Judecătoarea Adriana Stoicescu: ‘Am fost amenințată cu «lichidarea» și că voi zbura din sistem dacă nu tac’

Este una dintre cele mai puternice voci din Justiția română. Își spune întotdeauna, tranșant și cu verticalitate, punctul de vedere, pe care îl susține cu argumente clare, apreciate de mulți dintre colegii săi.

Se declară împotriva desființării Secției Speciale și ar dori ca în fruntea Ministerului Justiției să se afle un fost judecător, neafiliat politic. Recunoaște că a început să vorbească public în momentul în care se discuta despre o iminentă arestare a sa și nu uită că un infractor a avut tăria să refuze oferta de reducere a pedepsei în schimbul unei mărturii care să o „înfunde”. A fost amenințată cu lichidarea dacă mai vorbește și a ignorat întotdeauna sentințele care i-au fost „sugerate”. Spune că multora dintre oamenii din Justiție le este frică să vorbească, dar știe că „sistemul” a făcut victime printre magistrați, indicând în acest sens judecători și procurori din Oradea. Despre toate acestea și nu numai, judecătoarea Adriana Stoicescu, fost președinte al Tribunalului Timiș, a vorbit într-un interviu acordat BihorJust.

Școli absolvite și evoluție profesională:

Adriana Stoicescu s-a născut pe 31 ianuarie 1971, în Timișoara. A urmat școala generală numărul 24 din Timișoara, a absolvit Liceul Sanitar și este licențiată a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – promoția 1996.

Între 1996 și 2004 a profesat ca avocat în Baroul Timiș, iar în 2004 a intrat în magistratură, la Judecătoria Lipova, din județul Arad, unde a rămas până în 2007. A urmat o perioadă de 4 ani, până în 2011, când a activat în cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București, după care a ocupat, timp de doi ani, funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Timișoara.

În 2013, din iunie până în august, a fost judecător la Tribunalul Bihor, după care s-a mutat la Timișoara unde a fost, până la începutul anului 2015, vicepreședinte al Tribunalului Timiș.

Din 1 ianuarie 2015 până la începutul lui 2021 – timp de două mandate – a îndeplinit funcția de președinte al Tribunalului Timiș.

„Nu am fost șef. Am fost doar un coleg cu atribuții administrative”

ReporterCe v-a determinat să deveniți judecător și cum a fost începutul carierei dumneavoastră? Ați avut temeri să nu greșiți, emoții la primul proces?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu a fost un motiv romantic. Pur și simplu nu mă mai regăseam în avocatură. Spre deosebire de începuturile mele, în anii 2003-2004 deja porțile barourilor se deschiseră larg, astfel încât simțeam o deteriorare a nivelului de pregătire și a performanței avocaturii.

Prima ședință de judecată a fost foarte emoționantă, pentru mine, evident. Le spuneam avocaților „domnule președinte”. Noroc cu grefiera care mă tot atenționa „Dumneavoastră sunteți acum judecător…”

Reporter: De când sunteți judecător, care a fost cea mai dificilă situație în care v-ați aflat?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu știu dacă pot să identific o situație dificilă, cred că au fost mai multe. Profesional, pot spune că dosarele având ca obiect omor cu victime copii sunt cele pe care le percep ca fiind cele mai dificile, din perspectivă sufletească.

ReporterAți avut două mandate în calitate de președinte al Tribunalului Timiș. Cum caracterizați aceste perioade – au fost ele diferite?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Primul mandat a fost unul al învățării continue, al descoperirii personale. Nimeni nu te învață să fii manager, iar cărțile îți sunt utile pentru a-ți face o imagine de ansamblu a ceea ce ar fi necesar să fie activitatea de management al instanței.

Este necesară o anumită structură emoțională, o aplecare spre empatie, generozitate. Să fii lider presupune în primul rând să iubești oamenii, să îi asculți și să faci tot ce depinde de tine ca lor să le fie bine. Nu am vrut să fiu și nu am fost șef. Am fost doar un coleg care avea niște atribuții administrative.

Al doilea mandat a fost mult mai ușor de gestionat, pentru că experiența și-a spus deja cuvântul.

