Lumea fascinantă a cristalelor (V). Acvamarinul

 

Denumirea sa provine de la expresia latină „aqua marinus”, care înseamnă „apa mării”, utilizată pentru a indica culoarea cristalului. Mai este denumit „beril nobil”.

Duritate, compoziţie. Duritatea acvamarinului este de 7,5-8 pe scara Mohs. Acest cristal este din aceeaşi clasă cu smaraldul, având formula chimică Be3Al2(SiO3)6Ti(Fe2+). Culoarea sa este dată de conţinutul în titan sau fier, variind de la albastru pal la verzui deschis. Acvamarinul este varietatea de culoarea mării a cristalului din grupul de cristale denumite berile, cele de culoare galbenă fiind cunoscute cu denumirea de heliodor şi beril auriu, cele roz – morganit, cele roşii – bixbit, iar cel alb/incolor – goshenit. Prin asemănarea de culoare, poate fi confundat cu turmalina albastră/verde, topazul sau zirconiul, însă aceste minerale au o densitate mai mare decât acvamarinul.

Legende

În antichitate se considera că varietatea de cristale de acvamarin erau comoara sirenelor, şi erau utilizate de marinari ca talismane pentru noroc, îndepărtarea fricii şi protecţie.
Navigatorii au considerat acvamarinul ca fiind o piatră a mării. Ei spuneau că este o piatră a curajului, care totodată îi proteja – pe ei şi călătorii de la bord – să se întoarcă acasă în siguranţă. 
Numeroase legende afirmă că acest cristal asigură protecţie pe timpul călătoriilor pe apă dar şi prin aer, protejând împotriva înecului şi, de asemenea, ajutând la învăţarea înotului.
Acvamarinul era, de asemenea, considerat în trecut ca fiind o piatră a tinereţii şi fericirii eterne.

Efecte asupra purtătorului

1. Acvamarinul ridică nivelul energetic al fiinţei, conducând-o în planurile spirituale

Din vechime se cunoaşte faptul că acvamarinul amplifică trezirea spirituală, facilitează accesul la divinitate, fiind bun pentru rugăciune şi meditaţie. De asemenea, se ştia că acvamarinul dinamizează capacităţile paranormale ale purtătorului şi că poate aduce revelaţii. Acvamarinul stimulează autocunoaşterea, încrederea şi flexibilitatea în gândire. Vindecătorii din trecut cunoşteau faptul că acvamarinul era un cristal purificator al aurei şi că putea aduce putere aurei energetice. Se cunoştea că acvamarinul aduce pace, calm, relaxare, energie, frumuseţe, puritate şi bucurie. 

Ca un cristal al simetriilor, acvamarinul este bun pentru meditaţie şi revelaţii, considerându-se a fi un cristal al profeţilor, vindecătorilor şi misticilor. 

2. Acvamarinul ajută la cunoaşterea adevărului şi exprimarea lui

Acvamarinul ajută fiinţa umană să exprime adevărul cel mai profund despre fiinţa sa. Ajută la exprimarea a ceea ce gândeşte şi simte purtătorul. Acesta îşi poate comunica ideile, credinţele, emoţiile, aducând astfel propriul său adevăr în această lume. 

Acvamarinul este un cristal calmant, alinător, purificator care inspiră exprimarea adevărului, încredere şi detaşare. Acest cristal ajută fiinţa umană la explorarea celor mai profunde cute ale sufletului ei, o susţine să privească cu sinceritate şi detaşare spre sine însuşi şi spre ceilalţi. 

Acvamarinul încrustează toate aspectele conexe mării, ca şi pe cele conexe paradisului reflectate la suprafaţa apei. Cristalul se spunea că devine precum o oglindă care se reflectă pe ea însăşi indefinit, făcând posibilă în mod analogic descoperirea de înţelesuri şi adevăruri ascunse ale realităţii. 

Acvamarinul ajută purtătorul să identifice propriile reacţii egotice. Acvamarinul susţine cunoaşterea şi recunoaşterea adevărului spiritual existent în orice situaţie sau problemă cu care se confruntă purtătorul. Acvamarinul ajută de asemenea la exprimarea adevărului propriu, indiferent de circumstanţă, dar adecvat în mod armonios situaţiei, permiţând fiinţei umane să vorbească clar şi fără mânie în situaţii critice sau dificile. 

