Libertatea noastră cea de toate zilele

Omul creat de Dumnezeu a fost liber până în momentul în care a devenit rob al păcatului. Vă dați seama? Omului nu i-a plăcut liber și prin căderea în păcat s-a făcut rob. De atunci, prin firea noastră omenească nu căutăm libertatea, ci nu știm ce să facem ca să ne înrobim și mai mult. Dacă ați citit până aici, vă spun că de aici înainte sunteți liberi să treceți la următoarea postare sau să mai poposiți puțin.

Bine, acum cineva îmi poate spune „Păi stai, că omul a fost liber la început dar nu Dumnezeu i-a spus omului că nu are voie să mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului?” Ba da. Dumnezeu i-a spus lui Adam că nu are voie să mănânce din pomul cunoștinței binelui și răului, dar doar i-a spus. Dumnezeu nu a pus gard cu sârmă ghimpată, nu a pus vreo cușcă în jurul pomului, nu a săpat gropi capcană. Dumnezeu tocmai că i-a lăsat omului libertatea de a alege, iar omul a ales. A ales robia. Robia păcatului.

De-a lungul istoriei au fost multe robii pe diferite motive, fie etnice, religioase, de culoare sau politice. Secolul 21 se dorea a fi un secol în care tot omul trăiește liber, gândește liber, grăiește liber. S-au făcut fel și fel de drepturi și legi. A venit un moment în care toate aceste drepturi și legi au devenit istorie.

Oamenii sus puși pun presiune pe cetățeni ca să facă un act medical doar de dragul de a deține un certificat verde. Toți au spus la început „Actul medical este liber, voluntar și gratuit”. Apoi au văzut că oamenii nu prea se mișcă din loc. Conducătorii au recurs la câteva restricții. Nici așa nu a funcționat. Au spus: „Actul medical încă rămâne voluntar și gratuit, dar nu mai intrați în centre comerciale, nu mai plecați în vacanțe, nu mai intrați în centrele culturale”.

Acum că a venit vorba de distracțiile lumești, omul a început să facă coadă la acul medical. Păi da… nu mai plecăm în concediu?? Dacă până în anul 2020, omul era foarte reticent când venea vorba de medicamente noi, abia ieșite pe piață, iată că acum se aruncă cu capul înainte fără să își pună prea multe întrebări. Și culmea, dacă pacientul citea rubrica reacții adverse din prospect, iată că din 2020 a uitat de această rubrică. Normal, acum se spun vorbe frumoase, se fac campanii clădite pe strategii de manipulare. Te fac să te simți erou. Mai că îți dau un costum de supererou și tu spui „Am salvat lumea”.

A mai fost un Om care nu a făcut nicio campanie strategică, nu a folosit cuvinte cheie din strategie, nu a manipulat pe nimeni. Ce avea acest Om de oferit? Cheile Împărăției Cerurilor. Dumnezeu vrea Raiul plin de oameni, dar vedeți dumneavoastră, El nu vine cu biciul, nu vine cu restricții bazate pe teamă, frică și constrângere. El spune simplu, sincer și curat: „Cine vrea să vină după Mine…”. Și acest Om, Fiul lui Dumnezeu, a deschis Raiul pe care, culmea, omul l-a închis. Dar noi nu înțelegem asta în ziua de astăzi. Noi avem impresia că vom trăi veșnic, avem impresia că dacă ne unim forțele cu oamenii politici, vom salva lumea. Dar ce interesant…. până mai ieri îi scuipam pe acești oameni politici.

Acum avem încredere în ei. Dar atenție, în toată această furtună am scăpat din vedere un aspect: o hârtie a devenit mai importantă decât un act medical. Acum nu se mai vorbește despre boală, virus. Acum se vorbește și se dorește un document: certificatul verde. Acest certificat a fost pus mai presus de acul cu ser. Acest document a devenit mai important și decât cartea de identitate. Poți să îți uiți cartea de identitate acasă, dar dacă nu ai certificatul verde, vai, jale și dezastru. Dacă nu ai acest certificat nu poți circula pe stradă după o anumită oră, nu poți intra în centrele comerciale, nu poți intra în centrele culturale. Apoi oamenii politici s-au zbătut ca să impună certificatul și la locul de muncă. Și omul se simte liber dacă are acest certificat.