„Am fost sfătuită să vorbesc public când se vorbea despre o iminentă arestare a mea. Mă știam nevinovată”

ReporterCând ați decis să vă exprimați public opiniile? Ați avut vreodată vreo limită pe care v-ați impus-o, ceva de genul «despre aceste aspecte nu voi scrie niciodată»?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu a fost o decizie foarte bine analizată, recunosc. Am fost sfătuită să vorbesc public în perioada în care se vorbea despre o iminentă arestare a mea, așa încât mi s-a părut potrivit să ies și să vorbesc, pentru că mă știam nevinovată. Am făcut-o prima dată când s-a pus problema testării poligraf a procurorilor DNA – Structura centrală, o chestiune care, personal, m-a revoltat.

ReporterSunteți criticată pentru că vă spuneți părerea public?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Uneori. Am fost acuzată de un coleg procuror că fac rău sistemului judiciar aducând pe tapet problemele din interiorul justiției. 90% din oamenii care citesc postările mele și apoi îmi scriu, însă, mă susțin. Recunosc că primesc mesaje private de la colegi, culmea, mulți procurori, care susțin pozițiile mele, dar care recunosc că le este teamă să se exprime public. Le mulțumesc încă o dată și îi asigur că le înțeleg temerile.

ReporterAți avut de suferit, profesional, din această cauză?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Profesional, nu. Am fost reclamată la Inspecția Judiciară pentru că am apărat-o public pe doamna judecător Dana Gârbovan, dar sesizarea a fost clasată, iar Consiliul Superior al Magistraturii a menținut soluția.

„Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să ascult. Și nu doar o dată”

ReporterDe ce credeți că sunteți printre puținii magistrați care au curajul să expună realitatea aşa cum este? Se tem colegii dumneavoastră să își exprime public ideile?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da, se tem. Majoritatea nu crede că cele apărute în spațiul public despre abuzurile unor procurori DNA sunt reale. Eu îi înțeleg, pentru că nu au trăit această experiență. Statistic vorbind, colegii din materiile non penale nu știu ce s-a petrecut, iar dintre cei care știu, mare parte consideră că sunt fake news. O mică parte, în sinea lor, sunt de acord cu ce s-a petrecut, dintr-o eronată judecată a fenomenului. Însă, colegii din penal, de la nivelul tribunalelor și curților de apel, știu foarte bine ce s-a petrecut în perioada respectivă dar, din rațiuni pe care eu le înțeleg, preferă să tacă.

ReporterAți fost amenințată vreodată?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da. Am fost amenințată cu „lichidarea” și că voi zbura din sistem dacă nu tac.

Reporter: Într-o postare pe pagina dumneavoastră de Facebook spuneați că ați fost „vânată” din cauză că ați spus „nu”. Ne puteți da detalii?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să ascult. Și nu a fost doar o dată. Am pronunțat de fiecare dată soluția pe care am apreciat-o ca fiind legală, fără să țin cont de „sugestiile” binevoitoare.

ReporterCare este feed-back-ul primit din partea oamenilor din justiție în legătură cu postările dumneavoastră?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: În 90% din cazuri lumea le apreciază și mă susține.

„Un infractor a avut tăria să spună «nu» ofertei de reducere a pedepsei în schimbul capului meu”

ReporterConsiderați că sunteți sau ați fost victima sistemului?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu sunt o victimă în sensul propriu al cuvântului. Puteam să fiu, e drept, dacă un inculpat ar fi acceptat să formuleze un denunț mincinos împotriva mea. Am fost o victimă din perspectivă psihologică, am trăit doi ani de coșmar, așteptând în fiecare zi să fiu „legată”, așa cum le plăcea fanilor cătușelor să se exprime.

Da, recunosc, șansa mea a fost un infractor, azi condamnat, care a avut tăria să spună „nu” ofertei de reducere a pedepsei în schimbul „capului meu.”

ReporterCunoașteți cazuri în care anumiți colegi au fost „executați” de sistem?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da. Atât colegi de la Oradea, judecători și procurori, cât și un coleg procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

ReporterCum credeți că sunteți văzută de colegi?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Cred că părerile sunt împărțite. Sunt mulți care nu mă cunosc, nu îmi știu povestea și, totuși, emit judecăți de valoare, fiind într-o eroare cumplită. Dar nici nu au încercat să mă cunoască, fiindu-le mai simplu să acuze și să judece decât să cerceteze. Sunt, pe de altă parte, oamenii care mă cunosc sau care au avut curiozitatea să mă caute și să vorbească cu mine și care mă văd așa cum sunt: un om onest, care ține la adevăr mai mult decât orice pe lume.

