Lumea fascinantă a cristalelor. Safirul (II)

 

Denumire. Numele safirului provine din grecescul „sappheiros”, care înseamnă „piatră albastră”.
Duritate. Alături de rubin este o varietate de corindon care, pe scara durităţii, este întrecut doar de moissanit (9,5) şi de diamant (10). Duritatea safirului este de 9 (scara Mohs).
Compoziție: oxid de aluminiu (Al2O3).
Culori: safirul poate avea orice culoare exceptând roşul. Corindonul roşu sau în nuanţe de roşu sunt considerate rubine. Culoarea o determină urmele slabe ale altor elemente: fier-titan (albastru), fier (galben), fier-titan-vanadiu (violet), fier-cupru (portocaliu), magneziu-crom (verde).

Legende şi povestiri despre safir

Safirele erau utilizate de etrusci încă de acum 2.500 de ani şi erau foarte preţuite în antichitate atât de romani, cât şi de greci şi egipteni. Se considera că protejează de nesinceritate, fraudă, teroare, sărăcie şi chiar de prostie şi temperament rău sau agresiv.

Istoricii menţionează că regii purtau safire pentru a se proteja de rău şi pentru a preveni gelozia la palat.
Printre consilierii regali se ştia că un safir purtat atunci când se semna un tratat, asigura o reconciliere adevărată şi putea preveni alte vărsări de sânge.

O veche legendă persană spune că Mama Pământ se sprijină pe un safir albastru gigantic, iar culoarea cerului senin este dată de reflexia acestui cristal.

Safirul este una dintre pietrele menţionate şi în Biblie (unde este descris modul în care era necesar să se facă pieptarul marelui preot): „… în el să ţeşi o ţesătură de pietre, şi anume patru rânduri de pietre: în rândul întâi un sardonix, un topaz şi un smarald, în al doilea rând un rubin, un safir şi un diamant, în al treilea rând un opal, un agat şi un ametist, şi în al patrulea rând un crisolit, un onix şi un jaspˮ.

La germani se considera că este un cristal al victoriei.

Povestiri din antichitate spun că dacă se lăsa un şarpe veninos într-un vas cu un safir, şarpele murea.

Safirului i-a fost atribuită rezonanța cu planeta Saturn.

Atenţionare – încă de la începutul secolului XX au început să fie produse safire sintetice care au aceeaşi duritate dar nu au impurităţi vizibile cu ochiul liber.

Observaţie: Safirul poate fi folosit în contact cu trupul, dar nu este indicat pentru prepararea de băuturi (conţine aluminiu şi din această cauză este toxic).

Purificare. Se indică purificarea lui de 2-3 ori pe lună sub jet de apă, după care este necesar să fie încărcat timp de 2-3h la lumina soarelui sau într-un grup de cristale de stâncă sau prin arta binecuvântării.

Utilizare industrială. Pe lângă utilizarea safirului ca piatră prețioasă, acesta a fost utilizat din anii ʼ50-ʼ60 ca vârf al acului patefoanelor și picup-urilor. Monocristalele sintetice de safir, datorită conținutului lor de galliumnitrid, sunt utilizate la producerea laserului de culoare albastră şi a LED-urilor de culoare albă, albastră și verde. Prin introducerea ionilor de titan în cristalele sintetice de safir, se produc lasere cu lungimea de undă între 750 până la 1000 nanometri. Safirele sintetice mai sunt utilizate în industria aerospaţială, pentru producerea de geamuri expuse unor condiții extreme de temperatură și presiune ca de exemplu cele necesare avioanelor de recunoaștere sau navelor spațiale.

Efecte asupra purtătorului

1. Safirul aduce claritate în gândire şi focalizarea conştiinţei asupra unui singur ţel

Acest cristal reduce confuzia şi readuce claritatea şi înţelegerea în profunzime a aspectelor conexe unui anumit subiect. Prin abilitatea de a ascuţi conştiinţa, safirul se dovedeşte a fi de ajutor pentru înţelegerea mai bună a materialelor scrise, în special a celor foarte dense – cum este cazul manualelor universitare. Ajută la sesizarea clară a detaliilor şi la organizarea ideilor şi a concepţiilor, precum şi a materialelor scrise. Încurajează sobrietatea, critica constructivă şi organizarea gândurilor.

