Lumea fascinantă a cristalelor (VII). Tanzanitul

 

Denumire: cristalul îşi are numele de la ţara în care a fost descoperit în anul 1967, şi anume Tanzania, fiind până în prezent singura zonă din lume unde se găseşte. Zona de extragere se află la poalele muntelui vulcanic Kilimanjaro.

Compoziţie chimică: Tanzanitul este un cristal din categoria sorosilicaților, formula sa chimică fiind Ca2 Al3(SiO4)(Si2 O7)O(OH). Este o varietate rară de zoisit de culoare albastru-violet. Datorită culorii deosebite şi a faptului că are drept particularitate modificarea culorii în funcţie de orientarea cristalului, acesta modificându-şi culoarea în trei nuanţe diferite. Acelaşi efect de pleocroism îl prezintă şi în funcţie de felul în care este luminat cristalul (lumină naturală sau artificială). Din acest motiv, este foarte apreciat de bijutieri. Tanzanitul sau zoisitul albastru formează cristale de la transparente la uşor opace, cu o culoare variind de la albastru ultramarin la bleu-violet deschis. În formă brută, tanzanitul apare albastru, violet, maro sau galben. Aproape toate cristalele de tanzanit sunt tratate termic pentru a se obţine culoarea bleu-violet şi a se îndepărta zonele maro sau galbene. Tanzanitul este relativ rar şi este un cristal costisitor.

Duritate: Tanzanitul are o duritate de 6,5 (din 10) pe scara Mohs.

Alte denumiri: zoisit albastru, tanjeloffit.

Legendă:

Deşi este recent descoperit, şi acesta, ca orice cristal, are o poveste proprie. O legendă populară a păstorilor din tribul Masai spune că după ce un fulger a provocat un incendiu pe un teren cu tufişuri de pe dealurile Merelani (Tanzania), aceştia au văzut pentru prima oară pe pământul ars pietrele albastre de tanzanit printre cele maronii-verzui de zoisit.

Există un cristal de tanzanit de 737k, considerat a fi cel mai mare. Dar cel mai frumos şi faimos cristal de tanzanit este cunoscut sub numele de „Queen of Kilimanjaro” (242k), fiind montat împreună cu alte 803 briliante pe o diademă dintr-o colecţie particulară.

Efecte asupra purtătorului

1. Tanzanitul ajută fiinţa să se centreze asupra dimensiunii spirituale a propriei fiinţe, a propriei vieţi

Tanzanitul aduce în fiinţă un influx de energie dumnezeiască care este totodată purificator şi o ajută să îşi urmeze evoluţia spirituală fără îndoieli, abateri, alunecări etc. Iar această tendinţă ajunge să devină ceva natural, un sui-generis fundal şi fundament vieţii zilnice.Tanzanitul susţine centrarea fiinţei asupra aspectelor spirituale. Permite purtătorului să îşi integreze fiinţa în viaţa zilnică prin prisma celor mai înalte valori morale şi spirituale. Facilitează de asemenea o infuzare cu puritate spirituală a oricărei acţiuni sau comunicări.

Tanzanitul generează fericire, îndepărtează grijile, permite introspecţia onestă, detaşată. Tanzanitul ajută ca modul în care fiinţa umană gândeşte şi răspunde vieţii şi situaţiilor să fie unul integrat într-un mod superior. Tanzanitul deschide fiinţa pentru noi idei şi viziuni care o pot ajuta din punct de vedere spiritual. Este unul din cele mai preţuite cristale pentru explorare spirituală. Întotdeauna va ajuta purtătorul să găsească direcţia cea mai bună pentru evoluţia sa spirituală.

2. Tanzanitul dinamizează transmutarea şi sublimarea energiilor grosiere în energii corespunzătoare planurilor spirituale înalte ale fiinţei

Prin dinamizarea în planurile spirituale ale fiinţei a unei forţe de aspirare a energiilor grosiere sau perturbatoare din aura sa bioenergetică, tanzanitul ajută la curăţarea aurei, eliminarea stresului, a grijilor şi agitaţiei mentale, precum şi stabilizarea şi centrarea fiinţei în planurile spirituale. Acest cristal transformă tendinţele nefaste, fie că sunt manifestate sub forma unor gânduri nocive sau a unor emoţii perturbatoare, în gânduri/emoţii benefice, stenice. Astfel, tanzanitul alungă stresul, anxietatea, calmează depresia. Acest cristal este indicat pentru cazurile de somn agitat. Poate fi folosit cu succes în perioadele de hiperactivitate sau când persoana este supusă unor presiuni psihice intense. Ajută la depăşirea fricilor şi crizelor, şi reconstruirea încrederii în sine. Tanzanitul aduce puritate spirituală, morală şi emoţională.