Știți, acest aspect îmi deschide imaginația. Îmi imaginez doi oameni: unul îmbrăcat modest, simplu și unul îmbrăcat bine, luxos. Cel din urmă îi spune cetățeanului ascultător: „Poartă acest bolovan legat de piciorul tău și vei fi liber”. Cam așa și în ziua de astăzi. Vă dați seama că oamenii nu recurg la un act medical din convingere, ci doar pentru că nu mai au acces la diferite… normalități? Și da, oamenii mor în spitale.

Da, sunt oameni bolnavi care nu au mai primit tratament pentru bolile de care sufereau pentru că tratamentul covidache era prioritar, spuneau medicii. Oameni bolnavi de cancer au fost dați la o parte pentru că noul coviduț era mai important. Dar nu ne mai gândim că un om bolnav are nevoie de tratament adecvat pentru bolile de care suferă pentru că altfel poate muri. Dacă un pacient suferă de diabet și întrerupe tratamentul, acest gest îi poate fi fatal. În mod normal dacă l-ar întrerupe de bună voie, medicul i-ar spune „Păi așa îți trebuie dacă nu te ții de tratament”, dar în cazul în care tratamentul este întrerupt chiar de către medici, ce ar mai fi de spus? Oamenii mureau și înainte. Dintr-o dată nu s-a mai raportat numărul infecțiilor nosocomiale, nu s-au mai declarat decese din cauza diabetului, din cauza cancerului sau din cauza altor boli. Dar, bineînțeles, cum ai putea să manipulezi populația, dacă nu îi expui un scenariu macabru?

Societatea din ziua de astăzi este mai dezbinată, mai dezumanizată, mai insensibilă, mai incapabilă de a găsi soluții, nu constrângeri. Este foarte interesant că s-a tot militat pentru obligativitatea certificatului și nu s-au căutat soluții pentru cei care nu fac un act medical. La început s-a tot vorbit despre „work from home” (lucrul de acasă) dar apoi s-a vorbit într-un proiect de lege doar de suspendarea sau încetarea contractului de muncă. De ce nu se gândesc la soluții? De ce nu se mai vorbește despre „Păstrează distanța”, „Poartă mască”, „Spălați-vă pe mâini cât mai des”? A început să se vorbească despre o hârtie. O hârtie ce pare a fi mai salvatoare decât un act medical în sine. Și totuși, de ce nu am libertatea de a alege ceea ce consider că este bine pentru trupul meu? Pentru că unii spun „Trupul tău îmi pune în pericol viața”. Dar dacă ar fi să îi credem, dacă ai păstra distanța, dacă ai purta mască, cum ai putea să iei virusul? Da, sună frumos că dacă faci acest act medical poți salva lumea, dar oare chiar așa?

La început totul pare frumos și se spune „dar doar o dată” și apoi „mai trebuie o data”, până când „trebuie și a treia oară” pentru că „este necesar a patra oară”, ca să ajungi la „dacă nu o faci a cincea oară, îți anulăm tot”. Sunt oameni cu care vorbesc și îmi spun după actul medical „mă simt rău”. Dacă se ajunge la acest „mă simt rău” deja este prea târziu. Dar ce mai contează? Ai făcut actul medical, ai salvat lumea. Nu au murit ceilalți, dar poți muri tu. „Ești eroul nostru”, ar spune autoritățile. Un erou nu tocmai liber. De ce? „Omul s-a născut liber și este pretutindeni în lanțuri” – Jean Jacques Rousseau

Și totuși, oare omului îi place mai mult robia? Este adevărat că în istoria poporului român au existat și oameni legați în lanțuri care s-au simțit mai liberi decât cei din libertate. Aceasta se petrecea pentru că nu L-au scos pe Dumnezeu din sufletul lor. Dar într-o societate care caută cu disperare să Îl scoată pe Dumnezeu din mijlocul ei, într-o societate care a închis ușile bisericilor de bună voie, se mai poate vorbi de libertate prin credință!

Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă la iubire și când îți iubești aproapele, ești liber. „Căci voi, fraților, ați fost chemați la libertate; numai să nu folosiți libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiți unul altuia prin iubire. Căci toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: «Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți»” – Sfântul Apostol Pavel.

Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi. – Ioan 8, 31-32.

Autor: Cornelius Florin Stoica

Citiţi şi:
Esența totalitară a „binelui” făcut cu forța versus cele mai „senioriale însușiri: libertatea și încrederea (credința)”
De ce pașapoartele de vaccinare nu încetinesc răspândirea covid, îi afectează pe cei săraci și pune în pericol etica medicală

 

yogaesoteric
29 martie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More