Interviu cu Cosmin Zidurean – iunie 2004


un interviu realizat de Oltea Mutulescu

…oamenii nu stau strălucit cu viaţa erotică…îi irită tot succesul acesta al yoghinilor care, cum să spun, par să fie nişte inşi împliniţi, relaxaţi, fără stresuri în legătură cu sexualitatea lor. Şi apare sentimentul de „să moară capra vecinului…

 


Este medic în toată legea, chiar şi dincolo de pragul cabinetului său. Ia faptul de viaţă, îl cercetează pe toate părţile, îl ascultă cu stetoscopul, identifică simptomele şi pune diagnosticul. Cosmin Zidurean nu s-a culcat însă pe laurii diplomei de medicină  generală, s-a specializat în psihoterapie. Aşa că firea lui iscoditoare şi nonconformistă ia faptul de viaţă, îl invită să se aşeze pe canapeaua psihanalitică şi îl încurajează să spună tot. După ce descoperă dedesubturile, psihoterapeutul, care este şi regizor de televiziune, ştie ce să aducă în prim-plan şi cum să aşeze luminile pentru ca înţelegerea să vindece. Yoga Magazin a purtat cu Cosmin Zidurean un dialog fără prejudecăţi despre ce are de împărţit cu MISA cetăţeanul care face dragoste cu plapuma în cap şi lumina stinsă, ce tabu-uri pun intelectualului român fermoar la discurs, ce pericol reprezintă pătrunjelul luat în supradoză şi ce ar putea face yoghinii ca să nu-i mai suspecteze lumea că-s sectanţi.
.

Yoga Magazin: Cum reuşeşte povestea despre MISA şi Gregorian Bivolaru să zgândărească subconştientul colectiv?  Prin ce deranjează, de fapt?

Cosmin Zidurean: Mai întâi de toate, prin conotaţiile sexuale. Românul refuză o perspectivă îndrăzneaţă asupra vieţii erotice, el vrea în continuare să facă amor cu plapuma în cap şi cu lumina stinsă, în cele 5-10 minute din zilele lui bune. În acelaşi timp este foarte incitat de subiect. Să discute la o bere, la un colţ de stradă, cu doamna Geta în faţa blocului. Mai ales că din punctul de vedere al publicului mediu,  cei de la MISA sunt marţieni. Publicul nu înţelege nimic – povestea cu yoga, povestea cu respectivele practici sexuale, aşa cum au fost ele prezentate. Dar oricum ar fi fost prezentate, cetăţeanul de pe stradă tot nu înţelegea nimic.

Yoga Magazin: Intelectualul e mai citit, mai flexibil sau măcar mai sensibil la fineţuri teoretice. Totuşi putem număra pe degete intelectualii care au comentat public „mineriada“ declanşată împotriva yoghinilor.

Cosmin Zidurean: Sunt tabu-uri de neîncălcat în societatea românească. Iar persoane de foarte bună calitate intelectuală, care ar trebui să fie lideri de opinie şi liberi în gândire, au subiecte la care refuză să ia atitudine.
 
Yoga Magazin: Să dăm cărţile pe faţă. Veniţi cu o bogată experienţă în psihoterapia problemelor sexuale şi nu aveţi ca pacienţi numai oameni simpli din popor.

Cosmin Zidurean: N-am deloc.

Yoga Magazin: Care sunt tabu-urile sexuale ale intelectualului?

Cosmin Zidurean: Sunt nenumărate.

Yoga Magazin: Pe care le putem regăsi în această situaţie.

Cosmin Zidurean: Le putem regăsi. De exemplu, una dintre temele care apar foarte des în conversaţie în ultima vreme este sexul în grup. Şi am văzut intelectuali remarcabili cu atitudine de călugăriţă în momentul când se discută despre aşa ceva.

Yoga Magazin: Îmbujorarea de călugăriţă e una, atitudinea de inchizitor e alta.

Cosmin Zidurean: Nimeni nu vrea să-şi rişte imaginea.
 
Yoga Magazin: În acţiunile anti-MISA s-au încălcat o sumedenie de drepturi şi libertăţi. Intelectualul nu vede abuzul pentru că e mai puternic tabu-ul?

Cosmin Zidurean: Da.

Yoga Magazin: Cum se explică? Vorbim de oameni inteligenţi.

