Legături primejdioase: Ascensiunea lui Cioloș si numirea lobbystului Big Pharma la şefia Radioului

Liviu Popescu, directorul interimar al Radiodifuziunii, ce a fost propus de USR-PLUS, este un personaj cvasi-necunoscut, poate cel mai anonim dintre toate numele ce au fost vehiculate pentru postul de conducere a mass-mediei de stat. Dar nu un personaj fără greutate, ba chiar unul cu un background extrem de interesant.

Liviu Popescu

Cu o experiență de 17 ani în media, Liviu Popescu a fost producător BBC România la Londra între 1999-2002, după care a lucrat ca editor de știri la Prima TV, Realitatea și Televiziunea Publică. La TVR a fost timp de un an de zile redactor-șef, iar ulterior s-a ocupat de procesul de digitalizare a știrilor din televiziunea publică. În prezent, Liviu Popescu (48 de ani) activează în mediul privat, având o firmă de consultanță în comunicare strategică.

Să completăm acest mic tablou.

Liviu Popescu a fost om cu greutate în echipa Rodicăi Culcer în perioada când aceasta a condus, ca director, puternicul departament al știrilor TVR, după 2005. Pentru un timp, Popescu a fost chiar numărul 2, ca redactor-șef. Echipa în cauză a fost schimbată de conducerea TVR după marele scandal provocat de difuzarea pe post a înregistrării video din dosarul „Remeș – palinca și caltaboșul“, din 2007, scandal care a dus la demisia lui Remeș din postul de ministru al Agriculturii și, ulterior, la condamnarea lui.

Rodica Culcer a fost înlăturată de la şefia Departamentului de Ştiri, la fel toţi editorii Jurnalului de la ora 19.00, pentru ca deranjamente precum difuzarea filmului «Caltaboşii lui Remeş» să nu mai aibă loc. Anca Lăzărescu, Radu Gafta, Nadina Dogioiu, Adriana Gulea, Liviu Popescu, Ana Maria Panait, Doina Georgescu au fost trecuţi pe linie moartă, iar în locul Rodicăi Culcer a fost adusă, într-un interimat care durează până în zilele noastre, Mădălina Rădulescu, deţinătoare a unui background care o recomanda pentru noile vremuri: ucenicia la televiziunea lui Voiculescu şi susţinerea Murei Frânculescu, tot de provenienţă antenistă şi consilieră a lui Sassu”, jelea Andreea Pora, în Revista 22, demiterea echipei „Caltaboșul“.

În 2016, Remeș a câștigat procesul intentat TVR și DNA pentru divulgarea așa-ziselor probe ale corupției sale, despre care el a susținut că au fost falsificate de către procurori. Nici până azi nu s-a aflat oficial cum a ajuns înregistrarea video de la DNA la departamentul de știri al TVR.

După demisia lui Remeș, postul de ministru al Agriculturii a fost ocupat de un tânăr politician a cărui solidă ascensiune a început fix din acel moment. Numele lui era Dacian Cioloș. Să credem că actualul lider al PLUS nu l-ar vrea la șefia Radio pe unul dintre oamenii implicați în știrea care l-a făcut ministru, în 2007? Ar fi curată ingratitudine.

În decembrie 2015, Popescu îi lua vitejește apărarea lui Cioloș, pe Facebook, după ce premierul fusese criticat de un jurnalist al republica.ro pentru parada de imagine a îmbrățișării copilului unui militar mort în Afganistan.

În urmă cu câteva ore am scris un comentariu acid la acest articol (logat, autentificat cu Facebook, tot tacâmul) în care întorceam logica editorialului împotriva lui Florin Negruțiu şi îl invitam la un exerciţiu de introspecţie – cum ar fi să îl bănuiască şi pe el cineva că e un mizerabil în tot ceea ce scrie, doar pentru că mulţi alţi editorialişti sunt jegoşi? Comentariul a intrat automat în moderare (procedeul e ok) şi n-a mai ieşit nici până în acest moment. Între timp au fost validate comentarii mult mai recente. Acuma ce să cred ? Că Florin Negruțiu chiar e un jegos ca mulţi alţi editorialişti? Sau să cred că întreaga platformă Republica e o chestie mizerabilă, care invită doar de faţadă la dezbatere? Please share! Mârlănia merită popularizată“, scria Popescu, profund revoltat.

Dincolo de asta, în activitatea lui Liviu Popescu – care anul trecut s-a implicat inclusiv în popularizarea candidaților USR-PLUS – există un aspect extrem de important: conform profilului său de Linkedin, la scurtă vreme după ce Vlad Voiculescu a ajuns ministrul Sănătății, în 2016, el a început să lucreze ca director în ARPIM, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Cu se ocupa Popescu la ARPIM, conform propriului profil?
1) Cu reprezentarea asociației, care reunea 28 de producători din industria farmaceutică, în relațiile cu terțe părțicomisii ale Parlamentului, politicieni, organisme de reglementare, mass-media, grupuri de susținere a pacienților, asociații profesionale din domeniul sănătății și societăți medicale etc.
2) Cu reprezentarea și promovarea eficientă a intereselor industriei pe lângă principalele autorități de reglementare: Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Parlament etc.
3) Cu gestionarea diferitelor grupuri de lucru ale asociației comerciale pentru a oferi argumente eficiente pentru inițiativele de afaceri guvernamentale. Și altele, aidoma.

În ianuarie, imediat după debutul campaniei de vaccinare, Popescu, de acum expert, ne liniștea privind efectele secundare ale vaccinurilor, scriind tot pe Facebook: „Nush alţii cum sunt, dar eu dacă nu fac măcar un pic de efecte secundare la vaccin încep să mă întreb dacă o fi fost bun, dacă o fi fost respectat lanţul de frig şi – above all – dacă îmi oferă protecţia scontată. Căci spre deosebire de medicamente (OTC included), la vaccinuri e chiar indicat să vezi şi să simţi acele efecte secundare din prospect, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar s-a pus în mişcare în direcţia corectă. Şi poate se găseşte cineva cu mai multă autoritate profesională decât mine să explice de ce e chiar normal şi chiar dezirabil să fii un pic subfebril după un vaccin mRNA. Sau antigripal.

Una peste alta, la propunerea USR-PLUS, la șefia radioului public este un mare lobbyst al Big Pharma, care s-a aflat, în trecut, și la baza ascensiunii politice a lui Dacian Cioloș.

Citiți și:
Cătălin Stochiță, candidat independent: «Liderii USR, agenți de influență / agenți secreți / spioni ai unor servicii secrete»
USR-PLUS, alianța vechilor și noilor securiști

yogaesoteric
11 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More