Prin utilizarea unui cristal de safir, intenţiile şi voinţa devin foarte clare, astfel că planurile de îndeplinire a acestora se desfăşoară cu uşurinţă. Conferă abilitatea de a focaliza energii spirituale înalte pentru un singur ţel. Îndepărtează gândurile nenecesare şi clarifică calea pentru a începe noi programe educaţionale. Stimulează claritatea în gândire astfel încât să fie posibilă menţinerea unei perspective echilibrate care va asigura succesul continuu şi o situaţie materială prosperă. Cu ajutorul safirului, se poate atinge dispoziţia de a contempla propria viaţă şi totodată de a o privi într-un mod critic-constructiv, conferind puterea de a elimina tot ceea ce nu este util pentru a merge înainte.

2. Safirul ajută la antrenarea conştiinţei pentru contemplare şi înţelegere profundă

Safirul elimină turbioanele psihice şi ajută la instalarea stării de linişte şi claritate mentală, şi poate conduce la o stare de pace contemplativă dacă se doreşte aceasta. De aceea se spune că safirul este foarte util pentru meditaţie profundă. Safirul este o piatră a înţelepciunii şi adevărului. Ajută la conectarea cu nivelurile spirituale superioare. Safirul încurajează dorinţa de cunoaştere şi de înţelepciune. Stimulează capacitatea de a primi mesaje cereşti şi puterea de a le înţelege şi interpreta corect.

3. Safirul aduce încredere în propria intuiţie, în propriile credinţe, în propria fiinţă

Safirul ajută la o bună înţelegere a propriei fiinţe, la o explorare interioară onestă şi obiectivarea propriilor calităţi, crescând astfel încrederea în sine şi a stării de bine. Întăreşte puterea credinţei şi dragostea de adevăr. Safirul stimulează şi susţine intuiţia, inspiraţia superioară, capacitatea de retragere fructuoasă în sine şi explorarea propriei fiinţe dintr-un punct de vedere superior, spiritual. Această piatră îi ajută îndeosebi pe cei care sunt cu uşurinţă deviaţi/absorbiţi de opiniile altora întrucât îi face să devină mai siguri pe propriile opinii, pe propria cunoaştere, să se centreze în propria fiinţă spirituală şi să aibă încredere în propria intuiţie şi inspiraţie. Safirul, de asemenea, susţine şi stimulează comunicarea, exprimarea onestă a propriilor idei, credinţe şi inspiraţii.

4.Safirul echilibrează organismul, emoţiile şi structurile subtile ale fiinţei

Safirul creşte nivelul endorfinelor iar prin aceasta, calmează psihicul, îndepărtează furia şi frustrarea şi ajută la eliminarea depresiei. Safirul eliberează fiinţa de tensiuni psihice, gânduri nedorite şi de confuzia, dacă există, din sfera spirituală. Safirul calmează şi îndepărtează reactivitatea emoţională. De asemenea, ajută la înţelegerea clară a propriilor emoţii. Acest cristal curăţă meridianele şi pregăteşte organismul pentru ca energia fundamentală Kundalini Shakti să poată ascensiona. Safirul restabileşte echilibrul în organism, aducând seninătatea şi pacea conştiinţei, susţinând astfel capacitatea de concentrare. Safirul aduce uşurătate şi bucurie fiinţei.

5. Safirul atrage prosperitatea

Safirul este de asemenea cunoscut ca o piatră a prosperităţii, atrăgând daruri de toate felurile către purtător şi ajutând la împlinirea dorinţelor şi idealurilor sale. Se spune că protejează averea şi bunurile purtătorului.

6. Safirul susţine munca altruistă pentru grupuri mari de oameni

Safirul nu doar susţine claritatea conştiinţei, intuiţia, inspiraţia, prosperitatea şi deschiderea către proiecte educaţionale, dar ajută pe cei care deţin funcţii de conducere sau coordonare în diverse instituţii sau grupuri de oameni să realizeze această activitate în mod altruist şi cu dăruire exemplară faţă de angajaţi. De asemenea, safirul promovează corectitudinea şi loialitatea în muncă, atât faţă de angajaţi cât şi faţă de partenerii de afaceri.

