Kundalini – energia fundamentală a fiinţei umane

Kundalini este energia care se aflã într-o stare latentã în trupul uman, la baza coloanei vertebrale. Când aceastã forţã este “trezitã”, ea ţâşneşte în sus sau în jos (dacã sadhaka, adicã aspirantul la spiritualitate, realizeazã Shirshasana – postura statului pe cap), de-a lungul axului central al corpului (coloana vertebralã) cãtre coroana sau lotusul din creştet (Sahasrara). Tradiţia yoghină menţioneazã existenţa a 7 centri energetici (chakra-uri), nivele care marcheazã totalitatea etapelor sau fazelor în procesul de creaţie. Când Kundalini se ridicã din plan în plan primeşte diverse nume, conform chakrei în care se stabileşte pentru o perioadã de timp. De exemplu, în chakra inimii (Anahata) i se mai spune şi Hamsa, iar în chakra din mijlocul frunţii (Ajna) este denumitã Bindu. Uneori Kundalini ascensioneazã încât trece dincolo de creştetul capului. Odatã ajunsã aici, determinã apariţia unei stãri mistice de conştiinţã, de extaz indescriptibil, în care dualitatea înceteazã.

Kundalini rezidã în trupul fiecãrui om în aspectul de Putere Transcedentalã care precede şi pãtrunde întregul Macrocosmos. Aceastã putere existã pretutindeni în Univers. Materia, viaţa, conştiinţa şi supraconştiinţa nu sunt decât grade diferite (şi care prezintã diferite frecvenţe de vibraţie) ale revelãrii puterii adormite, Kundalini. Chiar şi într-un atom de materie existã Kundalini, “încolãcitã” în nucleu. Puterea divinã (Maha Vidya) îmbracã forma sufletelor individuale, limitându-se pe sine în timp şi spaţiu, dar şi forma materiei, înfãşurându-se în ea însãşi, sau, altfel spus, devenind adormitã. La realizarea stãrii de transcendenţã, însã, se ajunge doar când Kundalini ascensioneazã pe deplin de la bazã cãtre locul sãu ideal din creştetul capului sau dincolo de acesta.

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More