Acvamarinul ajută la depăşirea fricii de a vorbi, fiind un cristal excelent pentru profesori şi prezentatori de orice fel, dar nu numai. Acvamarinul îl relaxează pe vorbitor, îl face conştient de propriile adevăruri, credinţe şi trăiri, şi capabil să le expună cu claritate şi convingere. Acvamarinul conferă autoritate în exprimare.

3. Acvamarinul conferă puritate fiinţei şi acces la lumile angelice

Acvamarinul evocă puritatea apelor cristaline şi reflexiile mării. Se consideră că acest cristal purifică profund structurile energetice ale fiinţei umane, aducând puritate în gândire, emoţii şi spirit, facilitând accesul fiinţei umane la lumile angelice şi comunicarea cu îngerul păzitor.

Acvamarinul este bun pentru curăţarea emoţiilor nocive. Energia sa poate aduce la suprafaţă tipare emoţionale vechi, nefavorabile şi poate ajuta la înţelegerea motivului pentru care erau menţinute, dar şi a faptului că limitau avansarea în evoluţie. Efectul purificator al acvamarinului se reflectă şi în acţiunea sa de reducere a temerilor, fricilor, fobiilor, coşmarurilor, anxietăţii, atacurilor de panică, depresiei, agitaţiei şi tracului. 

Acvamarinul ajută de asemenea la temperarea şi anihilarea furiei sau a fricii excesive, curăţând efectele abuzurilor trecute – emoţionale, fizice sau verbale. Este un cristal foarte bun pentru copiii care au trecut prin situaţii traumatice de orice tip. De asemenea, acvamarinul vindecă efectele confruntării cu standarde imposibile impuse de către părinţi supra-raţionali în cazul copiilor şi de către şefi tiranici în cazul adulţilor.

Acvamarinul este util la trecerea prin perioade de tranziţie sau transformare, energia sa purificatoare ajutând la îndepărtarea rezistenţei şi la depăşirea fricii de necunoscut.

Acvamarinul păstrează spiritul tânăr şi poate atrage atenţia celorlalţi asupra purtătorului.

4. Acvamarinul stimulează intelectul superior şi intuiţia spirituală

Acvamarinul accelerează procesele intelectului şi creşte abilitatea de a genera rapid un răspuns clar şi adecvat. Îl face pe purtător de neînvins prin cunoaştere, nu doar în lumea fizică, ci şi în cea spirituală. Acvamarinul aduce perseverenţă, disciplină şi afectivitate elevată. Conferă purtătorului intuiţie spirituală.

5. Acvamarinul stimulează şi susţine comunicareaAcvamarinul ajută comunicarea sinceră, detaşată şi afectuoasă. Acest cristal ajută la înţelegerea situaţiilor complicate şi recunoaşterea adevărului, conferind împăcare în cuplurile separate şi legarea de noi cunoştinţe. Ca un cristal al purităţii şi sincerităţii dar şi al flexibilităţii, acvamarinul ajută două fiinţe care au stiluri diferite de viaţă să trăiască în armonie, diminuând efectele anumitor aspecte sensibile care ar putea cauza certuri.

Acvamarinul ajută fiinţa să identifice reacţiile egotice, în rol de victimă sau abuzator, acolo unde îi manipulează pe alţii sau unde se plasează în stare de martir. Prin eliberarea de aceste tipare, acvamarinul permite purtătorului să relaţioneze mai sănătos, să fie deschis iubirii şi compasiunii.

Acvamarinul ajută femeile să exprime cunoaşterea lor interioară şi creşte capacităţile lor intuitive. Ajută la îndepărtarea amorţelii emoţionale şi a dificultăţii pe care bărbaţii uneori le experimentează în comunicarea trăirilor lor.

Acvamarinul ajută şi sprijină fluxul comunicaţional interuman, relaţiile şi creativitatea. În trecut acvamarinul se putea oferi ca simbol al iubirii, simbolizând angajarea în relaţie şi fidelitatea „atât timp cât apele pământului vor curge”.

De asemenea, acvamarinul stimulează latura umanitară a fiinţei umane, pentru a veni în sprijinul celor ce au nevoie.