7. Safirul ajută în diferite moduri sănătatea purtătorului

Safirul a fost deseori utilizat în trecut pentru curăţarea aurei şi a meridianelor energetice. Se ştia că safirul detoxifică pielea şi învigorează câmpul auric.

De asemenea, vindecătorii utilizau safirul pentru probleme ale sângelui, sângerări excesive şi întărirea pereţilor venelor. Era/este considerată o excelentă piatră pentru sânge şi vase de sânge, reducând atât hemoragiile cât şi trombozele, după cum este necesar organismului. Întăreşte venele şi ajută la ameliorarea varicelor.

S-a consemnat că era utilizat pentru echilibrarea glandelor endocrine şi calmarea sistemelor hiperactive ale organismului. În mod special s-a observat că safirul reglementează funcţia glandei tiroide, o stimulează dacă este nevoie şi de asemenea stimulează glanda pituitară.

De asemenea, safirul ajută la funcţionarea eficientă a sistemului nervos. Este util pentru probleme cardiace apărute pe fond nervos. S-a observat că safirele sunt de ajutor pentru cei cu demenţă sau cu boală Alzheimer.

Safirul este un bun remediu pentru reducerea infecţiilor, inflamaţiilor şi febrei. Există referiri din vechime pentru utilizarea safirului în vindecarea arsurilor.
Este util în boli intestinale.
Safirul ameliorează durerile, inclusiv durerile de cap.
Safirul ajută la creşterea densităţii osoase şi a rezistenţei oaselor.
Safirul este de ajutor în probleme de ochi şi probleme ale urechii interne, chiar vertij.

Safirul este un cristal bun pentru vindecare eficientă în cazul celor care au suferit o manevră chirurgicală reconstructivă în care s-a utilizat titan. Energia safirului calmează inflamaţia şi susţine vindecarea post-chirurgicală.

Safirul mai este bun pentru lipsa poftei de mâncare.
Ajută în tratarea otrăvirilor şi a muşcăturilor de insecte.
Safirul este indicat să fie folosit ca sprijin în perioadele de convalescenţă, după orice boală. El sprijină vindecarea la toate nivelurile stimulând regenerarea celulară şi având un rol puternic detoxifiant.
Safirul încurajează procesele de vindecare şi prin susţinerea deciziei mentale de a se redobândi starea de bine.

Diferitele tipuri de safir

Chiar dacă majoritatea oamenilor consideră că safirul este o piatră preţioasă de culoare albastru închis, acesta se găseşte într-o diversitate de culori, incluzând violet, roz, alb, verde, negru, galben şi portocaliu. Pigmentul albastru al safirului este dat de incluziile de fier şi titan, iar la cel violet, de vanadiu. Un conţinut scăzut de fier în cristalul de corindon conduce la safire de culoare galbenă şi verde, iar incluziile de crom dau naştere safirelor roz.

Chiar dacă toate cristalele de corindon prezintă anumite caracteristici comune, diferitele culori ale safirului conferă proprietăţi spirituale specifice. Cunoscut ca „piatră a înţelepciunii”, în funcţie de culoare, safirul aduce fiinţei umane un anumit tip de înţelepciune.

1. Safirul albastru

Safirul albastru este un cristal ideal pentru accesarea şi vindecarea problemelor emoţionale care încă „sângerează” şi care, unele, pot să existe din vieţile trecute.

Safirul albastru ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea puterii conştiinţei. Ajută la investigarea nivelului inconştient şi stimulează intrarea în starea caracterizată de unde cerebrale alfa. Este foarte bun în combaterea influenţelor nefaste şi a tiparelor psihice nefaste. Safirul oferă putere conştiinţei şi creşte capacitatea de învăţare. Ajută la accesarea unor niveluri profunde, elevate ale conştiinţei, susţinând o înţelegere spirituală a propriei fiinţe.

Safirul albastru este la modul tradiţional asociat cu puritatea şi iubirea. Ajută fiinţa umană să fie perseverentă pe calea spirituală, eliminând blocaje interioare şi conferind putere interioară pentru depăşirea blocajelor exterioare. Safirul albastru facilitează exprimarea de sine, susţinând comunicarea şi exprimarea propriului adevăr şi a propriilor credinţe. A fost consemnat în multiple rânduri că safirul albastru vindecă tiroida şi are efect calmant şi echilibrant asupra sistemului nervos.

