James Corbett: Controlul conştiinţei devine o realitate

Când vă gândiți la „controlul conştiinţei”, la ce vă gândiți?

Vă gândiți la conspiraționişti cu tichii de aluminiu pe cap, prin care încearcă să-i împiedice pe extratereștri să le inculce în sfera conştiinţei diverse idei? La oameni de știință malefici care fac amestecuri ciudate de substanțe prin care îi fac pe oameni să le execute necondiționat ordinele? La povești SF despre oameni controlați de la distanță cu telecomanda?

Da, ideea „controlului conştiinţei” a fost uzurpată atât de eficient de inginerii sociali, încât astăzi pare mai degrabă a fi rodul fanteziei umane. Nu prea contează dacă această fantezie ia forma unei povești SF stupide sau aceea a unui discurs conspiraționist fără sens. Câtă vreme publicul înțelege că este un subiect „ciudat”, majoritatea oamenilor vor ști în mod instinctiv cum să-l evite.

Dar știți oare care este realitatea? Controlul în sfera conştiinţei nu este ceva fantastic. Este o realitate concretă care își face loc din ce în ce mai mult în revistele de știință, în documente declasificate și chiar în ziarele mainstream.

Un exemplu:

Ce se află în mintea ta? La fel ca în filmul lui Nolan «Inception», tehnologia minții îți poate robi mintea; «neuro-drepturile» te pot apăra.”

Acest titlu senzaționalist nu aparține vreunei publicații online independente, ci agenției France-Presse (via The Economic Times). Se pare că AFP ar vrea să vă aducă la cunoștință faptul că în curând va fi posibil ca mintea omului să poată fi citită. În fapt, tehnologia viitorului va fi capabilă să știe ce vei gândi „înainte chiar ca tu să fii conștient de ceea ce gândești”.

Așadar, de ce aduce media fosilizată acest subiect în discuție? Ca tot ceea ce ei scriu, și aceasta este o formă de a îndrepta discuția despre amenințarea controlului conştiinţei într-o anumită direcție. Însă un fapt este sigur: după ce s-au luptat ani de-a rândul să țină discuția despre controlul conştiinţei la marginea acceptabilității, inginerii sociali încearcă acum să o normalizeze. Iar asta ar fi cazul să ne îngrijoreze din multe motive.

Nu mă refer acum la „controlul conştiinţei” în sens de propagandă, manipulare psihologică și programare prin intermediul mass-media. Am urmărit și scris despre acest subiect ani de zile, inclusiv despre programul MK Ultra (vezi și seria Propaganda Watch) și despre cum îi poți manipula cel mai bine pe oameni pentru a-și face vaccinuri.

Deci, nu, astăzi vom vorbi despre adevăratul control al conştiinţei, cel din cărțile SF, adică despre micile tehnologii implantate în creierele oamenilor pentru a le controla trupurile. După cum se prezintă situaţia, acest tip de tehnologie nu este atât de fantastic pe cât v-au făcut să credeți inginerii sociali.

O cheie pentru a înțelege toate acestea o oferă articolul din AFP. Acolo sunt discutate diverse inovații din domeniul neuro-tehnologiei, inclusiv instrumente care le vor permite unor personaje malefice să „înscrie emoții în creierul tău” și să implanteze în memoria ta „povești de viață care nu-ți aparțin”. Articolul îl citează mai departe pe Rafael Yuste – „un expert pe subiect” de la Universitatea Columbia – care observă că această tehnologie nu este doar teoretică, ci este deja utilizată în experimente: „Oamenii de știință au făcut experiențe cu șobolani, implantând imagini ale unor obiecte nefamiliare în creierele lor pentru a observa cum acceptă acele obiecte în viața lor reală ca și cum le-ar aparține și a le încorpora în comportamentul lor natural.”

În mod previzibil pentru un astfel de articol, chiar dacă autorii recunosc că o astfel de tehnologie este utilizată deja și chiar are parte de o legislație prohibitivă, în același timp o descriu ca fiind o temă „de romane și filme SF” care „au prezentat publicului partea întunecată a neurotehnologiei”. Mai departe, autorii discută „aplicațiile cu adevărat benefice” ale acestei tehnologii, notând cum în „2013, președintele SUA Barrack Obama a promovat inițiativa BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neuro-technologies), care își propunea să studieze cauzele bolilor mentale precum Alzheimer, Parkinson și epilepsia”.

Pentru cei care își amintesc articolele mele despre apariția cipului pentru creier în care discutam „Inițiativa BRAIN” propusă de DARPA și în care precizam exact felul în care această tehnologie sinistră de control în sfera conştiinţei va fi vândută publicului, nu este nimic surprinzător. Strategia de marketing va evidenția beneficiile potențiale ale unor asemenea tehnologii pentru quadriplegici și alte persoane handicapate.