Cosmin Zidurean: Da, dar ei au aceleaşi reflexe naţionale de gândire.

Yoga Magazin: Care anume?

Cosmin Zidurean: Teama de a ieşi din rând într-o asemenea problemă. Teama de a le fi asociată imaginea cu apărarea unei chestiuni scandaloase şi impardonabile. Fiindcă, aşa cum a fost informaţia proiectată pe canalele media, „secta lui Bivolaru” se ocupă cu perversiuni sexuale.

Yoga Magazin: De-ar veni subconştientul colectiv la cabinet, pentru psihoterapie, ce anume aţi scrie în fişa lui de observaţie la capitolul „cea mai puternică iritare legată de sexualitate atunci când vine vorba de MISA”?

Cosmin Zidurean: E foarte simplu. Pe de o parte, repet, pisica pe care unii o agită foarte tare în tot felul de medii este nebunia cu sexul în grup. Pe de altă parte puţini vin de bună voie şi nesiliţi de nimeni sau nimic la cabinetul psihoterapeutului. Mai ales pe bărbaţi îi aduce de mână nevasta sau iubita. Pentru că ei nu vor să admită că au probleme. Or când sunt neîmpliniţi, îi mai priveşte şi nevasta urât, iar ei văd pe undeva ceva care pare că îşi râde de  problema lor, reacţionează cu respingere.

Yoga Magazin: E agresivitate compensatorie. Dar ştiu măcar destule despre lucrul pe care îl privesc cu agresivitate?

Cosmin Zidurean: Nu cred că publicul care se înfurie a citit cărţile lui Bivolaru. Eu am citit vreo două. Fără un demers coerent despre amorul tantric nu poţi să ajungi la practicile respective. Pentru că nu e vorba doar de nişte tehnici-minune pentru performanţe de mach cum să faci dragoste 6-7 ore şi să dai mai rapid femeile pe spate. E un întreg stil de viaţă, o întreagă viziune asupra cuplului, asupra universului. E o formă specială de acces la sacru prin sexualitate…

Yoga Magazin: Reclamă o mutaţie la mai multe nivele.

Cosmin Zidurean: Asta spun şi eu. Dincolo de faptul că, aşa cum m-a învăţat presa, yoghinii lui Bivolaru înnebunesc oameni, umblă cu droguri şi mai fac nu ştiu ce, dacă publicul îi mai şi vede la televizor şi publicul ştie că ei pot să facă dragoste 7 ore la rând fără nici un fel de problemă, pe public îl apucă toţi bâzdâcii.
 
Yoga Magazin: Are publicul un motiv real de supărare?

Cosmin Zidurean: Dacă oamenii nu stau strălucit cu viaţa erotică! Îi tulbură ideea că la MISA ar fi posibil sexul în grup, îi irită tot succesul acesta al yoghinilor care, cum să spun, par să fie nişte inşi împliniţi, relaxaţi, fără stresuri în legătură cu sexualitatea lor. Şi apare sentimentul de „să moară capra vecinului”.

Yoga Magazin: Yoghinii sunt acuzaţi de relaţii multiple. În acelaşi timp există un brand foarte puternic în toată lumea, care se bucură şi în România de un prestigiu excepţional. Pe coperta Playboy, însuşi şeful revistei e flancat de două blonde. Şi gemene, şi două. Fără să comentăm că Hefner bate spre 70 de ani, iar cele două iubite ale lui abia fac 50 de ani împreună. Playboy e cool, yoghinii suspectaţi de acelaşi gen de libertate erotică sunt perverşi. Cum vine asta?

Cosmin Zidurean: Nici Playboy n-a fost cool de la început. În primul an de la apariţie nimeni nu umbla în România cu Playboy la vedere. Îl cumpăram, îl citeam discret. Acum nu-l mai întoarcem cu coperta din spate când îl luăm de la chioşc. Dar în continuare şi piaţa românească, şi mentalitatea în această direcţie sunt foarte înţepenite, foarte conservatoare, într-o manieră bizantină. Pentru că printre multe lucruri bune pe care le-am luat din Bizanţ, ne-am  pricopsit cu un nărav extrem de prost, perpetuat şi în Biserica ortodoxă, perpetuat şi în societatea românească: schizofrenia discursului. Una cred şi alta zic, una zic şi alta fac şi tot aşa. O duplicitate multiplicată la infinit, pe toate nivelele.

