Legea șaria își face debutul în instanța suedeză

„Bărbatul provine dintr-o familie bună, spre deosebire de femeie.” Cu acest argument un tribunal suedez a achitat un bărbat irakian acuzat de abuzul soției sale, ce a dus la indignare față de prima ocazie în care legea șaria a fost aplicată de sistemul legal nordic.

Într-un caz istoric, Curtea Districtului Solna a achitat un bărbat irakian suspectat de abuzul soției sale, pe care a împins-o spre mobilă, a tras-o de păr și a lovit-o în față cu pantoful. Instanța a pus sub semnul întrebării credibilitatea mărturiei femeii, subliniind ascendența sa „umilă”, relatează cotidianul Aftonbladet.

Pe deasupra precizării că bărbatul „provine dintr-o familie bună”, spre deosebire de femeie, instanța a hotărât că faptul că femeia a mers la poliție în loc să se adreseze familiei soțului i-a subminat credibilitatea „și mai mult”. Potrivit instanței, „un lucru normal în aceste cercuri” ar fi încercarea rezolvării conflictului în cadrul familiei.

Hotărârea, adoptată de o instanță divizată, a provocat un răspuns imediat de la cercurile legale din Suedia.

„Aceasta este una din cele mai prejudiciate și stranii hotărâri pe care le-am citit vreodată. Nu complet neașteptat, dictată de către doi judecători populari. Încă nu dorește nimeni la conducere să facă ceva în legătură cu sistemul judecătorilor populari?” a postat fostul președinte al Asociației Baroului Suedez, Bengt Ivarsson.

Procurorul Josefine Dahlqvist a făcut apel imediat, susținând că hotărârea violează fundațiile sistemului legal suedez.

Unul dintre cei doi judecători populari ce au eliberat bărbatul este o veterană a Partidului de Centru, Ebtisam Aldebe, cunoscută pentru solicitarea unei legislații speciale pentru musulmanii din Suedia (în special în ceea ce privește drepturile de divorț și moștenire) într-un interviu din 2006 pentru postul SVT. Aldebe a candidat pentru parlament în 2014 și este membră a Comitetului social din Solna. Aldebe a jucat de asemenea un rol cheie în respingerea cererilor de azil a cel puțin trei creștini convertiți în timp ce era membră a Curții Administrative din Stockholm.

„Am hotărât în multe cazuri, uneori în favoarea bărbaților și alteori în favoarea femeilor. În acest caz, am urmat legea. Legea suedeză.”, a declarat Ebtisam Aldebe în apărarea sa.

Cu toate acestea, liderul Partidului de Centru Annie Lööf a condamnat hotărârea și a făcut apel ca ambii judecători populari să-și părăsească rolurile.

„O judecată îngrozitoare în Solna. O argumentare înfiorătoare și valori ce n-au ce căuta într-un stat clădit pe principii legale. Aceste valori nu au ce căuta în partidul nostru. Politica noastră se bazează pe drepturi și valori umane egale și egalitatea în fața legii”, a postat Lööf.

În urma acuzațiilor de susținere a „culturii bazată pe onoare”, Partidul de Centru a fost nevoit să precizeze că „nu e în favoarea legii șaria”. Partidul de Centru a postat de asemenea că și-a pierdut încrederea în ambii judecători populari.

Analistul politic Stig-Björn Ljunggren a spus într-un interviu pentru Nyheter Idag că islamiștii sunt recrutați pentru a exprima dorința partidelor de a fi reprezentative, inclusive și diverse.

Citiți și:

Islamul se expansionează… încotro?

Cazul suedez – modus operandi pentru implozia Europei întregi?

yogaesoteric

6 noiembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More