ReporterConsiderați că aveți colegi care nu au ce căuta în acest domeniu?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da, sunt colegi care nu înțeleg că profesia asta nu este un job de la 8 la 16, ci o vocație. Care nu înțeleg că în fața noastră sunt oameni, nu dosare. Care nu au echilibru interior, ceea ce se reflectă în comportamentul lor în sala de judecată.

„Vreau să vorbesc direct cu oamenii, să le simt reacțiile. Altfel, ne batem joc de ideea de justiție”

ReporterAți avut vreun caz în care, ulterior, v-ați gândit că poate nu ați dat soluția corectă?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Sincer, nu. Am avut multe situații, foarte multe, care nu m-au lăsat să dorm. Dar, cu riscul nemulțumirilor părților, am amânat pronunțarea, am redeschis dezbateri, până când soluția mea a fost cea pe care știam și simțeam că e nevoie să o pronunț.

ReporterCe părere aveți despre procesele ținute online?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: În penal, din punctul meu de vedere, sunt acceptabile doar în situația dosarelor care se pot soluționa în baza înscrisurilor. În toate celelalte situații, vreau să văd omul în fața mea. Să îl privesc în ochi, să îl întreb ceea vreau să aflu, dincolo de exprimarea seacă și tehnică a dosarului. Contează enorm pentru mine limbajul nonverbal, paraverbal. Vreau să vorbesc face-to-face cu oamenii, să le simt reacțiile. Altfel, ne batem joc de ideea de justiție, în opinia mea.

ReporterCum arăta sistemul de justiție la începutul carierei dumneavoastră și cum arată acum?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Recunosc că facilitățile tehnologiei moderne ne-au ușurat mult munca. Nici volumul de activitate nu mai este la fel de încărcat. Dar relațiile dintre colegi sunt mai reci, cu celelalte profesii sunt aproape inexistente. Componenta umană dispare din justiție, iar asta este o mare problemă. Se dorește robotizarea unei prerogative divine, aceea de judecată, ceea ce va duce la pierderea esenței muncii de judecător.

„Ministru al Justiției ar fi indicat să fie un fost judecător, neafiliat politic”

ReporterCare credeți că sunt principalele probleme din justiție?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Sunt multe, dar pot fi rezolvate prin comunicare și deschidere. Ce aș rezolva eu cu prioritate ar fi legiferarea faptului ca funcția de ministru al Justiției să fie ocupată de un fost judecător, neafiliat politic. De aici aș începe.

ReporterCum considerați propunerile de modificare a legilor Justiției? Ce este necesar să fie modificat în justiția modernă și ce ar fi bine să fie păstrat?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Sincer, sunt multe chestiuni de bun simț, dar altele nu au nicio legătură cu bunul mers al justiției. Voi formula propuneri concrete când ne vor fi cerute oficial.

ReporterS-au purtat și se poartă discuții referitoare la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Care este opinia dumneavoastră: este nevoie sau nu să fie desființată SIIJ?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Am avut o serie de ieșiri publice pe această temă și nu aș vrea să le reiau. Ideea principală este că această structură e nevoie să fie menținută pentru a se evita o nouă avalanșă de abuzuri. Sunt de acord că organizarea secției poate fi ajustată, dar în niciun caz desființată.

ReporterCum vedeți proiectul prin care se urmărește reintroducerea în procesul penal a probelor obținute de servicii secrete?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: O încălcare flagrantă a principiilor procesului echitabil, a statului de drept și a independenței justiției.

„Magistratul ideal? Un om care iubește oamenii”

ReporterDacă nu ați fi ales drumul magistraturii, ce v-ați fi dorit pentru dumneavoastră din punct de vedere profesional?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Aș fi vrut să fiu medic ATI.

ReporterCare este omul care v-a influențat cel mai mult cariera, drumul profesional?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Domnul judecător Petru Pordea, fost președinte al Tribunalului Timiș.

ReporterCare este portretul pe care l-ați face magistratului ideal?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Un om care iubește oamenii. Un om care crede că deasupra lui este o altă Judecată, aceea în final importantă, și care se raportează la aceasta. Un om care are în vedere doar adevărul, indiferent de consecințe.

ReporterCe vă doriți pentru anul 2021?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Să revenim la normal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More