Yoga Magazin: Totuşi cum de societatea e permeabilă la tipul de libertate erotică Playboy, iar când vine vorba de MISA orice înseamnă propunere pentru alt tip de viaţă şi comportament erotic e privit pieziş?

Cosmin Zidurean: Foarte simplu. În primul rând, Playboy nu e de aici, e din altă parte. Apar în revistă 12 fătuţe pe an, din România. Bravo lor! Le vedem şi la televizor ce frumoase sunt. Asta nu implică un stil de viaţă, implică la Hugh Hefner acasă, nu aici.

Yoga Magazin: Dacă şi la noi apare un conac al plăcerilor, ca al tăticului Playboy, vor fi probleme?

Cosmin Zidurean: Olelei, olelei, ce probleme!

Yoga Magazin: Deci e departe şi ce bine că-i departe…

Cosmin Zidurean: E la ei acolo, e treaba lor, să şi le toarne în cap, ne uităm şi noi la poze, ne hlizim; ne uităm pe gaura cheii şi pe Internet. Am răsfoit nişte statistici ale unei companii de cablu. În ultimii 2 ani şi pensionarii şi-au luat pachetul care le dă posibilitatea să intre şi să vadă femei goale şi filme porno.

Yoga Magazin: Şi ce legătură este între această pudibonderie de faţadă şi agresivitatea care răbufneşte la adresa genului de sexualitate pe care o propune MISA?

Cosmin Zidurean: Eu vreau să spun că ăla se uită, nu îndrăzneşte nici să se gândească să facă, n-are curajul să discute despre faptul că ar vrea şi îl vede pe unul care şi face, şi recunoaşte senin. Chiar îl apucă damblaua! Sexul e ceva care trebuie ţinut ascuns. E demonizat. Ţi-e ruşine de sex, ţi-e ruşine de ce simţi în legătură cu asta. Să nu ştie familia, să nu ştie vecinii, să nu ştie colegii, să nu ştie nici partenerul. Să reprimi. Nu vorbim, mai bine ne îmbolnăvim de nervi, dar nu contează.

Yoga Magazin: De fapt ce problemă de mentalitate avem aici? Românul e iritat că se poate mai mult sau nu crede că se poate mai mult?

Cosmin Zidurean: Cred că îl deranjează că se pune problema. O problemă pe care el o ignoră este pusă pe tapet şi chiar este rezolvată. Enervant. Şi oricum… ăia sunt puţin neserioşi. Eu nu ştiu cum să plătesc întreţinerea şi aia şi aia, iar lor le arde să facă amor 7 ore continuu!

Yoga Magazin: De ce nu apare reacţia opusă? Ce fac yoghinii lui Bivolaru, domnule? Vreau şi eu să experimentez, să mă lămuresc.

Cosmin Zidurean: Asta e o atitudine prea inteligentă. Să nu sperăm aşa ceva. Asta ar implica o deschidere şi o toleranţă: întâi să accept şi apoi să pot gândi că mă interesează şi pe mine. Dar întâi trebuie să accept că, uite, se poate şi nu mă deranjează pe mine în nici un fel. Dacă vreau să mă intereseze mă poate interesa. Iar dacă nu vreau, e problema mea.

Yoga Magazin: Ca psihoterapeut, cum credeţi că se poate produce această mutaţie de înţelegere, de viziune, de atitudine? Există vreo şansă?

Cosmin Zidurean: Sigur că există o şansă, dar nu foarte rapidă. Fiindcă iată avem 10 ani de când se face educaţie sexuală în şcoli. E bine că se face, indiferent ce li se spune elevilor şi cine le spune. Adevărul este că abia generaţia următoare poate beneficia de oameni competenţi pentru această educaţie sexuală şi abia cealaltă generaţie poate fi deschisă ca grup în a asocia sexualitatea cu spiritualitatea.

Yoga Magazin: Sunt yoghinii MISA nişte deschizători de drumuri în privinţa asta?

Cosmin Zidurean: Din anumite puncte de vedere, da! Ei sunt nişte continuatori ai unei tradiţii milenare, că n-au inventat-o ei.

Yoga Magazin: Asta implică un risc sporit de imagine socială distorsionată?