2. Safirul negru conferă centrare, protecţie şi împământare. De asemenea, ajută purtătorul să dobândească încredere în propria intuiţie.

3. Safirul indigo creşte conştienţa în domeniul psihic şi supramental. Elimină energiile nefaste din aură.

4. Safirul verde este cunoscut ca „piatra fidelităţii”, conferind loialitate şi integritate. Îmbunătăţeşte viziunea interioară şi vederea şi ajută la reamintirea viselor.

5. Safirul padparadsha
Safirul roz-portocaliu, denumit „safir padparadsha”, are denumirea din sinhaleză, de la termenul „floare de lotus”, cu a cărui culoare seamănă. Acest tip de safir a fost descoperit în Sri Lanka, unde se consideră că safirul padparadsha alături de safire de alte culori conţin puterea înţelepciunii şi capacitatea de a depăşi orice obstacol.

Acest safir este printre cele mai rare şi costisitoare safire, iar proprietăţile spirituale ale acestuia alătură creativitatea cu spiritualitatea şi senzualitatea rafinată. Safirul padparadsha este un cristal care susţine erosul pur, plăcerile rafinate şi de asemenea ajută fiinţa umană la depăşirea experienţelor erotice nefaste din trecut, conferind încredere în propria exprimare a erotismului pur şi a senzualităţii rafinate.

Acest cristal aduce bucuria de a trăi spiritual, expresivitate rafinată şi dinamism. Safirul padparadsha este util pentru cei care este necesar să dobândească o atitudine mai sănătoasă şi spirituală referitoare la energia erotică-amoroasă. Susţine fiinţa umană în manifestarea ei, doar dacă intenţiile şi dorinţele sale sunt aliniate cu cele ale inimii spirituale. Cristalul ajută fiinţa umană care doreşte să aducă o viziune spirituală exprimării sale. Încurajează fiinţa umană să ia iniţiativa de a aduce cele mai înalte, din punct de vedere spiritual, dorinţe în realitatea concretă.

6. Safirul roz

Ajută la echilibrarea emoţională şi calmarea trăirilor perturbatoare. Anumiţi vindecători îl recomandă pentru echilibrarea nivelului glicemiei, a metabolismului glucidic şi de asemenea în cazuri de diabet, de hiperglicemie sau de hipoglicemie.

Safirul roz ajută la exprimarea emoţiilor într-o manieră blândă. Ajută fiinţa să-şi dezvolte curajul de a-şi exprima vulnerabilitatea în cadrul relaţiilor şi de a îndepărta zidurile limitatoare de protecţie pe care le-a ridicat datorită fricilor sau rănilor trecute. Ajută la depăşirea timidităţii. Aduce o energie iubitoare, veselă în orice relaţie. Vindecă emoţii nefaste şi resentimente din relaţii trecute, şi reînnoieşte capacitatea de a lega noi relaţii.

Safirul roz învaţă fiinţa umană să se bucure de interacţiunea cu ceilalţi. Ajută deschiderea faţă de iubire şi depăşirea rănilor emoţionale. Este un cristal pentru protecţie psihică atunci când fiinţa se află în situaţii în care nu are nicio autoritate sau control asupra lor şi din care nu poate ieşi. Ajută la conexiunea minte-inimă, conferind o înţelegere mai blândă şi compasiv-iubitoare a situaţiilor, şi o evaluare mai raţională a emoţiilor.
Safirul roz elimină blocajele emoţionale, aducând pace şi iubire necondiţionată.

7. Safirul galben
Safirul galben a fost din vechime cunoscut ca o piatră a prosperităţii. În India, comercianţii purtau şi poartă safire fine, galbene pentru sporirea succesului lor. Fiinţele umane erau deseori arse pe rug sau în crematoriu cu acest cristal plasat în gură, considerându-se că cristalul va asigura bogăţia spiritului în viaţa de apoi. Safirul galben atrage bogăţia şi aduce prosperitate casei.

