Iosefina Pascal, confirmată: Diferențele de date privind decesele – recunoscute oficial

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a susținut o conferință de presă în care a prezentat date obținute din „ancheta” guvernamentală privind diferenţele între raportările infectărilor și deceselor de covid-19.

Practic, ministrul nu lămurește mai nimic – dar confirmă faptul că există diferențe între datele raportate de diverse baze de date.

Mai mult, la întrebarea esențială pe care a primit-o – dacă există vreo legătură între diferențele de raportare a deceselor și perioada alegerilor parlamentare de anul trecut – ministrul confirmă ceea ce a scos la iveală ancheta Iosefinei Pascal, dar se vede clar și încercarea demnitarului de a ocoli răspunsul clar.

Există diferențe între datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele”, a confirmat ministrul.

Dar, imediat, Mihăilă s-a repliat: „Orice încercare de a politiza va scădea încrederea populației”.

Aș prefera sa nu facem nicio legătură politică între numărul de decese, necazul și nenorocirea acestor oameni și orice context politic”, a spus Mihăilă, menționând că „diferențele există de la începutul pandemiei”.

Și în privința acuzațiilor lui Vlad Voiculescu la adresa miniștrilor PNL că „ar fi măsluit cifrele pentru a putea organiza alegeri”, Mihăilă pare că vrea să bage, deocamdată, gunoiul sub preș.

Nu aș căuta greșeli și vinovați pentru diferențele de raportare ci m-aș concentra pe corectarea deficiențelor”, spune ministrul, arătând că a transmis o clarificare către DSP-uri privind metodele de raportare. Așa cum s-a petrecut și în alte țări, este nevoie de o actualizare a deceselor raportare, care să plece de la datele trecute pe certificate.

Un aspect interesant remarcat de ziariști – chiar dacă ministrul a prezentat multe cifre privind raportările deceselor, nu a putut da o cifră totală a diferenței dintre decese reale și cele raportate.

În 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal covid-19 cu virus identificat U071 şi 224 de cazuri cu diagnostic principal covid-19 cu virus neidentificat, U072. De asemenea, s-au înregistrat 3590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar covid-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar covid-19 cu virus neidentificat”, a arătat Ioana Mihăilă.

Pe de altă parte, Mihăilă spune că „Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct, din raportările trimise de spitale, este 18.670”.

De asemenea, „Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme”.

Comisia a analizat diferenţele de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. Este necesar un proces de actualizare în platforma coronaforms”, a declarat Ioana Mihăilă.

Reamintim că o anchetă jurnalistică a Iosefinei Pascal a scos la iveală că, în perioada electorală și pre-electorală din 2020, au murit cu 30.000 de oameni mai mult decât în anul precedent – și NU din cauza covid – ci pentru că tratarea acestora a fost neglijată din cauza nebuniei create în sistem, dar și a forțării sistemului prin alegerile parlamentare cerute de Iohannis și PNL.

Chiar dacă ministrul Sănătății a ocolit răspunsul direct – reiese clar haosul raportărilor – dar și necesitatea unei Comisii parlamentare de anchetă.

Citiţi şi:
Cum se manipulează certificatele de deces Covid-19
Marea mascaradă a covid: Cum s-a umflat din condei numărul de morţi pentru a îngrozi lumea

yogaesoteric
26 mai 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More