Cosmin Zidurean: Ca întotdeauna. În orice domeniu în care vii cu ceva complet nou, revoluţionar, opus practicilor şi obiceiurilor societăţii, eşti întâi lovit. Altceva-ul este în general agresat. Problema e alta. Gospodina, precupeaţa, şoferul, strungarul… pe ei nu-i apucă de nebuni. Ei nu s-ar fi stârnit. Ei sunt o minunată masă de manevră. Şi în momentul în care o campanie mediatică este bine condusă (iar asta a fost strălucit condusă, fiindcă eu mă săturasem, la radio, la televizor, pe orice post, în toate ziarele, am avut timp de aproape două săptămâni pe prima pagină Bivolaru), în momentul în care eu sunt agresat să iau poziţie, în momentul în care orice canal media intersectez vorbeşte despre această MISA şi despre lucruri îngrozitoare, intolerabile care se petrec acolo, reacţionez, aşa-i? Şi în toată perioada asta n-am treabă cu corupţii, n-am treabă cu prostituţia, n-am treabă cu drogurile…

Yoga Magazin: Autorităţile au vorbit de droguri în acuzaţiile iniţiale la adresa MISA.

Cosmin Zidurean: Sunt convins că dacă au găsit două borcane cu ierburi au intrat în panică – ce-s astea?

Yoga Magazin: Au găsit. Erau ierburi care se vând la orice plafar. Apoi am citit un articol în care eram avertizaţi că o anumită combinaţie de mentă, scorţişoară şi altă plantă banală are efecte halucinogene.

Cosmin Zidurean: Sigur că da. Dacă insişti, poţi să te intoxici şi cu pătrunjel. Dacă vrei foarte tare chiar reuşeşti.

Yoga Magazin: Cu supradoză de pătrunjel.

Cosmin Zidurean: Da, iar de la măcriş poţi orbi. Dacă insişti şi paşti o pajişte de măcriş, până la urmă poţi să ai asemenea probleme.

Yoga Magazin: Pentru că tot vorbim despre fitoterapie. Să ne imaginăm un om care se hotărăşte să studieze medicina tradiţională, să vindece oamenii şi să fie un fel de „doctor fără arginţi”. Sau să accepte foarte puţini arginţi. Îl judecăm?

Cosmin Zidurean: „Da, mamă, vrei să vindeci? Du-te la Facultatea de Medicină, te recunoaşte toată lumea, primeşti şi bani pe chestia asta, uite ce casă mare şi frumoasă are domnul doctor şi cu ce maşină frumoasă se plimbă!” – asta va fi replica doamnei Geta către copilul ei.

Yoga Magazin: Valorile spirituale nu sunt acceptate de societate într-un sens profund?

Cosmin Zidurean: Valorile spirituale sunt suspecte. Fiindcă tot ce nu înţelegi este suspect. Şi dacă pe mine mă interesează numai să am ce mânca şi ce bea, în cel mai fericit caz o casă bună, o maşină bună, ba poate chiar o carieră, unul care alege alte valori nu mai e din filmul meu.

Yoga Magazin: De aceea „li se rupe filmul” unor părinţi care văd că odraslele aleg şcoala de yoga MISA?

Cosmin Zidurean: Majoritatea părinţilor suferă când copiii lor aleg altceva decât şi-au dorit pentru ei, altceva decât şi-au imaginat pentru viitorul lor. Problema este utilizarea mediatică a acestui tip de reacţie absolut firească. E o reacţie normală şi biologic, şi psihologic. Ştim cu toţii de conflictul dintre generaţii. Ştim că lumea se mişcă, părinţii sunt făcuţi să stea alături de copiii lor o vreme, după care adolescenţii, tinerii trebuie să se elibereze, să trăiască lumea viitorului, nu lumea trecutului. Să trăiască lumea lor, să-şi crească propriii copii, să nu rămână cantonaţi în universul părinţilor lor, căci lumea nu s-ar mişca înainte. Aşa apare conflictul.

Yoga Magazin: Şi vin eu, jurnalistul, şi spun: ia uite câte mame nefericite pe lângă MISA!

Cosmin Zidurean: Ceea ce este o realitate. Uite câte mame nefericite! Dar nu înseamnă că acele mame nefericite sunt deţinătoarele adevărului absolut, după cum nu înseamnă nici că ceilalţi sunt deţinătorii adevărului absolut.