3. Tanzanitul ajută la împărtăşirea de cunoştinţe

Tanzanitul este un cristal care susţine munca învăţătorilor, a profesorilor dar mai ales pe cea a apostolilor şi învăţătorilor spirituali. Acest cristal susţine împărtăşirea de cunoştinţe / informaţii spirituale dintr-o perspectivă înţeleaptă, compasivă. Este un cristal foarte bun şi pentru consilieri, psihologi, psihoterapeuţi etc. Tanzanitul ajută la comunicarea adevărului spiritual. De asemenea, cristalul induce puritate comunicării. Tanzanitul permite fiinţei umane să îşi exprime cu uşurinţă propriul adevăr, cu inspiraţie dumnezeiască şi elocvenţă, şi face ca acest proces să fie din ce în ce mai uşor, cu trecerea timpului.

4. Tanzanitul ajută comunicarea

Tanzanitul s-a observat că aduce sinceritate şi echilibru în comunicarea interumană. Este un cristal preţuit pentru abilitatea sa de a uni toate aspectele comunicării cu intelectul superior şi afectivitatea. De asemenea, acest cristal aduce onestitate, detaşare în evaluarea situaţiilor. Plasat la locul de muncă, aduce calm şi alinare. Chiar şi un cristal micuţ este suficient şi de ajutor pentru a preveni dificultăţile de comunicare sau înţelegerile eronate. Este de asemenea de ajutor în găsirea de soluţii când par că nu există. Tanzanitul este un cristal util pentru modificarea carierei sau doar a locului de muncă.

5. Tanzanitul susţine meditaţia şi concentrarea

Îndepărtând energiile perturbatoare, tanzanitul readuce echilibrul şi seninătatea interioară, fiind în acest fel foarte bun pentru meditaţie şi concentrare. Este o piatră magică cu vibraţii foarte înalte care facilitează conştientizarea şi stimulează înţelegerea. Dinamizează nivelul supramental şi intuiţia. Tanzanitul ajută accesarea clişeelor akashice. Anumiţi vindecători afirmă că tanzanitul face posibilă apariţia clarauzului, a clarviziunii, determină o mai mare putere psihică.

6. Tanzanitul are un puternic rol protector

Tanzanitul este o piatră cu un puternic rol protector în toate planurile. Este un cristal care acţionează lent şi at fi bine de purtat pentru perioade lungi de timp în contact direct cu pielea. Nivelul înalt energetic pe care îl are, aduce protecţie şi siguranţă în conectarea cu planurile spirituale elevate.

7. Tanzanitul facilitează vindecarea

Acest cristal este benefic pentru sistemul nervos, rinichi, pancreas, splină, plămâni, gât, cap, piele. Poate fi utilizat pentru reducerea inflamaţiilor. De asemenea, întăreşte sistemul imun şi activează regenerarea celulară. Detoxifică sângele şi îmbunătăţeşte vitalitatea. Tanzanitul calmează hiperactivitatea glandei tiroide şi normalizează activitatea glandelor suprarenale epuizate. Stimulează fertilitatea şi vindecă bolile ovarelor sau ale testiculelor.

Este de ajutor pentru eliminarea diferitelor dependenţe (alcool, droguri, fumat, muncă, alte persoane etc.). Util pentru tratarea problemelor psihologice, a stresului, a tensiunilor nervoase. Bun în caz de transpiraţie excesivă. Îndepărtează migrenele.
Protejează împotriva efectelor adverse ale intervenţiilor medicale sau chirurgicale.

În concluzie…

Tanzanitul este un cristal care influzează fiinţa şi viaţa purtătorului cu o puritate înaltă, ajutându-l la centrarea în jurul valorilor spirituale. Dinamizează o puternică forţă de transmutare şi sublimare în fiinţă, care ajută purtătorul la menţinerea unei stări de puritate energetică, morală şi emoţională. Tanzanitul conferă protecţie şi ajută la dinamizarea diferitelor capacităţi spirituale aflate în stare latentă, a comunicării şi a intuiţiei spirituale.


Citiţi şi:

Lumea fascinantă a cristalelor. Safirul (II)

Lumea fascinantă a cristalelor (VI). Lapislazuli

 

yogaesoteric
11 aprilie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More