Locul şi importanța asana-elor (posturilor trupeşti) în Hatha Yoga
În ultimele decenii, ansamblul vast pe care îl reprezintă Hatha Yoga a inspirat apariția a numeroase lucrări practice și teoretice de specialitate și a determinat totodată organizarea de congrese și seminarii pe această temă, care au fost susţinute fie de yoghini din India, având o lungă practică în domeniu, fie de instructori de Hatha Yoga din Occident. Toate acestea sunt acum de notorietate publică. Aproape în toată lumea, cei care editează publicațiile și pun la punct reclamele despre astfel de activităţi au înțeles repede că, atunci când este folosit cuvântul ,,yoga”, anunțul sau sloganul respectiv capătă o mare putere de atracție și forță de sugestie.
Se ştie, de asemenea, că practica posturilor trupeşti a devenit un element de bază în viața multor oameni și în special a femeilor; de exemplu, în Canada 95% dintre instructorii de yoga și cursanţii lor sunt femei.
Din ansamblul complex de tehnici și procedee pe care îl cuprinde sistemul Hatha Yoga, în Occident cele mai agreate și totodată cele mai cunoscute sunt asana-ele (posturile trupeşti). Restul tehnicilor și recomandărilor care sunt specifice sistemului Hatha Yoga sunt mai puțin practicate sau respectate, deși ele sunt totuşi apreciate ca valoare și înțelese ca principiu.
Din această cauză se remarcă rezultate mai slabe la cei care ignoră anumite standarde în Hatha Yoga, căci este inutil și chiar ilogic să activăm în mod armonios o parte a ființei noastre prin intermediul unui tip de exerciții, iar apoi să diminuăm şi chiar să facem să dispară aceste efecte benefice prin anumite erori sau omisiuni, vizavi de o altă categorie de exerciții. De exemplu, să presupunem că cineva practică zilnic o oră de asana-e (posturi trupeşti), însă nu urmează o dietă corectă; sau practică exercițiile de control al respirației (pranayama), însă pierde vitalitatea astfel cumulată prin excese sexuale cu descărcare (fără a realiza continenţa amoroasă erotică), ori de altă natură.
Numim postură trupească (asana) abordarea unei poziţii imobile, specifice a trupului şi menţinerea acesteia un timp suficient de îndelungat. O astfel de postură trupească (asana) se formează prin dispunerea membrelor (a mâinilor şi picioarelor) într-o poziţie fixă în raport cu trunchiul şi capul şi în îmbinarea armonioasă a acesteia cu suflul respirator.
Posturile trupeşti (asana-ele) corect executate prezintă trei caracteristici comune, care se referă la trupul practicantului: stabilitate, imobilitate, absența efortului (după Patanjali, asana este indicat să fie sukha, „plăcută” şi sthira, „nemişcată“). Ele (asana-ele) reprezintă o parte importantă a practicii Hatha Yoga şi, într-un anumit grad, chiar şi a practicii Raja Yoga. Dacă posturile trupeşti menţionate în cadrul sistemului Hatha Yoga sunt realizate în deplină conformitate cu indicațiile textelor consacrate (Hatha Yoga Pradipika, Gheranda Samhita etc.) şi ale unui Ghid spiritual care este desăvârşit în practica lor, atunci ele conduc, fără îndoială, la rezultate excepţionale din punct de vedere psihosomatic. Menţionăm, în cele ce urmează, câteva dintre aceste efecte extraordinare ale practicii perseverente a asana-elor:
1. previne apariţia şi manifestarea feluritelor boli şi afecţiuni specifice aşa-zisei civilizaţii moderne, efect generic căruia i se subsumează într-un anume fel toate celelalte;
2. neutralizează efectele deprimante ale surmenajului (fizic sau de altă natură);
3. micşorează tensiunea arterială (atunci când aceasta este prea mare),
4. elimină constipaţia (unul dintre efectele cele mai nocive ale urbanismului modern);
5. masează organele în profunzime, activând astfel secreția sucurilor gastrice, a hormonilor şi echilibrând activitatea funcţiilor excretorii. Atonia anumitor organe este, de asemenea, remediată, acestea revenind la o funcţionare armonioasă;
6. creează şi menţin o stare de „confort” lăuntric, de poftă de viaţă, stare care joacă un important rol moral şi psihic în existenţa umană;
7. reface și amplifică vitalitatea muşchilor, articulațiilor, viscerelor şi nervilor, care sunt mai puțin dependenţi de aşa-zisele condiţii cosmo-telurice ale energiilor subtile. De altfel, rolul determinant al acestor tipuri fundamentale de energii subtile este din ce în ce mai mult recunoscut în biologia umană;
8. acționează energic împotriva ptozei organelor interne (deplasare sau ,,cădere” a unor organe, care este determinată de slaba lor funcţionare);
9. instaurează treptat un ,,dialog” adecvat între eul conştient și microsistemele vitale ale ființei (care, în mod normal, funcționează în mod inconştient).
Atunci când este realizată corect din toate punctele de vedere, o asana (postura trupească) devine, într-un anume fel, o operă de artă, o sculptură vie, care este realizată cu participarea ,,inimii” şi a spiritului şi cu focalizarea fermă a conştiinţei spre nivelele organice şi energetice profunde. Atunci, postura trupească permite o sui generis „ascultare” interioară a organismului, ce are loc într-o stare de imobilitate a trupului şi cu un ritm adecvat al respirației. Luând în considerare toate aceste aspecte, o şedinţă de asana-e este cu mult mai valoroasă decât un simplu antrenament sportiv sau fiziologic; de altfel, toţi practicanții perseverenți ai sistemului Hatha Yoga afirmă la unison că posturile trupeşti conferă în plus o bucurie intimă, profundă, un optimism expansiv, o pace lăuntrică și o armonie deosebită întregii fiinţe.
Asana-ele sau posturile trupeşti din cadrul sistemului Hatha Yoga, care reprezintă cu totul altceva decât o simplă „gimnastică statică”, conduc, în urma realizării lor perfecte, la stabilirea unei legături intime şi tăcute între conştiinţă şi glandele, organele şi celulele organismului uman; într-o comparație plastică, putem asocia această sui generis conexiune de natură subtilă cu legătura puternică şi indispensabilă care se creează, într-un stat guvernat în conformitate cu legile dumnezeieşti, între rege, miniştri şi supuşii săi.
Fragment din cartea Hatha Yoga pentru yoghinii începători şi avansaţi care sunt plini de aspiraţie, autor Swami Mahasiddhananda, carte apărută la Editura Shambala.
Citiţi şi:
ASPECTE EZOTERICE dezvăluite în premieră referitoare la ATITUDINEA TRUPEASCĂ (ASANA) (I)
HATHA YOGA ne învaţă arta de a fi sănătoşi (I)
Cum a transformat într-un mod profund HATHA YOGA postura coloanei și chiar viața unei bătrâne
yogaesoteric
18 septembrie 2021