Întrebări fundamentale despre războiul din Ucraina

Un articol de Achijah Zorn, dublu licențiat în teologie și psihologie la Bonn, a apărut în publicația germană tichyseinblick.de. Zorn, din 1996 până în 2021, a fost pastor pentru persoane cu dizabilități într-un sat diaconal din Mülheim an der Ruhr.

Cetățenii germani se grăbesc să facă politică. Chiar și atunci când vine vorba de războiul din Ucraina. Ar fi important să ne punem mai întâi câteva întrebări fundamentale:

  1. După câți morți și câte distrugeri este mai bună o pace nedreaptă decât o rezistență eroică?
  2. Ce sens are să ajuți luptătorul care se confruntă cu un urs doar cu o furculiță în loc de un cuțit?
  3. Începând cu livrarea căror sisteme de arme Germania devine parte beligerantă împotriva Rusiei? Începând cu ce cantități de gaz cumpărate Germania și Rusia sunt cele mai bune prietene?
  4. Dacă Rusia câștigă războiul și Ucraina capitulează, sărbătorim săptămânile de eroism ale ucrainenilor și solidaritatea noastră de nezdruncinat cu ei? Vom fi, împreună cu ucrainenii, „învingătorii inimilor”?
  5. Cine va reconstrui Ucraina după război?
  6. Ce țări și organizații politice de pe acest pământ au voie să poarte războaie de agresiune, încălcând dreptul internațional, fără a fi condamnate și sancționate la nivel internațional?
  7. Tentația occidentală de a purta un război în Ucraina este atât de mare pentru că se poate purta un război cu câteva miliarde de dolari scoase de la tiparniță, fără a fi nevoie să ne punem pielea la bătaie pe front?
  8. Cine profită de fapt de pe urma acestui război blestemat? Probabil că nu este vorba de Ucraina sau de Rusia. Cel puțin nu de populațiile lor, chiar dacă una dintre cele două țări va câștiga războiul.
  9. Își pot imagina deontologii războinici că se merge la război cu cea mai bună atitudine, că se câștigă chiar, iar la sfârșit se rămâne cu buzunarele goale și sufletul împăcat?
  10. Dacă un hoț fără scrupule invadează cu brutalitate și fără milă casa unei persoane mai slabe, este necesar să ajut persoana mai slabă dacă îmi cere asta? Este bine să ajut persoana mai slabă, chiar dacă gestul m-ar pune în pericol și, în același timp, ar provoca distrugerea casei și moartea persoanei mai slabe?
  11. Care sunt interesele Germaniei în războiul din Ucraina?
  12. Doar o doctrină de descurajare consecventă și pregătită pentru atac poate preveni un război cu Rusia lui Putin? Este cea mai bună cale spre pace aceea presupus depășită „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” (Exodul 21:23-25)?
  13. Care sunt principalele trăsături ale unei „politici externe feministe” (Annalena Baerbock, ministru de Externe) în războiul din Ucraina?
  14. Cel ce vrea să transforme săbiile în pluguri este gata să are câmpurile celor ce transformă plugurile în săbii?
  15. Războiul din Ucraina este una dintre acele dileme etice mizerabile în care nu pot decât să mă simt vinovat și să mă murdăresc de sânge, indiferent ce aleg? Există o cale care – în cel mai bun caz pe termen lung – ar putea însemna ceva mai puțină vină și mai puțin sânge?

Citiți și:
Planul B al „Marii Resetări” a globaliștilor: Războiul din Ucraina. Analiza unui important analist politic american
Multe aspecte trec neobservate din pricina războiului din Ucraina. Și tocmai de aceea, multe nefăcute se fac tocmai acum
Jacques Baud, colonel al armatei elvețiene: „Abordarea rusă a războiului este foarte diferită de cea a SUA” (I)

 

yogaesoteric
9 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More