În Afganistan, oamenii își vând rinichii pentru a cumpăra de mâncare

Afganii înfometați își vând organele și fiicele pentru a supraviețui

Afganistanul continuă să se cufunde în groază. De la plecarea Statelor Unite și de la capturarea Kabulului de către talibani la 15 august 2021, o criză economică și socială fără egal a cuprins țara.

Mai mulți factori o alimentează: prăbușirea sistemului economic care a fost ținut de ajutoarele financiare din Occident, sancțiunile impuse de Statele Unite, încetarea plăților funcționarilor publici, oprimarea a jumătate din populație de către noii stăpâni ai țării care au redus femeile la simple fantome, condamnate să rămână închise și le-au lipsit de mijloacele de a se hrăni și de a-și asigura nevoile familiilor, seceta care a forțat 3,5 milioane de săteni să-și părăsească pământul pentru a urmări să supraviețuiască în altă parte, ajungând astfel în mahalalele unde nu le sunt oferite oportunități de muncă și unde iarna este deosebit de dificil de trăit. Practic, nimic nu funcționează. Potrivit ONU, Afganistanul se confruntă cu „cea mai gravă criză umanitară din istoria sa contemporană”.

Unele familii foarte sărace se hotărăsc să-și vândă fetițele pentru a face rost de câțiva bani pentru mâncare și încălzire. Este cazul lui Delaram Rahmati, în vârstă de cincizeci de ani, care spune că a fost nevoită să-și vândă două fiice, de șase și opt ani, pentru 100.000 de afgani, sau puțin sub o mie de dolari fiecare. Ea locuiește cu soțul și copiii bolnavi într-o colibă de noroi acoperită cu un acoperiș de plastic într-o mahala din Herat. Unul dintre fii este paralizat, celălalt bolnav mintal. Ea poate (trebuie?) să-și țină fiicele cu ea până când ajung la pubertate, înainte de a le preda noilor lor familii, pe care nu le cunoaște.

„Un rinichi ieftin”

Acest fenomen de vânzare a fetelor tinere nu este nou în Afganistan, era curent înainte de preluarea puterii de către talibani. Dar pe măsură ce criza economică se înrăutățește, subliniază The Guardian, fetițele sunt vândute din ce în ce mai tinere pentru că nu pot fi hrănite. Delaram Rahmati nu s-a hotărât doar să se despartă de fiicele ei, ci de asemenea, a decis să-și vândă unul dintre rinichi pentru a cumpăra mâncare și a plăti datoriile familiei. Ea a primit 1.300 de dolari, dar nu se poate recupera de la operație și acum este și ea bolnavă.

A trecut ceva timp de când comerțul clandestin cu rinichi a luat amploare în țară, dar de la ascensiunea talibanilor, prețurile și condițiile de vânzare s-au schimbat. În trecut, un rinichi se tranzacționa între 3.500 și 4.000 de dolari. Astăzi valorează 1.500. Legea cererii și ofertei: din cauza sărăciei, numărul vânzătorilor continuă să crească.

Mai mult de jumătate din cei 40 de milioane de afgani se confruntă cu „niveluri extreme ale foametei, iar aproape 9 milioane dintre ei sunt expuși riscului de foame”, raportează Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Pentru mulți dintre ei, singura modalitate de a obține bani pentru a mânca este să-și vândă un organ.

Salahuddin Taheri are 27 de ani și are patru copii care se culcă flămânzi de cel puțin trei ori pe săptămână. „Nu am mai mâncat orez de luni de zile. Este greu să găsești pâine și ceai”, se plânge el. El este disperat să-și vândă unul dintre rinichi și a petrecut câteva zile cercetând spitalele private din Herat.

Oficial, în ultimii cinci ani, în provincia Herat au avut loc 250 de transplanturi de rinichi, însă cifra reală ar putea fi mult mai mare. „Recent, numărul persoanelor care doresc să-și vândă rinichii a crescut în Herat și multe dintre ele trăiesc în tabere pentru strămutați din mahalale. Clienții merg în aceste tabere pentru a găsi un rinichi ieftin”, explică un medic de spital din Herat.

Traficul de rinichi afgani este un fenomen internațional: „Există o cerere mai mare de rinichi în afara Afganistanului. Țări precum Iranul au nevoie de rinichi, iar afganii săraci sunt forțați să-i vândă”, a declarat Sayed Ashraf Sadat, un activist din Herat însărcinat să investigheze traficul acestor organe în mai 2021, de către președintele afgan Ashraf Ghani. „Un rinichi poate fi cumpărat cu 300.000 de afgani (2.900 de dolari) în Afganistan și vândut între 10.000 și 18.000 de dolari în afara țării”, adaugă el.

În ziua operației, Delaram Rahmati nu era bine, iar medicii au refuzat să o opereze. „Am avut probleme cu respirația, așa că doctorii m-au dat afară din patul de spital, dar m-am întors. Le-am spus «Mai bine mor decât să suport să-mi văd copiii flămânzi și bolnavi»”.

Citiți și:
Vasile Astărăstoae prezintă detalii sensibile despre traficul internațional de organe: A ajuns o activitate ultraprofitabilă. Este o infracțiune protejată!
Departe de preocupările occidentale, sărăcia extremă amenință planeta

 

yogaesoteric
18 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More