Instituțiile statului nu mai există. O firmă a luat prizonier sistemul de alimentare cu apă

Situația halucinantă dintr-un oraș prahovean pune sub un mare semn de întrebare însăși existența instituțiilor statului român. Un operator de distribuție a apei și canalizare, fără licență de operare valabilă de la ANRSC, fără contract de concesiune cu municipalitatea, fără autorizație de mediu și fără autorizație sanitară, refuză să predea bunurile care sunt proprietăți ale orașului, împiedicând noul operator să-și intre în atribuții. Practic, locuitorii sunt ținuți captivi, iar societatea continuă să încaseze bani, fără ca cineva să o deranjeze.

Țara lui Papură-Vodă. Au confiscat sistemul de alimentare cu apă

Din 8 noiembrie 2022, Gestiunea Directă a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare al oraşului Boldești-Scăeni, din județul Prahova, a fost încredinţată operatorului regional SC Hidro Prahova SA. Locuitorii orașului, nemulțumiți de activitatea fostului operator, Jovila Construct, au răsuflat ușurați. Am trecut de jumătatea lunii mai 2023, însă, și nu s-a modificat nimic. Jovila Construct a refuzat pur și simplu să predea bunurile municipalității și continuă să încaseze bani și să opereze sistemul fără niciun drept.

Cum este posibil ca Jovila Construct să dețină ilegal și abuziv sistemul de apă și canalizare al orașului Boldești-Scăieni, să emită facturi și să încaseze bani de la populație atâta timp cât are plângere penală de la instituția Apele Române pentru utilizarea resurselor de apă fără autorizație de gospodărire a apelor?! Contractul de concesiune cu orașul Boldești-Scăeni a încetat de drept anul trecut, în noiembrie, licența de operare de la ANRSC este expirată, autorizația de mediu i-a fost suspendată de APM Prahova, iar autorizația sanitară de funcționare de la DSP Prahova este expirată. După ce că timp de 22 de ani au deținut sistemul de apă al orașului Boldești-Scăeni și l-au adus în stare de degradare totală, rezervoarele de apă mai au puțin și se dărâmă, 70% din conductele de apă sunt din oțel și foarte uzate, iar conducta de transport este din azbociment, această societate trage cu dinții să păstreze rețeaua și refuză să predea bunurile de retur care sunt proprietatea Consiliului Local Boldești-Scăeni”, a transmis Florin Dincă, viceprimarul orașului Boldești-Scăeni.

Plângere penală fără urmări

În data de 7 aprilie 2023, Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița a făcut o plângere penală împotriva SC Jovila Construct, care nu a îndeplinit condițiile pentru a obține autorizație de gospodărire a apelor pentru alimentare cu apă și evacuare ape uzate în localitățile Boldești-Scăeni și Lipănești. Administrația a arătat că, în conformitate cu Legea Apelor, utilizarea resurselor de apă fără autorizație de gospodărire a apelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

Pentru activitatea pe care o desfășoară fără abonament de utilizare/exploatare a resurselor de apă, SGA Prahova a aplicat penalități pentru abateri de la normele de utilizare/exploatare a resursei de apă în cuantum de 99.592 lei, sumă ce constituie prejudiciul calculat doar pentru perioada ianuarie-februarie. De asemenea, precizăm că, în lipsa abonamentului de utilizare/exploatare a resursei încheiat cu operatorul Jovila Construct, ne aflăm în imposibilitatea calculării volumelor de apă evacuate, în vederea întocmirii proceselor verbale a cantităților de ape uzate evacuate, a facturilor lunare pentru apele evacuate și a stabilirii depășirilor valorilor maxime a indicatorilor substanțelor poluante”, se arată în plângerea penală efectuată de Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița.

În ce țară trăim?!

Potrivit viceprimarului orașului Boldești-Scăeni, Florin Dincă, societatea Jovila Construct invocă, în întâmpinările din instanță, faptul că ar avea de încasat bani pe niște lucrări efectuate. „Nu există niciun document de recepție pe lucrările revendicate, contract de lucrări, autorizație de construcție, nimic. E doar un pretext pe care îl invocă și nici măcar nu ne-au dat în judecată pentru recuperarea sumelor pe așa-zisele lucrări. Și acum Jovila Construct refuză să predea stația de pompare a apei, rezervoarele, stația de epurare, care sunt în proprietatea orașului. Am discutat cu toate instituțiile statului, pentru că noi avem operator de drept, care ar putea să înceapă și de mâine dimineață. În ce țară trăim?! E un dezastru, pentru că văd că nicio instituție a statului nu reușește să-i dea afară și așteaptă o hotărâre a instanței. E strigător la cer. Am cerut în instanță evacuarea, obligația de a face predarea bunurilor, sunt 3 procese în care suntem reclamanți. Toate acestea durează. În plus, este ciudat că în două dintre procese instanțele și-au declinat competența după vreo 3 luni, când, de fapt, competența se stabilește de la început”, a declarat Florin Dincă, viceprimarul orașului Boldești-Scăeni.

Abuzuri cu repetiție

Jovila Construct nu este la prima mișcare de acest gen. În 2019, comuna Blejoi a trecut exact prin aceleași mizerii, operatorul refuzând să plece la expirarea contractului. „Noi ne-am dus și i-am scos de acolo pe cei de la Jovila. Bineînțeles că au făcut plângere penală împotriva noastră pentru tulburare de posesie, dar s-a soluționat în defavoarea Jovila. Ei erau foarte hotărâți, că este averea lor acolo, când bunurile erau în proprietatea comunei. Și la noi au spus apoi că au făcut niște lucrări pe care nu le-am plătit noi, tertipuri din astea. Au așteptat trei ani și, la jumătatea anului trecut, ne-au acționat în instanță, să ceară și penalități”, a precizat Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi, din județul Prahova.

Citiți și:
Prostia, golănia și obediența, bolile cronice ale administrației române
Mai putem conta doar pe miracole (satiră-manifest)

 

yogaesoteric
27 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More