Acvamarinul susţine comunicarea şi în planurile subtile, spirituale. Ajută la comunicarea cu spiritele naturii şi cu conştiinţe spirituale înalte. Prin acest tip de comunicare, acvamarinul aduce forţă fiinţei umane, îi (re)umple resursele energetice şi o întăreşte. Acvamarinul ajută la realizarea faptului că nu toată puterea fiinţei umane provine din forţă, ci şi din comunicarea cu aspecte naturale sau conştiinţe spirituale. Există forţă care este oferită fiinţei umane prin punerea în rezonanţă ocultă cu vitalitatea naturii şi prin comunicarea/relaţionarea cu spirite din ierarhiile angelice sau cu spirite ale naturii. Într-un sens mai înalt, acvamarinul poate fi utilizat ca o poartă de comunicare cu Duhul Sfânt, atât în interiorul fiinţei, cât şi cu manifestările Sale exterioare.

6. Acvamarinul este un cristal al justiţiei naturale exprimate

Acvamarinul utilizează negocierea, dând curaj tăcut şi inspirând cuvinte raţionale clare în situaţii de confruntare. Se spune că este bine să fie purtat când se merge, spre exemplu, la şcoală, pentru o plângere primită vizavi de acţiunile copilului sau când este necesar să se rezolve în mod armonios o dispută cu vecinii (pentru parcare, teritoriu etc.).

7. Acvamarinul susţine sănătatea fiinţei umane şi ajută în vindecare

În trecut se ştia că în perioade de mare suferinţă era bine să fie purtat acvamarin.

Acest cristal ajută tractul respirator, plămânii. Poate ajuta, de asemenea, la rezolvarea problemelor legate de sinusuri, precum şi în caz de tuse frecventă, bronşită, răceli, laringite. Este util în boala fânului ca şi în alte afecţiuni alergice.

Este un cristal care aduce un efect de răcire în fiinţă, ajutând la combaterea infecţiilor şi inflamaţiilor. Acvamarinul este bun pentru probleme ale danturii şi gingiilor. Este util pentru ficat, stomac, rinichi, splină, inimă, ochi, urechi. Acvamarinul susţine vindecarea oricăror boli inflamatorii, reducerea eczemelor, a erupţiilor herpetice, a psoriazisului şi acneei. Poate ajuta chiar la prevenirea unui episod herpetic. De asemenea, diminuează durerile şi retenţiile de fluide. Purtat sau aşezat la gât, ajută la vindecarea bolilor de gât. 

Îndepărtează oboseala ochilor şi chiar ameliorează anumite probleme ale vederii dacă este plasat pe pleoape, câte 20 de minute în fiecare seară, o anumită perioadă de timp. 

Ca urmare a acţiunii energiei sale purificatoare, acvamarinul ajută la eliminarea dependenţelor periculoase, stimulează şi susţine sistemul imun. Acvamarinul armonizează hipofiza şi tiroida, ajutând la echilibrare hormonală şi creştere.

Varietăţi de acvamarin

Cele două varietăţi majore de acvamarin, cel bleu şi cel turcoaz, pe lângă calităţile cristalului de bază mai prezintă anumite nuanţe specifice în beneficiile care le aduc fiinţei umane.

Acvamarinul bleu pal se spune că inspiră reflectare, relaxare şi acceptare a „curgerii” vieţii. Ajută la dezvoltarea răbdării, la reconciliere şi iertare. Acest tip de acvamarin este indicat în special pentru perioadele de efort de vindecare după eliminarea anumitor dependenţe sau tipare distructive. De asemenea, acesta ajută la detaşarea de trecut şi la vindecarea sentimentului de vinovăţie. Uşurează psihicul fiinţei umane.

Acvamarinul turcoaz pal aduce o energie proaspătă, care ajută la o nouă creştere, o nouă „izbucnire” a vieţii în spiritul şi conştiinţa purtătorului – o primăvară a spiritului. Aduce speranţă, echilibru, revelaţii. Ne readuce în centrul fiinţei. Aduce armonie şi pace prin înţelegere spirituală.

În concluzie…

Acvamarinul, prin puritatea, sinceritatea şi detaşarea care le conferă fiinţei umane, o scoate din vârtejul emoţiilor şi a tiparelor nefaste, îi facilitează comunicarea armonioasă cu fiinţele umane, comunicarea cu îngerul păzitor şi alte fiinţe din ierarhiile angelice, cu Duhul Sfânt şi cu diferite conştiinţe spirituale înalte, şi o înalţă către planurile spirituale, conferindu-i puterea adevărului interior.

Citiţi şi:

Lumea fascinantă a cristalelor. Smaraldul (I)

Citrinul – cristalul optimismului și al renașterii

yogaesoteric

27 martie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More