Lancet: „Cele 17 milioane de decese din întreaga lume reprezintă un eșec uriaș. Prea multe guverne nu au reușit să adere la standardele de bază”

Prea multe guverne nu au reușit să respecte standardele de bază și au avut loc prea multe proteste împotriva vaccinării, drept urmare, se recomandă mai multă putere pentru OMS, vaccinare în masă și lupta pentru climă. Așa susține un comitet înființat de revista științifică Lancet, format din 28 de experți mondiali în diverse domenii.

Executivii, se arată în raport, nu s-au coordonat în ceea ce privește protocoalele de călătorie, strategiile de testare, lanțurile de aprovizionare cu mărfuri și alte politici internaționale.

Primii doi ani ai pandemiei s-au soldat cu peste 17 milioane de decese estimate la nivel mondial: potrivit unui raport al comisiei înființate de revista The Lancet, aceasta a fost „o tragedie profundă și un eșec global uriaș la mai multe niveluri”, care „a dus la milioane de decese care ar fi putut fi evitate” în răspunsul la urgența covid-19, cu întârzieri și greșeli comise de guverne, instituții și cetățeni.

Grupul de lucru înființat de revista științifică a fost alcătuit din 28 de experți mondiali în politici publice, guvernanță, epidemiologie, vaccinare, economie, finanțe internaționale, durabilitate și sănătate psiho-mentală. La acest document au contribuit, de asemenea, 11 grupuri de lucru la nivel mondial și peste 100 de contribuitori.

„Prea multe guverne”, scriu experții, „nu au reușit să adere la standardele de bază ale raționalității și transparenței instituționale, prea mulți oameni, adesea influențați de dezinformări, au ignorat și au protestat împotriva precauțiilor de bază în materie de sănătate publică, iar marile puteri ale lumii nu au reușit să colaboreze pentru a controla pandemia.

În acești ani dificili au ieșit la iveală mai multe eșecuri în cooperarea internațională. Experții subliniază, de exemplu, modul în care OMS a întârziat declararea unei urgențe de sănătate publică de interes internațional și confirmarea transmiterii pe cale aeriană a SARS-CoV-2, ceea ce a coincis cu incapacitatea guvernelor de a se coordona în ceea ce privește protocoalele de călătorie, strategiile de testare, lanțurile de aprovizionare cu produse de bază și alte politici internaționale vitale pentru a opri pandemia.

În plus, raportul subliniază faptul că obiectivul accesului echitabil la vaccinare în toate părțile lumii nu a fost încă atins. De asemenea, inegalitățile sociale s-au accentuat la nivelul fiecărei țări în parte: guvernele au fost adesea nepregătite și au reacționat lent, neputând să protejeze cele mai slabe segmente ale populației.

Pentru a controla cu succes pandemia, Comisia a făcut 11 recomandări, printre care se numără adoptarea unei strategii care să combine vaccinarea în masă cu măsuri sanitare și financiare pentru a contracara noile variante și noile valuri de infecție; consolidarea sistemelor naționale de sănătate, cu adoptarea de planuri pandemice și o asistență medicală din ce în ce mai universală; consolidarea OMS ca organism de referință în răspunsul la bolile infecțioase emergente și reformarea guvernanței sale; și, în sfârșit, integrarea răspunsului global la viitoarele pandemii cu acțiunile de combatere a crizei climatice.

Dacă măsurile luate în plandemia covid au fost dictatoriale, într-o pandemie viitoare acestea vor fi, în mod evident, mult mai dure.

Citiți și:
Cât de eficiente sunt lockdown-urile în cazul covid? Un studiu zguduie tot ce se crezuse până acum!
Dr. Geanina Hagimă: Adevăruri despre teste, măști și vaccinuri – dovezi medicale și non medicale (I)
Hecatombă mondială: 20.000.000 de morți în urma vaccinării împotriva covid și peste 2 miliarde de oameni care au suferit leziuni?

 

yogaesoteric
12 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More