Iar acum am ajuns în momentul în care AFP ne vorbește despre „aplicațiile benefice” ale acestei tehnologii – inclusiv „pacienții care suferă de Parkinson, surzii și cei cu Alzheimer” – chiar dacă în același articol amintesc despre propunerea președintelui din Chile de a da o lege împotriva abuzului potențial de această tehnologie de către cei cu intenții rele (…)

Bineînțeles că, așa cum se petrece cu astfel de reglementări guvernamentale de „soluționare” a unor crize, „soluția” este la fel de rea pe cât este problema pe care încearcă să o rezolve. În loc să interzică o astfel de tehnologie, reglementarea va încuraja folosirea ei, guvernul nefăcând altceva decât să hotărască scopurile pentru care va fi acceptabilă sau nu această tehnologie. După cum se exprimă AFP prin vocea lui Rafael Yuste, ideea controlului în sfera conştiinţei și a manipulării neurologice nu este în mod inerent rea. Este rea doar pentru că aceia care vor avea implantat un cip în creier vor fi cu mult mai avansați decât frații și surorile lor neimplantați. În felul acesta, la fel ca în cazul minorităților, al săracilor și al altor ținte pentru eugeniști, prioritizate în programul de vaccinare, totul în numele „dreptății sociale”, la fel și aici, guvernele se vor asigura că toată lumea va avea acces la cipul pentru creier.

Pentru a evita situația în care unii oameni vor fi mai avansați, iar alții nu, noi credem că aceste neurotehnologii este necesar să fie reglementate conform principiilor universale de dreptate, recunoscute în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului”, a afirmat Yuste.

Ah, da, Declarația Universală a Drepturilor Omului, acel nobil document ONU, schițat de cunoscutul eugenist H.G. Wells, care își propunea să respecte toate drepturile și libertățile atât de dragi nouă, cu excepția cazului când „sunt folosite spre scopuri și principii contrare Națiunilor Unite”. Probabil că Bill Gates salivează la gândul că își poate încărca sistemul de operare în creierele oamenilor, iar Elon „Neuralink Musk” simte ceva asemănător la gândul că va deveni primul trilionar (recunoscut în mod public).

În acest moment sunt dezvoltate o multitudine de instrumente pentru controlul conştiinţei la nivel neurologic. Mai important, campania de propagandă pentru acceptarea acestor orori hi-tech se desfășoară deja. În fapt, în următorii cinci ani vom asista la introducerea unor tehnologii invazive „audibile” și „purtabile” ca o cale de a face publicul să accepte cipul pentru creier.

Însă nu este nevoie să mă credeți pe mine, un conspiraționist. Ascultați-l mai bine pe clovnul de la Forumul Economic Mondial, Herr Schwab însuși, cum îi spune unui ziarist francez, în anul 2016, că în anul 2026 vom avea cu toții implantat un cip în creier.

El chiar explică felul în care aceste cipuri vor fi introduse treptat, pentru a obișnui publicul cu ideea că vor avea un tovarăș electronic (controlul în sfera conştiinţei) constant. Mai întâi, tehnologia va fi aplicată în haine, apoi în creier sau sub piele, „iar într-un final va exista o comunicare directă între creierul nostru și lumea digitală”, ceea ce va conduce la „un gen de fuziune între lumea fizică, digitală și biologică”.

Amuzant este că înainte de a le arăta prietenilor tăi conformişti clipul, te vor numi un conspiraționist turbat și vor respinge însăși ideea de cip, însă după ce le vei arăta clipul îți vor da 15 motive diferite pentru care cipurile sunt o evoluție tehnologică evidentă și lăudabilă. După care te vor asigura că nu este nimic în neregulă dacă îți vor fi implantate direct în cortexul cerebral și este absolut rezonabil ca domnul Klaus Schawab să vorbească despre transformarea speciei umane într-o armată de cyborgi cipați. Într-un final, vor declara solemn că ei vor fi primii care se vor upgrada transhumanist imediat ce ele vor deveni disponibile, iar tu ești un extremist de dreapta dacă nu profiți de ocazia de a fi cipat de Klaus și clica lui.

Dacă nici ăsta nu este controlul conştiinţei, atunci nu știu ce mai e.

Jurnalist de investigație premiat, James Corbett a susținut prelegeri despre geopolitică la Universitatea din Groningen și a susținut prezentări despre jurnalism open source la conferința fOSSa a Institutului francez de cercetare în informatică și automatizare, la TedXGroningen și la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto.

Citiţi şi:
Poate fi folosită tehnologia 5G pentru controlul insidios al conştiinţei?
De la cibernetică la Littleton: tehnici pentru controlul conştiinţei (I)

 

yogaesoteric
28 mai 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More