acestor tehnologii vor scădea.

Toată lumea va trebui să fie „îmbunătățită”

Astfel, oamenii îmbunătățiți vor avea control asupra genomului lor, a capacităților lor cognitive și fizice. Prin urmare, este dificil să nu luăm în considerare două categorii de oameni: cei care sunt îmbunătățiți și cei care nu sunt. Urmând această logică, este dificil să ne imaginăm că cei care nu sunt, evident, vor fi săracii de astăzi.

Deoarece țările bogate concentrează cea mai mare parte a bogăției atunci când unele populații nu au acces la apă sau educație, este greu de imaginat. „În timpul unei dezbateri cu Jacques Attali nu am fost de acord, deoarece a estimat că nici în 1000 de ani, Africa nu ar beneficia de secvențierea ADN-ului. Dar prețul secvențierii ADN a fost redus cu milioane în doar câțiva ani. Toată lumea va avea acces la această revoluție.

Chirurgul crede, de asemenea, că „NBIC-urile vor reduce inegalitățile. Modelul dominant / dominat nu va putea rezista. Poziția unei elite mai bogate, mai inteligente sau mai puternice față de restul lumii nu va fi durabilă.”

Întrebare: „În 2050, ce se va face cu persoanele cu mai puțin de 150 IQ?

Răspuns: „Nimic.”

Pentru că nu este vorba doar de inegalități sociale sau geografice, Laurent Alexandre vorbește aici despre cea mai mare inegalitate. „Cel mai bun mod de a reduce inegalitățile este de a crește abilitățile cognitive ale idioților. Desigur, nu este corect din punct de vedere politic să spui asta, dar este o realitate.

Vești bune: idioții din 2050 vor fi înlocuiți de maşini

Robotul Atlas, de exemplu, va fi angajatul perfect. Va fi mai deștept, va lucra 125 de ore pe săptămână fără să obosească, fără plată etc. Deci, în mod inevitabil, 99% din populație este șomeră.”

În orice caz, problema economică nu are prea multă importanță pentru Laurent Alexandre.

Sunt unul dintre acei oameni care cred că banii vor dispărea cândva. Banii vor deveni în cele din urmă lipsiți de sens.”

Mai mult, Laurent Alexandre crede că, dacă este inițiată o mișcare de creare a omului îmbunătățit, atunci va fi ireversibilă. Iar generațiile noi vor fi forțate să o transmită generațiilor următoare, altfel vor fi marginalizate.

Coexistența dintre oamenii extrem de inteligenți datorită tehnologiei și oamenii care au astăzi capacități intelectuale medii nu poate fi armonioasă”, a spus el.

Există o coabitare armonioasă între cimpanzei și oameni?
Nu, cimpanzeii îi punem în grădinile zoologice
.”

Vin vremuri grele pentru idioți la sfârșitul secolului, așa că… măriţi-vă IQ-ul!

Citiţi şi:
Transumanismul și religia viitorului. Interviu cu pr. dr. Jean Boboc
Longevitatea ființei umane (I)

yogaesoteric
29 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More