Yoga Magazin: Şi ei pot greşi în relaţia cu familiile lor, este evident. Oricum, culpabilizarea aceasta prin mame necăjite este veche în campania anti-MISA.

Cosmin Zidurean: Ştiu, e pedala cea mai uşor de călcat. Eu pot să stârnesc furia socială împotriva Academiei de Arte Plastice dacă am timp şi bani ca 3 luni de zile să fac interviuri cu părinţii, cu portarul de la Academie, cu gazdele pe unde stau aceştia cu chirie şi tot aşa. Şi voi ajunge la concluzia că sunt nişte declasaţi, care se zgâiesc toată ziua cu ochii la tavan să le vină inspiraţia, care fac nişte chestii oricum de neînţeles pentru că noi nu le înţelegem proiectele… Ce, e greu? E foarte uşor! Pot oricând să stârnesc o sumedenie de iepuraşi pe un domeniu, să le induc ce vreau eu să extrag din situaţie şi ei îmi aduc exact ce le-am cerut eu. E simplu. Orice manipulare pleacă de la nişte date foarte concrete. Trebuie să cunosc foarte bine publicul meu ţintă. Şi atunci, pe căi foarte clare şi standardizate, apăs pedalele care trebuie, în ordinea care trebuie, cu frecvenţa care trebuie şi uite melodia!

Yoga Magazin: Înţeleg că din punctul acesta de vedere MISA e ofertantă pentru campaniile de manipulare.

Cosmin Zidurean: E predestinată. Şi eu sunt convins că ea va fi păstrată sub clopot de sticlă, ca să poată fi accesată ori de câte ori este nevoie. Deturnarea atenţiei. Uşor, lejer. Cu ungurii nu se mai poate. Suntem colegi în NATO, au intrat în Uniunea  Europeană, asta vrem şi noi. Ce ne facem? Noroc că avem MISA.

Yoga Magazin: A existat un efort real al societăţii pentru dialog?

Cosmin Zidurean: Deloc. Oricum, am remarcat un alt lucru care mi se pare foarte interesant. De ce o şcoală este considerată sectă?

Yoga Magazin: Poate ne dumirim împreună.

Cosmin Zidurean: Eu cred că vina trebuie căutată cumva şi în interior. La nivelul percepţiei mele:  eu, care habar n-am ce-i cu MISA şi îmi văd de treaba mea, mă intersectez la un moment dat cu un cunoscut, care e ok, cu care am lucrat cândva şi mă înţeleg bine. Şi vorbim de una de alta şi îl văd aşa, dintr-o dată, transfigurat şi zicând: Grieg! Nitam-nisam, în discuţie! Poate că omul vrea să-mi împărtăşească o experienţă pozitivă, el e bine intenţionat. Dar eu pot fi pe altă lungime de undă. Şi atunci yoghinul trebuie să deprindă o anumită flexibilitate în comunicare. (Fie vorba între noi, majoritatea oamenilor, nu neapărat yoghini, nu o au.) Ar trebui să ştie că orice atitudine convinsă asupra unor adevăruri sau credinţe la care celălalt nu are acces poate crea un sentiment de enervare. De suspiciune, de respingere. Ceva de genul: „Ia mai ducă-se undeva, cu secta lor cu tot!”. Mai ales când asta este imaginea publică. 

Yoga Magazin: Se poate lucra de ambele părţi?

Cosmin Zidurean: Sigur că se poate. Trebuie să se lucreze, dar este foarte greu. În primul rând s-au creat nişte reflexe. Dar putem învăţa cu toţii de ce este nocivă discriminarea. Orice tip de discriminare. În momentul în care încercăm să devenim mai toleranţi, creăm premisele unui dialog, după care învăţăm să şi purtăm acest dialog. Dar până nu accept că poate exista şi o altă poziţie decât a mea, nu pot purta un dialog cu omul. Pentru că problema nu este dacă sunt sau nu sunt de acord. Problema nu este nici măcar dacă înţeleg sau nu. Problema este să nu dau cu piatra.

Yoga Magazin: Care este primul pas?

Cosmin Zidurean: Întâi trebuie să cunoşti. Este efortul elementar pe care trebuie să-l faci în momentul în care vrei să ai o părere despre ceva.    

interviu preluat din revista Yoga Magazin nr. 50, iunie 2004

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More