Kosovo – un stat scos cu forcepsul, fondat de teroriști

Apropo de întreruperea meciului cu țara nerecunoscută de România, din cauza sloganului „Kosovo e Serbia”: am trăit vremurile conflictului kosovar ca redactor de știri externe, deci știu foarte bine ce a fost acolo.

Puțină istorie despre regiunea Kosovo-Metohia, pentru ăștia micii.

Provincia actuală a fost leagănul puterii, civilizației și spiritualității imperiului sârb medieval (fix așa), timp de 6 secole (IX-XIV).

Kosovo se traduce în sârbă prin „țara mierlelor”, în timp ce Metohia este grecescul pentru „moșie mânăstirească” – aici se află Patriarhia Sârbă și vechile lor mânăstiri. În Kosovo Polje (Câmpia Mierlei), lângă actuala capitală Priștina, sârbii au pierdut bătălia decisivă cu invadatorii turci (1389). Domnitorul muntean Mircea cel Bătrân i-a ajutat pe sârbi cu un corp de oaste, dar degeaba (asta am învățat la istorie în clasele IV și VI).

Deci, turcii au cucerit imperiul sârb care includea Serbia, Muntenegru, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord și nordul Greciei. În peste 5 secole de ocupație otomană, sârbii ortodocși au fost împinși spre nord iar Kosovo s-a islamizat prin venirea albanezilor și turcilor.

După primul război balcanic (1912), sârbii au recuperat Kosovo, care a mai fost sub italieni și nemți în al Doilea Război Mondial. Ulterior a făcut parte ca regiune autonomă din Iugoslavia federală, până la conflictul separatist în urma căruia majoritatea albaneză a provinciei (85%) a proclamat unilateral separarea de Serbia (1991). Tensiunile s-au agravat după apariția clandestină a UCK (1995), așa zisa armată de eliberare albaneză, o grupare armată care a întreprins încontinuu acțiuni teroriste contra autorităților sârbe. Iar poliția sârbă a ripostat pe măsură.

Ce era UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), din care apoi s-au tras conducătorii actuali ai Kosovo?

O organizație extremistă finanțată inițial de regimul stalinist din Albania și formată din marxiști albanezi și urmași ai milițiilor fasciste fondate de regimul Mussolini.

UCK a debutat cu bombardarea mai multor tabere de refugiați sârbi din războaiele din Croația și Bosnia. În operațiunile sale, UCK a atacat arbitrar poliția și civilii sârbi, ba chiar și pe cei albanezi. Infracțiunile organizației includ purificarea etnică, lipsirea de libertate, răpirea, tortura și crima. Potrivit rechizitoriului instanței, crime au avut loc în peste 100 de locații din Kosovo și din nordul Albaniei, unde se presupune că civili sârbi au fost reținuți și maltratați sau uciși.

UCK este, fără îndoială, un grup terorist”, a spus Robert Gelbard, emisarul președintelui american Bill Clinton în Kosovo. În ciuda evidențelor, SUA au ezitat să clasifice legal UCK ca organizație teroristă. Ca urmare, conflictul interetnic a devenit război de gherilă.

https://irp.fas.org/world/para/docs/fr033199.htm

Inferioară militar, UCK a cerut trupe NATO în Kosovo. A primit oferta SUA de a face din extremiștii albanezi forță de poliție sau partid politic. „Vrem să dezvoltăm o relație bună cu ei, pe măsură ce devin organizație orientată politic”, a spus purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, James Foley.

Așa a ajuns o grupare teroristă partenerul Americii iar un șef al UCK, Hashim Thaci, a fost invitat la Washington să semneze un acord de încetare a focului nerecunoscut de sârbi. Acest domn a devenit ulterior premierul și președintele Kosovo. În 2020, a fost acuzat, alături de alți 4 camarazi, de crime de război și crime împotriva umanității, comise în timpul și după războiul kosovarilor cu Serbia. A demisionat și este arestat la Haga pentru judecată.

https://www.bbc.com/news/world-64742613

Alianța Administrației Clinton cu UCK a avut implicații mai grave fiindcă la Washington se știa că extremiștii au legături cu organizații teroriste islamice tip Al Quaida. Sau că se finanțează din rețeaua de criminalitate albaneză extinsă în Europa și America de Nord, în principal din traficul de droguri.

Practic, dintr-o organizație teroristă, UCK a fost „reclasificată” ca un partener frecventabil pentru SUA și NATO. Iar șefii UCK s-au „recalificat” ca lideri ai statului nerecunoscut de ONU și de peste jumătate din mapamond.

https://apps.dtic.mil/sti/trecms/pdf/AD1173258.pdf

Din cauza acestui Kosovo, nerecunoscut de România, au pățit-o suporterii români.

Aici aveți o lucrare de specialitate cu un titlu de interzis pe stadioane.

Autor: Cristian Niculescu

Citiți și:
Serbia, furioasă de «dublele standarde» ale UE în privința secesiunii Cataloniei și a Kosovo
Dr. Vasile Astărăstoae: Când NATO bombarda Belgradul, când Novak Djokovic a fost expulzat, sârbii cântau Tamo daleko. Sârbii din Kosovo cântau în aceste zile Tamo daleko / Acolo departe – istoria unui cântec

 

yogaesoteric
18 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More