Safirul galben ajută la exprimarea ideilor fără teamă, ajută la depăşirea fricilor şi la asumarea de riscuri benefice. Stimulează intelectul, îmbunătăţeşte focalizarea, contribuind la trezirea înţelepciunii. Încurajează creativitatea, exprimarea propriei fiinţe şi manifestarea. Safirul galben este de asemenea utilizat pentru a ajuta orice viziune, aspiraţie sau ideal să se concretizeze. Ajută la luarea în considerare de noi direcţii în viaţă şi la alinierea cu intenţia dumnezeiască în ceea ce priveşte propriul drum.

Ca ajutor în vindecare, safirul galben ajută la echilibrarea funcţiilor splinei şi la rezolvarea problemelor digestive. Ajuta în vindecarea problemelor de ficat şi/sau vezică biliară şi ale stomacului. Stimulează sistemul limfatic. Ajută la eliminarea impurităţilor din organism. Poate ajuta la creşterea energiei erotice-amoroase. Susţine energia fizică şi vitalitatea.

8. Safirul alb
Este uşor de confundat cu diamantul. Safirul alb stimulează glanda pineală şi pituitară. Este un excelent suport pentru dezvăluirea influenţelor adverse sau a influenţelor nefaste din vieţi anterioare, în bolile curente. De asemenea, ajută fiinţa să-şi găsească curajul de a trece în lumea de dincolo atunci când părăseşte planul fizic.

Safirul alb învaţă fiinţa umană curajul spiritual. Este un cristal foarte util pentru cei care au teama de a descoperi şi de a deţine propria forţă spirituală şi propriul scop spiritual din cauza persecuţiilor suportate în plan subtil, astral sau în vieţi anterioare. Acest cristal susţine dezvoltarea onestităţii, a discernământului şi a obiectivităţii, precum şi menţinerea perspectivei superioare, spirituale în orice situaţie. Safirul alb ajută la conectarea cu planurile spirituale superioare, cu ierarhiile angelice şi cu conştiinţele ghizilor spirituali. Safirul alb aduce claritate şi limpezime spirituală. Fortifică conştiinţa şi ajută la introspecţie şi centrarea în sine. Este un cristal care ajută fiinţa să fie centrată în propria realitate spirituală în timpul realizării activităţilor curente în planul fizic. Aduce o perspectivă înaltă atunci când fiinţa se confruntă cu decizii dificile. Safirul alb este foarte protector, îndepărtând toate obstacolele şi conferind curaj pentru urmărirea propriului ţel în viaţă. Aduce focalizare, suport moral şi dreptate.

9. Safirul stelar

A fost descoperit destul de recent în sudul statului Sri Lanka, în mina Ratnapura, în zona numită „oraşul pietrelor preţioase”. Este cel mai mare safir albastru din lume şi cântăreşte aproximativ 280g, având 1404,49ka. Este cunoscut cu această denumire de safir stelar sau stelat, datorită stelei cu şase colţuri care se vede pe piatră, ca urmare a modului în care lumina se reflectă în structurile cristaline ale acestuia. Proprietarul acestui cristal, care îşi păstrează anonimatul, a declarat la BBC că piatra ar putea fi vândută la un preţ de 175 de milioane de dolari. El a numit safirul „steaua lui Adam”.

Se spune că un astfel de safir rezultă prin creşterea şi formarea corindonului împreună cu incluzii de rutil. Aceasta face ca structura trigonală a safirului să devină ca o stea cu şase raze, şi uneori cu 12 raze, care se observă când lumina este reflectată de safir. Când se structurează o formă de stea în orice tip de safir, aceasta creşte şi întăreşte energia acelui cristal. Această structurare a safirului intensifică proprietăţile sale, indiferent care ar fi culoarea.

În concluzie

Safirul este o piatră înalt protectoare care conduce fiinţa umană pe treptele evoluţiei spirituale, o ajută să îşi urmărească ţelurile spirituale chiar şi când este angrenată în activităţi concrete în planul fizic, conferă putere conştiinţei sale, încredere în sine şi forţa de a depăşi orice obstacol de pe calea evoluţiei sale.

Citiţi şi:

Mesajul subtil al culorilor

Este util să știm că printre cele mai scumpe substanțe din lume, aurul este abia pe locul 12

 

yogaesoteric
5 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More