Irlanda a votat NU! Constituţia UE a fost respinsă pentru a treia oară de cetăţenii Europei

 
de Mihai Vasilescu

 

Prezentat de mass-media drept o acţiune de modernizare a instituţiilor europene, tratatul de la Lisabona reprezintă, în realitate, un pas crucial în transformarea Uniunii Europene într-un stat supranaţional, cu puteri nelimitate. După ce Constituţia europeană a fost respinsă de olandezi şi francezi în 2005, tratatul de la Lisabona părea soluţia salvatoare pentru a evita alte invalidări ale acesteia, dacă s-ar fi continuat organizarea de referendumuri populare. Astfel că, după întâlnirea de la Lisabona din 2007, constituţia europeană, deghizată în tratat, poate fi ratificată prin simplu vot parlamentar, fără a-i mai întreba direct pe cetăţenii statelor membre UE, dacă sunt sau nu de acord cu ea.

Până în prezent, parlamentele a 18 state membre au ratificat, fără a clipi, tratatul de la Lisabona. Pe 12 iunie a venit rândul Irlandei, singura ţară în Constituţia căreia este stipulat că „în cazul unui transfer de suveranitate trebuie organizat referendum”. Şi irlandezii au fost foarte clari: 53% au votat împotriva tratatului de la Lisabona, deci împotriva statului supranaţional european.

Votul Irlandei anulează tratatul de la Lisabona

Pentru a intra in vigoare, textul trebuie aprobat de toate cele 27 de state membre UE. Votul Irlandei ar trebui să ducă deci, automat, la anularea tratatului. Primul ministru francez, François Fillon, declara pe 12 iunie, într-un interviu televizat: „Dacă irlandezii decid să respingă tratatul de la Lisabona, atunci nu va fi niciun tratat de la Lisabona”.

Unii oficiali europeni sunt însă hotărâţi să persiste în ideea lor fixă: Constituţia trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009, cu sau fără voia cetăţenilor Europei. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat, imediat după anunţarea rezultatelor referendumului din Irlanda, că procesul de ratificare trebuie să continue. Marea Britanie, Spania, Italia, Cipru, Cehia, Belgia şi Suedia nu şi-au exprimat până acum poziţia faţă de constituţia europeană.

Franţa vehiculează ideea unui troc cu Irlanda

Şi Jean-Pierre Jouyet, secretarul francez de stat pentru afaceri europene susţine continuarea ratificării, deşi acest lucru este absurd, din moment ce tratatul nu poate intra în vigoare decât dacă are aprobarea tuturor celor 27 de ţări membre. Tot el dezvăluie şi care sunt intenţiile oficialilor europeni: „Cel mai important lucru este ca procedura de ratificare a tratatului să continue în celelalte state,” spune Jouyet într-un interviu televizat. “Şi apoi să vedem ce aranjament juridic putem găsi cu irlandezii.”

Deja presa vehiculează ameninţări, mai mult sau mai puţin voalate, la adresa Irlandei. Chestionat în legătură cu eventualitatea unei Europe cu 26 de membri, Jouyet a răspuns că nu poate fi exclus din Uniune un stat care este membru de 35 de ani. Simplul fapt că se pune în discuţie problema excluderii Irlandei din Uniunea Europeană arată că părerea exprimată de cetăţenii unei ţări nu contează, câtă vreme nu corespunde planurilor trasate de tehnocraţii europeni. Presa le mai aminteşte irlandezilor şi că ţara lor a primit multe fonduri europene şi, în consecinţă, ar fi fost cazul ca ei să se arate mai cooperanţi. Cu alte cuvinte: ori faceţi ca noi, ori vă tăiem finanţările.

Marea Britanie a dat deja asigurări că Parlamentul său va aproba tratatul de la Lisabona. La ce bun? Tratatul nu mai are niciun sens în acest moment. Alte ţări sunt mult mai realiste. Preşedintele ceh, Vaclav Klaus a anunţat că din punctul lui de vedere, tratatul este mort.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso a declarat că nu a fost pus la punct un plan alternativ pentru cazul în care tratatul e respins de un stat membru. De aceea, liderii europeni sunt nevoiţi să se întâlnească la Bruxelles în perioada următoare, pentru a găsi o soluţie.

Citiţi şi:
Oficialii europeni par decişi să nu ţină cont de voinţa locuitorilor Europei
Ce nu ştiaţi despre Uniunea Europeană
Cine vrea de fapt să schimbe imnul naţional?

yogaesoteric
16 iunie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More